THE OTHERS

OLIVIER CULMANN, LANDSKRONA KONSTHALL

The Others är ett projekt om sociala koder och representationer i Indien. Projektet undersöker Indiens komplicerade förhållande till bilden och bildens komplicerade förhållande till sig själv. Det baserar sig på en serie porträtter som återger vad som definierar den indiska mannens visuella framträdanden och klädkod. I ett så uppdelad samhälle som Indien är syftet att förmedla den mångfald komponenter som bidrar till att skapa en individuell identitet: religion, kast, klass, yrke och regional tillhörighet. Porträtten omvandlas efterhand med hjälp av en uppsättning vanliga tekniker i indisk bildskapande, det kan vara en lokal fotostudio eller digitala retuscheringar och porträtter målade efter fotografier.

The Others inbjuder till en virtuell resa genom ett av världens mest uppdelade samhällen, men också ett av världens mest bildproducerande länder. Olivier Culmann undersöker fotografins gränser genom att ifrågasätta själv-representationens konstruktion av social status. Genom att skapa ett flertal betydelse-lager i The Others förebygger Culmann entydiga eller endimensionella återspeglingar av en sammansatt verklighet. Dess lekfullhet genomsyras av den värme som man finner i de bästa parodierna; den strävar inte efter att förlöjliga utan vill frossa i livets absurditeter.

 

Biografi:

Olivier Culmann föddes 1970 i Paris och har arbetat som fotograf sedan 1992. Han är medlem av Tendance Floue collective, vars mål är att utforska världen och att öka den samtida fotografins sätt att representera. Han har ställt ut och publicerats i Frankrike och utomlands. År 2011 var han kurator för Indien vid vartannat-års eventet Photoquai som organiseras av Museum of Quai Branly i Paris.