LANDSKRONA FOTO FESTIVAL
8-17 SEPTEMBER 2017

Sedan starten 2012 har Landskrona Foto Festival etablerat sig som en mötesplats för fotografer och fotointresserade från Sverige och internationellt. Världsnamn varvas med nya, lovande konstnärer och många av de bilder som ställs ut har aldrig tidigare visats i Sverige eller Skandinavien.

I år firar Landskrona Foto Festival fem år och detta firar vi med ett digert program under tio dagar av utställningar, seminarier, artist talks och festligheter. Även i år kommer vi att ha en fotoboksdag med fotoboksmarknad, Dummy Award, fotoboksreleaser, utställning med förlaget Aperture och mycket mer. Vår populära portfolio review lockar fotografer från hela världen och den öppna fotosalongen Open Call kommer att synas i skyltfönster runt om i centrala Landskrona på temat ”You and Me”. På Citadellet visas för första gången i Europa den lika hyllade som skakande utställningen ”Fukushima – No Go Zone” av fotograferna Carlos Ayesta (Venezuela) och Guillaume Bression (Frankrike). Utställningen skildrar konsekvenserna av det japanska kärnkraftverkshaveriet 2011. På konsthallen kommer besökarna att uppleva utställningar av franske konstnären Olivier Culmann och den schweiziska duon Cortis & Sonderegger. Utställningarna utomhus kommer i år att bli fler, bland annat med verk av Caleb Charland (USA), Berndout Smilde (Nederländerna), Irina Werning (Argentina), Philong Sovan (Kambodja) och Neak Sophal (Kambodja).

I anslutning till Landskrona Foto Festival 2017 erbjuder Landskrona Foto, i samarbete med Akademin Valand i Göteborg, Nordens Folkhögskola på Biskops Arnö och Fridhems folkhögskola i Svalöv även en konferens för pedagoger på fotoutbildningar

Fler utställningar och programpunkter kommer att presenteras löpande på hemsidan och i sociala medier

Foto: Neak Sophal

KONSTNÄRLIG LEDNING

Den konstnärliga ledningen för Landskrona Foto Festival 2017 består av kuratorn och författaren Christian Caujolle och den i Landskrona födda fotografen Jenny Nordquist. 

Genom denna sammansättning för festivalens konstnärliga team förstärks Landskrona Foto Festivals inriktning att presentera internationella fotografer med stor betydelse för fotografins utveckling, bredvid ung och nyskapande nordisk fotografi.

UTSTÄLLNINGAR

Mer än 150 fotografer är representerade i ett 20-tal utställningar i Landskrona 8–17 september 2017. Mer info kommer inom kort om varje utställning! Foto: Olivier Culmann,The Others

FUKUSHIMA  – NO GO ZONE AYESTA & BRESSION

Citadellet

På Citadellet visas för första gången i Europa den lika hyllade som skakande utställningen ”Fukushima – No Go Zone” av fotograferna Carlos Ayesta (Venezuela) och Guillaume Bression (Frankrike). Utställningen skildrar konsekvenserna av det japanska kärnkraftverkshaveriet 2011.

CALEB CHARLAND – BACK TO LIGHT

Citadellsparken

Caleb Charland bilder bygger vidare på det  klassiska skolvetenskapligt experimentet potatisbatteriet, för att skapa bilder som talar om en gemensam nyfikenhet vi alla har för hur världen fungerar och en oro för framtiden för jordens energikällor.

OLIVIER CULMANN – THE OTHERS

Landskrona konsthall

 

CORTIS AND SONDEREGGER – ICONS

Landskrona konsthall

LANDSKRONA FOTO VIEW:FINLAND

Visas på Landskrona museum 29 juni–17 september 2017

Sommaren 2017, och en bit in på hösten, kommer Landskrona – under Landskrona Foto View – att visa delar av det finska fotoundret. Landskrona Foto View lanserades 2014 och varje nytt år vigs åt att undersöka och ställa ut fotografi ur ett noga utvalt lands fotoskatt. Efter Turkiet, Tjeckien och Irland ska nu fotografier från vårt grannland i öst visas.

TIME/LIGHT/LOVE -SWEDISH PHOTOGRAPHIC PORTRAITS 1840–2017

Visas på Landskrona museum 8 juni 2017–28 januari 2018

Vi får anta att han var modig – Kungliga Svärdsorden är nämligen fäst på hans uniform och den gavs för visat mod i tjänsten. Kragen är hög, ansiktet tillhör en man mellan fyrtio och femtio, hans namn känner vi inte men han var major i antingen livgrenadjärregementet eller livgardet. Född i cirka slutet av 1700-talet, porträtterad 1840 – det är det tidigaste fotografiet av en svensk person som finns bevarat; en ramad daguerreotyp som nu ställs ut på Landskrona museum.

 

 

BERNDNAUT SMILDE – NIMBUS

Utanför Sofia Albertina kyrka

Nederländska konstnären Berndnaut Smilde skapar storslagna bilder av ’verkliga’ moln svävandes i tomma rum. Med en dimm-maskin och genom att kontrollera temperaturen och fuktigheten i rummet skapar han moln som varar precis tillräckligt länge för att bli fotograferade.

PHILONG SOVAN – IN THE CITY BY NIGHT

Teaterparken, Sofia Albertina kyrka

Det är illa ställt med belysningen i de Kambodianska städerna och varje kväll slungas staden ner i mörkret. Men i mörkret finns liv och rörelse. Kambodianska fotografen Philong Sovan använde sin mopeds stålkastare som ljuskälla för att fotografera oväntade gatucener.

NEAK SOPHAL – LEAF / HANG ON

Teaterparken

Neak Sophal’s porträtt djupdyker i Khmers identitet, i hennes generations tvivel och plågor.Sophal protesterar stillsamt mot klimatförändringar, skogsavverkning och problem orsakade av uppdämningar av Mekong-floden. Hon kritiserar den ökande klyftan mellan den övergivna landsorten där mark exproprieras och städerna växer okontrollerat.

INGRID EGGEN – KNEGANGER

Rådhuset

AKADEMI VALAND – INTERSTICES

Snickeriet, Citadellet

En utställning av Jere Aalto, Cian Burke, Anne Broe Kristensen, och David Magnusson som har gått det internationella masterprogrammet i fotografi vid Akademin Valand 2015–17. Det är ett program som syftar till en kritisk medvetenhet och ”kunskap-i-handling” och där det dialogiska förhållningssättet är centralt.

UP TO NOW. FABRICA PHOTOGRAPHY

Exercishallen

Denna utställning presenterar Fabricas fotografiska arv. Luciano Benettons och Oliviero Toscanis vision gav upphov till Benetton-gruppens kreativa forskningscenter inom kommunikation –  Fabrica. Sedan starten 1994 har 37 artister haft del i detta experimentella utrymme. Den här utställningen sammanför representativa arbeten av dessa konstnärer.

SIMPLE WORDS ON MIGRATION BY ELVA LAI

Snickeriet, Citadellet

Elva Lai var i Landskrona på Landskrona Foto Resideny 2016 och arbetade med sitt projekt sommaren 2016. 

FRIDHEM, MUNKA & ÖSTRA GREVIE-  BILD AV EN MÄNNISKA

Landskrona museum

Porträttet kodar, bekräftar berättar och minns. När nio elever från Skånes tre förberedande fotoutbildningar förhåller sig till temat vidgas våra föreställningar om hur ett av de mest grundläggande fotografiet ser ut

IRINA WERNING – BACK TO THE FUTURE

Kasernplan

 

KACPER KOWALSKI  – OVER

Pumphuset

Kacper vann Landskrona Foto Portfolio Review 2016.

LINA HASHIM

Galleri gamla staden

PARIS PHOTO–APERTURE FOUNDATION PHOTOBOOK AWARDS 2016

Exercishallen

SKOLPROGRAM OCH SKOLVISNINGAR LANDSKRONA FOTO FESTIVAL

På Landskrona Foto Festival har barn en given och central plats. Vi erbjuder flera guidade visningar av festivalens utställningar och all museipedagogisk verksamhet är kostnadsfri för skolor i Landskrona, Svalöv och Kävlinge kommuner. För mer info kontakta: skolprogram(at)landskronafoto.org 

FOTOVERKSTAD

Hur fungerar en kamera och vad händer inne i kamerahuset när vi tar en bild? Vi blickar bakåt i historien till en tid av analogt fotografi för att förstå den fotografiska processen. Museets verkstad har förvandlats till en camera obscura vilket är latinskt för ”mörkt rum”. Vi befinner oss just inne i kameran där bilden och ljuset möter filmrullen och fångar en upp och ner vänd verklighet. Därefter förvandlas ateljén än en gång. Nu till ett mörkerrum där bilden framkallas. Vi skapar fotogram genom att placera föremål på ljuskänsligt fotopapper. När kompositionen är lagd exponeras motivet och därefter framkallas bilden i de olika baden med fotokemikalier. Mer info finns att ladda ner här.

SKOLVISNINGAR

Även i år kan vi erbjuda våra populära skolvisningar! Visningarna och fotoverkstaden tar ca 45 minuter och kan bokas 8.30–16.30 måndag–fredag under Landskrona Foto Festival. Om ni vill ha extra mycket ut av ert besök kan den fotografiska verkstaden bokas i samband med visning.
Bokning och information: Carita Hermansson tel: 0418-47 31 23, telefontid: mån 8–16,
tis–tors 8–12.Du kan också boka på landskrona.se/museum genom att klicka dig vidare till
Pedagogisk verksamhet, Visningar & program. Ladda ner programflyer här!

PORTFOLIO REVIEW 2017

Landskrona Foto Festival anordnar även 2017 en Portfolio Review för yrkesverksamma fotografer och fotobaserade konstnärer. Det är viktigt att portfoliovisningen har möjlighet att leda till utställningar för deltagande fotografer, därför valde vi även i år att främst bjuda in kuratorer från andra internationella fotofestivaler. Vi har ett bra resultat från tidigare år, flera har som direkt resultat av portfolio reviewn blivit inbjudna till bland annat på fotofestivalerna i Derby, Aten, Dublin och Leipzig, dessutom har ett flertal fotoböcker blivit publicerade bland annat på det tyska förlaget Kehrer.

2014 vann Johan Österholm från Malmö

2015 vann Johan Willner från Stockholm.

2016 vann Kacper Kowalski från Polen. (Bilden ovan) Vi ser fram emot att se hans arbete utställt på Pumphuset under Landskrona Foto Festival 2017.

Reviewers 2017

Peggy Sue Amison, East Wing Gallery, Dubai

Elisabeth Avedon, The Eye of Photography, New York

Daniel Boetker-Smith, Asia-Pacific Photobook Archive, Melbourne

Emma Bowkett, Financial Times FT  Weekend Magazine, London

Irina Chmyreva, PhotoVisa Festival, Krasnodar, Russia

Azu Nwagbodu, Lagos Festival, Nigeria 

Erik Vroons, GUP Magazine, Amsterdam

Niyatee Shinde, Zalor India International Photography, India

Rui Prata, Independent curator, Lissabon

Iatã Cannabrava, Estudio Madalena, Sao Paulo

Eva Eicker, The Photographers Gallery, London

Ramon Reverte, RM Publishers, Barcelona

Praktisk information

Datum: Lördag 9 september 2017
Tid: 10:00-17:00
Plats: Odd Fellow Orden. Östergatan 11 (in på gården), Landskrona.
Pris: 2500 SEK inkl. moms, festivalpass för hela helgen ingår!
Sista ansökningsdag: 1 augusti 2017

Nya ledare för Portfolio Review är Beate Cegielska från Galleri Image i Århus, Danmark och Österrikiska curatorn Moritz Neumüller. Beate har sedan 1990 curerat en stor mängd grupp- och soloutställningar av danska och internationella konstnärer i Europa, Syd-Korea, Kina och Indien. Under många år har hon också medverkat som Portfolio Reviewer på olika fotofestivaler runt om i världen. Moritz Neumüller är chef för utbildningsprogramet European Master of Fine Art Photography i Madrid och driver sedan 2010 Curator Ship – en plattform för fotografering och bildkultur. År 2009 grundade han ArteConTacto – Ett projekt syftande att utforska konst genom alla sinnen. Pågående projekt inkluderar Photobook Week i Århus och en stor utställning om fotoböcker för Barcelonas kulturhus CCCB. 

Läs mer om och ansök till årets Portfolio Review här!

 

 

PORTFOLIO REVIEW FÖR UNGA NORDISKA FOTOGRAFER

Nordic Photo Festivals ger unga nordiska fotografer möjlighet att utan kostnad delta i Portfolio Review i samband med Landskrona Foto Festival 8-17 september 2017. Ansökan om deltagande är öppen för studenter som går sista årets på sin utbildning eller om man utexaminerats under de senaste tre åren. Totalt kommer åtta unga fotografer att beredas denna möjlighet, två vardera från länderna Finland, Norge, Danmark och Sverige.

Reviewn genomförs söndagen den 10:e september och utförs av några av de reviewers som är inbjudna till den ordinarie Portfolio Review som genomförs för fjärde gången under Landskrona Foto Festival. Dessa reviewer representerar fotofestivaler, konsthallar eller publicister av fotoböcker och kommer från olika delar av världen. Målet för denna aktivitet är att hjälpa unga fotografer att få erfarenhet av hur man presenterar sitt arbete och sina ambitioner för representanter för den internationella fotobranschen och få en möjlighet att få ett internationellt uppdrag.

Detta erbjudande till unga fotografer har möjliggjorts genom stöd till Nordic Photo Festivals från Nordisk kulturfond.

Nordic Photo Festivals utgörs av Landskrona Foto Festival (SE), Backlight Photo Festival i Tampere (FI), Nordic Light Festival i Kristiansund (NO) samt foto- och videomagasinet KATALOG (DK). Nätverkets gemensamma mål är att ta in den internationella fotoscenens uttryck och debatt till de nordiska fotofestivalerna samt att stimulera unga, framväxande fotografers karriärer.

Datum: 10 september

Tid: 10.00–17.00

Kostnad: Gratis

Deadline: 1 augusti, 2017. De utvalda får besked senast den 15 augusti.

Instructions:

Each entrant may present one or two portfolios, which shall not exceed 15 images each. The portfolio shall consist of a photographic project on any chosen subject.

Portfolios will be accepted in digital format for the selection process. At the Portfolio Review, all projects shall be presented on paper.

The PDF size shall not exceed 10 MB

File names: Photographer’s First Name [hyphen] Last Name [dot] pdf. Eg.: Johan-Willner.pdf

Frågor: info@landskronafoto.org

Ansök här:

CAFFENOL WORKSHOP

Delta i vår workshop där du bl.a. lär dig hur du fotograferar med en storformatkamera och att framkalla bilder i en blandning av kaffe, c-vitamin och tvättpulver! Läs mer och anmäl dig här!

FOTOBOKSDAGARNA 8 – 10 SEPTEMBER

Årets fotoboksdagar hålls den 8-10 september i Exercishallen i Landskrona och är en del av Landskrona Foto Festival som pågår den 8-17 september.

Utställning med Paris Photo- Aperture Foundation PhotoBook Awards som är ett av världens mest prestigefyllda fotobokspris. Missa inte enda chansen att i Sverige se trettiofem av förra årets mest uppmärksammade och omdiskuterade fotoböcker.

Bokutställningar med Svenska Fotobokspriset, Nordic Dummy Award, Landskrona Foto Dummy Award samt en utställning från förlaget Sailor Press ger besökarna tillfällen att bläddra i och läsa ett stort antal aktuella fotoböcker. Vinnaren av priset Nordic Dummy Award från Norge kommer att offentliggöras och presenteras av fotograf Annika von Hausswolff.

Bokmarknaden är öppen under hela helgen och i år består den av europeiska småförlag tillsammans med några svenska fotoboksförlag samt fotobokhandeln Neva Books.


 

 

DUCCIO DORETTI´S RELEASE I ARLES 

Förra årets vinnare – italienaren Duccio Doretti vars fotobok ”A lit candle lit the following and other coincidences on existence” kommer att ha förrelease på fotofestivalen i Arles i Frankrike i juli.  Jenny Lindhe – ansvarig för fotoboksdagen kommer att finnas på plats i Arles för att presentera boken. Boken är designad av den italienska formgivaren Emilio Macchia.

 

BESÖKSINFO

Landskrona Foto Festival pågår i sin helhet i Landskronas stadskärna. Huvuddelen av våra utställningar och artist talks är på Landskrona konsthall, Landskrona museum, Landskrona teater, Landskrona Citadell och i Tyghusets Exercishall. Dessutom finns utställningar i mindre gallerier, och butikslokaler. Vi har även utomhusutställningar runt om i centrum bl.a. på Kasernplan och i Teaterparken.

ÖPPETTIDER: UTSTÄLLNINGAR

Fredag 8/9: 12:00-22:00 (Landskrona konsthall öppnar kl. 20:00)

Lördag 9/9: 10:00-20:00

Söndag 10/9: 10:00-18:00

Måndag 11/9 – Söndag 17/9: 12:00-17:00 (torsdag öppet till 20)

ENTRÉ OCH BILJETTER

Förköp av dags- och helgpass görs via Landskrona Foto´s webbshop eller på plats under festivalen på Landskrona museum och Landskrona konsthall. Köp din biljett här! (OBS! Just nu har vi en sommarkampanj som ger 25% rabatt på alla festivalpassen. Skriv in rabattkod FIVE när du handlar i webbshopen, gäller endast inköp på webben.)

BOENDE

Vi rekommenderar följande boenden i Landskrona. Ange Landskrona Foto Festival när du bokar.

Mötesplats Borstahusen

I fiskeläget Borstahusen med anor från 1700-talet hittar du Mötesplats Borstahusen. Med stugor och camping i underbar natur intill Öresunds salta vågor. 

www.motesplatsborstahusen.se
Telefon: 0418-108 37

Hotel Chaplin

Landskronas charmigaste hotell, beläget i centrum. Här hittar man ett mysigt och prisvärt hotell med trevliga rum och minisviter.

www.hotelchaplin.se
Telefon: 0418-163 35

Hotel Öresund

Hotel Öresund är ett hotell, med anor från 1700-talet, som ligger i hjärtat av Landskrona med närhet till både nöje och affärer. För den som vill njuta av stillhet och lugn finns havet och det vackra Citadellområdet  inte mer än ett stenkast bort.

www.hoteloresund.se
Telefon 0418-47 40 00


STF Landskrona vandrarhem

Bo mitt i parkernas stad. I en stor villa med lummig trädgård ligger STF Landskrona Vandrarhem. Huset byggdes i 1900-talets början, med vackra trägolv och många detaljer bevarade. Gratis parkering och promenadavstånd till mysiga restauranger, Citadellet och butiker.

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-landskrona-vandrarhem/
Telefon: 0418-120 63


Hamnhotellet Kronan

På mysiga Hamnhotellet Kronan bor du i en elegant byggnad från slutet av 1800-talet, sekelskiftesatmosfären återspeglas i bl.a. kakelugnar och stuckaturer. Hotellet ligger nära havet och Landskronas historiska hamn.

www.hamnhotelletkronan.se
Telefon 0418-44 63 60

RES HIT

Med flyg till Copenhagen Airport (CPH), Malmö (MMX) eller Helsingborg (AGH).

Från Copenhagen Airport går direkttåg till Landskrona (riktning Helsingborg/Göteborg) med ca 65 minuters resa. Ta tåget till Landskrona station (ligger mellan Lund och Helsingborg).

Busshållplats Rådhustorget ligger i mitten av Landskrona centrum, precis utanför Landskrona museum. Hit reser du med busslinje 2, 3 och 5.Kommer du från Stationen är linje 3 ditt bästa alternativ med trafik från var 6:e minut och under 10 minuters resväg. Du planerar och köper din resa enkelt i Skånetrafikens app reseplaneraren. Besök www.skanetrafiken.se för mer information om tåg- och busstrafiken till Landskrona.

OM LANDSKRONA:

Landskrona är en stad med ca 44 000 invånare som ligger i södra Sverige med Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn som grannar. Hit tar du dig enkelt med antingen bil, tåg eller flyg. Kastrup, Malmö och Ängelholm/Helsingborgs flygplatser ligger alla på nära avstånd. Läs mer om Landskrona här!

 

VOLONTÄR

Landskrona Foto Festival behöver dig!

Landskrona Foto Festival är Skandinaviens främsta möteplats för konstfotografi. Utställningarna och programmet kretsar i år kring frågor om klimatförändringar, identitet och verklighet.

Att vara volontär på Landskrona Foto Festival är som att gå en intensivkurs i modern konstfotografi – Helt gratis. Du kommer att få träffa några av världens främsta samtida fotografer, curatorer och fotoproffs. Så värt!

Och som om det inte vore nog får du dessutom en stor fest, en massa snygg merch, mat när du jobbar, värdskapsutbildning och självklart möjlighet att se alla fantastiska utställningar, lyssna på artist talks och gå på Friday: Focus.

Som volontär kan man ha följande ansvarsområden:

GUIDE / VAKT

Du är den som festivalbesökaren ser som värd för just den utställning du vaktar. Du ska kolla festivalpass, svara på besökarnas frågor och vara allmänt supertrevlig.

LEVANDE INFOTAVLA

Under invigningshelgen är det extra viktigt att vi får hjälp med att visa våra besökare runt i stan. Var ligger citadellet, var ligger teaterparken, när börjar Pecha Kucha? Sånt måste du kunna svara på och såklart hjälper vi dig!

RUNNER

Ibland behöver man som volontär en paus. Då måste vi kunna erbjuda stand-ins som hjälper till och byter av. Eller så kanske en av festivalens inbjudna fotografer eller talare behöver hjälp med något. En räddare i nöden!

Anmäl dig redan idag i formuläret nedan:

Kontakta projektledare Tina Jönsson för mer information: festival@landskronafoto.org

Gå även med i volontärgruppen på Facebook för mer information och nyheter >

Festivalens öppettider: 

Fredag 8 sept 12.00 –  22.00, Lördag 9 sept 10.00 –  22.00, Söndag 10 sept 10.00 –  18.00
Måndag – Onsdag 12.00 –  17.00, Torsdag 12.00 –  20.00, Fredag – Söndag 12.00 – 17.00