ZHANG KECHUN

Zhang Kechun, född 1980 i Sichuan-provinsen, Kina. Han är i dag bosatt och verksam i Chengdu. Han tilldelades National Geographic Picks Global Prize 2008, och Daylight Photo Award och Arles Photo Festival Discovery Award 2014. Han nominerades till Three Shadow Photo Award 2012, Sony World Photography Awards 2012 och 2013, och till Prix HSBC Pour la Photographie 2014.


The Yellow River

Citadellparken
19-28 augusti 2016

Zhang Kechun skapar episka vyer som tematiskt kretsar kring landskapets betydelse för det moderna Kinas nationella identitet. I serien The Yellow River har han dokumenterat hur moderniseringen har påverkat den tredje längsta floden i Asien. Inspiration till serien hämtade han från den kinesiska författaren Zhang Chengzhis roman River of the North. Projektet tog honom på en resa längs med floden, från Shandongs klippiga kust till Quinghais bergstoppar. Med sig hade han en hopfällbar cykel och en Linhof storformatskamera.

Gula floden brukar kallas den kinesiska civilisationens vagga, men ses också som ett hot, då vattennivån lätt stiger. På senare år har flodens omgivningar förstörts i flera översvämningar, och Zhangs fotografier har, i en spöklik tyst atmosfär, fångat hur detta har påverkat lokalinvånarna emotionellt. Gång på gång förminskar floden de människor som är beroende av den, och gör dem sårbara inför sin kraft.

”Jag ville fotografera floden med vördnad”, berättar Zhang. ”Den representerar nationens vagga.” Projektet var inledningsvis inte ämnat att väcka miljöfrågor, men snart fann Zhang att den aspekten var oundviklig och serien blev ett slags sorgesång över det förlorade landskapet. ”Det började med att jag ville fotografera mitt ideal av floden, men jag stötte hela tiden på föroreningar”, säger han. ”Jag insåg att jag inte kunde fly från det, och att jag inte behövde det heller.”


PÉTUR THOMSEN

Pétur Thomsen, född 1973 i Reykjavík, Island. På senare år har Pétur Thomsen väckt uppmärksamhet med projekten “Imported Landscape” och ”Umhverfing”, som båda handlar om människans försök att bemästra naturen och hur  människan förvandlat naturen till miljö.
Pétur Thomsen har mottagit flera utmärkelser och priser. 2004 vann han LVMH:s utmärkelse för unga konstnärer. 2005 valdes han ut av Musée de L’Élysée i Lausanne till reGeneration 50 Photographers of Tomorrow. Utställningen ”Imported landscape” på Islands nationalgalleri valdes till årets utställning på Island 2010.


Imported landscape  

Citadellparken
19-28 augusti 2016

Under 2003 började Islands statliga kraftbolag att bygga Kárahnjúkarkraftverket på östra Island. Det består av tre fördämningar, varav en är den högsta i Europa, och ett vattenkraftverk. Fördämningarna stoppar den stora glaciärfloden Jökulsá á Brú, och skapar den 57 km2 stora kraftverksdammen Hálslón.

Kraftverket levererar i första hand elektricitet till ett aluminiumsmältverk, byggt av den amerikanska aluminiumkoncernen Alcoa vid fjorden Reyðarfjörður på Islands östkust. Men Kraftverksdammen och fördämningarna har också förstört ett av Europas största vildmarksområden, vilket medför att Kárahnjúkar inte bara blivit det största, utan också det mest kontroversiella, industriprojektet i Islands historia. Kárahnjúkar är ett av de mest ifrågasatta och omstridda initiativen på Island, som genom att sälja billig energi till storföretag blev en av de bakomliggande orsakerna till landets finanskris. Medan miljöaktivister kämpar för att bevara vildmarken, påtalar de som är för projekten behoven att ta tillvara på och kapitalisera landets naturtillgångar.

”När projektet startade kände jag ett stort behov av att delta i debatten”, säger Pétur Thomsen. ”Jag jobbade fem år i ett aluminiumsmältverk innan jag blev fotograf. Det bästa sättet att engagera mig, kände jag, var att följa landskapet och dess omvandling, visa min respekt genom att fotografera det.

Från det att projektet startade 2003 till 2013 gick jag regelbundet till dammen, tog landskapsbilder och dokumenterade det samtida Isländska landskapet.”