Tales of lipstick and virtue

ANNA EHRENSTEIN, LOCATION NOT DETERMINED

Förra året vann Anna Ehrenstein ”Landskrona Foto and Artproof Portfolio of the Year Award” med serien Tales of lipstick and virtue. I utmärkelsen ingår att Landskrona Fotofestival detta år välkomnar Ehrenstein tillbaka som en av utställarna. Ehrenstein är född 1993 i Tyskland, hon är av albanskt ursprung och bor idag i Berlin. Det är hennes dubbla arv (en erfarenhet många européer delar) av att vara sprungen ur två kulturer, men samtidigt hamna i skarven mellan dessa, som ger Ehrenstein sin särskilda blick – ett metaperspektiv.

I Tales of lipstick and virtue arbetar Ehrenstein med fotografi, hon porträtterar albanska kvinnor men avbildar också skönhetsartefakter som via fotografiet förvandlas till konstföremål. I världen idag har varje individ fler möjligheter än någonsin tidigare att bygga upp sitt visuella varumärke och visa vilka vi är. Ehrenstein undersöker hur estetiska ideal förändras i vår kommersiella tid där möjligheten till ingående förändringar av utseendet är allt mer tillgängliga.

Seriens bilder handlar om äkthet: Vad är autenticitet? Gör lösnaglar, kroppsimplantat eller löshår oss till fejk? Eller är det kanske tvärtom? Blir vi mer oss själva, försöker vi matcha vårt yttre med vårt inre? Kan en överdrift av idealen ses som en motståndshandling? Med humor och öppenhet bryter Ehrenstein ner skönhetsnormer i sina beståndsdelar och där tycks äkthet och fejk flyta samman.

Ehrenstein har studerat fotografi och media, hon ställer ut över hela Europa och betraktas som en ”rising star” på den fotografiska himlen.