LANDSKRONA FOTO FESTIVAL
8-17 SEPTEMBER 2017

Sedan starten 2012 har Landskrona Foto Festival etablerat sig som en mötesplats för fotografer och fotointresserade från Sverige och internationellt. Världsnamn varvas med nya, lovande konstnärer och många av de bilder som ställs ut har aldrig tidigare visats i Sverige eller Skandinavien.

I år firar Landskrona Foto Festival fem år och detta firar vi med ett digert program under tio dagar av utställningar, seminarier, artist talks och festligheter. Även i år kommer vi att ha en fotoboksdag med fotoboksmarknad, Dummy Award, fotoboksreleaser, utställning med förlaget Aperture och mycket mer. Vår populära portfolio review lockar fotografer från hela världen och den öppna fotosalongen Open Call kommer att synas i skyltfönster runt om i centrala Landskrona på temat ”You and Me”. På Citadellet visas för första gången i Europa den lika hyllade som skakande utställningen ”Fukushima – No Go Zone” av fotograferna Carlos Ayesta (Venezuela) och Guillaume Bression (Frankrike). Utställningen skildrar konsekvenserna av det japanska kärnkraftverkshaveriet 2011. På konsthallen kommer besökarna att uppleva utställningar av franske konstnären Olivier Culmann och den schweiziska duon Cortis & Sonderegger. Utställningarna utomhus kommer i år att bli fler, bland annat med verk av Caleb Charland (USA), Berndout Smilde (Nederländerna), Irina Werning (Argentina), Philong Sovan (Kambodja) och Neak Sophal (Kambodja).

I anslutning till Landskrona Foto Festival 2017 erbjuder Landskrona Foto, i samarbete med Akademin Valand i Göteborg, Nordens Folkhögskola på Biskops Arnö och Fridhems folkhögskola i Svalöv även en konferens för pedagoger på fotoutbildningar

Fler utställningar och programpunkter kommer att presenteras löpande på hemsidan och i sociala medier

Foto: Neak Sophal

UTSTÄLLNINGAR

Landskrona 8–17 september 2017. Vårt mål är att presentera internationellt stor fotografi som aldrig, eller väldigt sparsamt, uppmärksammats i Sverige. Som festivalbesökare ska du kunna ta del av fotografi du aldrig tidigare har sett. Mer info om varje utställning kommer att komma efterhand. Här är ett urval av festivalens utställningar.

LANDSKRONA CITADELL

Fukushima – No Go Zone

Carlos Ayesta (Venezuela) och Guillaume Bression (Frankrike).

På Citadellet visas för första gången i Europa den lika hyllade som skakande utställningen ”Fukushima – No Go Zone” av fotograferna Carlos Ayesta (Venezuela) och Guillaume Bression (Frankrike). Utställningen skildrar konsekvenserna av det japanska kärnkraftverkshaveriet 2011.

 

CITADELLPARKEN

Back to Light, Utomhusutställning

CALEB CHARLAND, USA

LANDSKRONA KONSTHALL

The Others

Olivier Culmann, Frankrike

Icons

Cortis & Sonderergger, Schweiz 

LANDSKRONA MUSEUM

Ernst Algot Frank. Ur utställningen TIME, LIGHT, LOVE på Landskrona museum. Foto: Polismuseet, Stockholm.

TIME, LIGHT, LOVE 8/6 – 28/1

UTANFÖR SOFIA ALBERTINA KYRKA

Nimbus

Berndaut Smilde, Nederländerna 

LANDSKRONA RÅDHUS

Knegang

Ingrid Eggen, Norge

PUMPHUSET

Over

Kacper Kowalski, Polen

TEATERPARKEN

Utomhusutställningar

Leaf & Hang on

Neak Sophal, Kambodja

In the City by Night

Philong Sovan

 

KONSTNÄRLIG LEDNING

Den konstnärliga ledningen för Landskrona Foto Festival 2017 består av kuratorn och författaren Christian Caujolle och den i Landskrona födda fotografen Jenny Nordquist. 

Genom denna sammansättning för festivalens konstnärliga team förstärks Landskrona Foto Festivals inriktning att presentera internationella fotografer med stor betydelse för fotografins utveckling, bredvid ung och nyskapande nordisk fotografi.

OPEN CALL: YOU AND ME

I samarbete med Helsingborgs Dagblad bjuder Landskrona Foto Festival för tredje året in till fotosalong / Open Call. Temat är ”Dig och Mig” Till Open Call sökte 357 fotografer från 50 länder med totalt 1235 bilder. Från dessa har juryn nu valt  ut 40 bilder som kommer att visas i en skyltfönsterutställning i centrala Landskrona from juni tom september. De utvalda fotograferna är:

Jocelyn Allen, UK

Calé Azad, Brazil

Elin Berge, Sweden

Joanna Borowiec, Poland

Parthena Charistea, Greece

Max de Esteban, Spain

Teresa Eng, UK/Canada

Inga Erdmane, Lettland

Paula Faraco, Germany/Brazil

Clare Gallagher, UK/Ireland

Elsa Gregersdotter, Sweden

Sarah Mei Herman Netherlands

Annika Holmér Sweden

Marlena Jablonska, Poland

Hyun Suk Kim, Hong Kong/Korea

Johannes Kjartansson, Norway/Iceland

Sofie Amalie Klougart, Denmark

Sylwia Kowalczyk, UK/Poland

Vera Lasthein, Sweden

Alvin Lau, Malaysia

Helio Leon, Ireland/Spain

Jorge López Muñoz, Spain

Lina Manousogiannaki, Belgium/Greece

Jan Maschinski, Germany

Les Monaghan, UK

Viya Muragina Russia

Ted Oonk, Belgium/Netherlands

Jen Osborne, Germany/Canada

Alexandra Polina, Germany

Alice Schoolcraft, Sweden/USA

Martin Severinson, Sweden

Anna Shulyateva, Russia

Neus Solà, Spain

Poike Stomps, Netherlands

Hiro Tanaka, Japan

Diana Velasco, Denmark/Sweden/Spain

Franky Verdickt Belguim

Alec Von Bargen, Italy/USA

Oksana Yushko, Russia

Piotr Zbierski, Poland

 

För mer info om förra årets Fotosalong / Open Call läs mer här.

Foto: Neus Solà, The Big Jump, Spanien, en av vinnarna av Open Call 2017

PORTFOLIO REVIEW 2017

Landskrona Foto Festival anordnar även 2017 en Portfolio Review för yrkesverksamma fotografer och fotobaserade konstnärer. Det är viktigt att portfoliovisningen har möjlighet att leda till utställningar för deltagande fotografer, därför valde vi även i år att främst bjuda in kuratorer från andra internationella fotofestivaler. Vi har ett bra resultat från tidigare år, flera har som direkt resultat av portfolio reviewn blivit inbjudna till bland annat på fotofestivalerna i Derby, Aten, Dublin och Leipzig, dessutom har ett flertal fotoböcker blivit publicerade bland annat på det tyska förlaget Kehrer.

2014 vann Johan Österholm från Malmö

2015 vann Johan Willner från Stockholm.

2016 vann Kacper Kowalski från Polen. Vi ser fram emot att se hans arbete utställt på Pumphuset under Landskrona Foto Festival 2017.

Reviewers 2017

Peggy Sue Amison, East Wing Gallery, Dubai

Elisabeth Avedon, The Eye of Photography, New York

Daniel Boetker-Smith, Asia-Pacific Photobook Archive, Melbourne

Emma Bowkett, Financial Times FT  Weekend Magazine, London

Irina Chmyreva, PhotoVisa Festival, Krasnodar, Russia

Azu Nwagbodu, Lagos Festival, Nigeria 

Erik Vroons, GUP Magazine, Amsterdam

Niyatee Shinde, Zalor India International Photography, India

Rui Prata, Independent curator, Lissabon

Iatã Cannabrava, Estudio Madalena, Sao Paulo

Eva Eicker, The Photographers Gallery, London

Ramon Reverte, RM Publishers, Barcelona

Praktisk information

Datum: Lördag 10 september 2017
Tid: 10:00-17:00
Plats: Odd Fellow Orden. Östergatan 11 (in på gården), Landskrona.
Pris: 2500 SEK inkl. moms, festivalens internationella seminarium den 19 augusti och festivalpass under helgen.
Sista ansökningsdag: 1 augusti 2017

Nya ledare för Portfolio Review är Beate Cegielska från Galleri Image i Århus, Danmark och Österrikiska curatorn Moritz Neumüller. Beate har sedan 1990 curerat en stor mängd grupp- och soloutställningar av danska och internationella konstnärer i Europa, Syd-Korea, Kina och Indien. Under många år har hon också medverkat som Portfolio Reviewer på olika fotofestivaler runt om i världen. Moritz Neumüller är chef för utbildningsprogramet European Master of Fine Art Photography i Madrid och driver sedan 2010 Curator Ship – en plattform för fotografering och bildkultur. År 2009 grundade han ArteConTacto – Ett projekt syftande att utforska konst genom alla sinnen. Pågående projekt inkluderar Photobook Week i Århus och en stor utställning om fotoböcker för Barcelonas kulturhus CCCB. 

Ansök till årets Portfolio Review här!

 

 

PORTFOLIO REVIEW FÖR UNGA NORDISKA FOTOGRAFER

Nordic Photo Festivals ger unga nordiska fotografer möjlighet att utan kostnad delta i Portfolio Review i samband med Landskrona Foto Festival 8-17 september 2017. Ansökan om deltagande är öppen för studenter som går sista årets på sin utbildning eller om man utexaminerats under de senaste tre åren. Totalt kommer åtta unga fotografer att beredas denna möjlighet, två vardera från länderna Finland, Norge, Danmark och Sverige.

Reviewn genomförs söndagen den 10:e september och utförs av några av de reviewers som är inbjudna till den ordinarie Portfolio Review som genomförs för fjärde gången under Landskrona Foto Festival. Dessa reviewer representerar fotofestivaler, konsthallar eller publicister av fotoböcker och kommer från olika delar av världen. Målet för denna aktivitet är att hjälpa unga fotografer att få erfarenhet av hur man presenterar sitt arbete och sina ambitioner för representanter för den internationella fotobranschen och få en möjlighet att få ett internationellt uppdrag.

Detta erbjudande till unga fotografer har möjliggjorts genom stöd till Nordic Photo Festivals från Nordisk kulturfond.

Nordic Photo Festivals utgörs av Landskrona Foto Festival (SE), Backlight Photo Festival i Tampere (FI), Nordic Light Festival i Kristiansund (NO) samt foto- och videomagasinet KATALOG (DK). Nätverkets gemensamma mål är att ta in den internationella fotoscenens uttryck och debatt till de nordiska fotofestivalerna samt att stimulera unga, framväxande fotografers karriärer.

Datum: 10 september

Tid: 10.00–17.00

Kostnad: Gratis

Deadline: 1 augusti, 2017. De utvalda får besked senast den 15 augusti.

Instructions:

Each entrant may present one or two portfolios, which shall not exceed 15 images each. The portfolio shall consist of a photographic project on any chosen subject.

Portfolios will be accepted in digital format for the selection process. At the Portfolio Review, all projects shall be presented on paper.

The PDF size shall not exceed 10 MB

File names: Photographer’s First Name [hyphen] Last Name [dot] pdf. Eg.: Johan-Willner.pdf

Frågor: info@landskronafoto.org

Ansök här:

LANDSKRONA FOTO DUMMY AWARD 2017

Ansökan är nu stängd!

Vi tackar alla som sökte till Dummy Award! Vi fick in 105 ansökningar från 20 länder. De fyra finalisterna kommer att tillkännages i juni.

Vill du göra en fotobok?

Har du redan en ”dummy” av ditt fotoboksprojekt?

Nu har du chansen att få den tryckt, formgiven och distribuerad!

I samarbete med Breadfield utlyser Landskrona Foto fotobokstävlingen Dummy Awards.

Under Landskrona Foto Festival´s fotoboksdag den 9 september kommer vinnaren av att utses och presenteras av en internationell jury.  

Fyra finalister kommer att utses och får sin resa och hotell betalt av festivalen. Finalisternas fotoboksprojekt kommer även visas som en utställning på Landskrona Foto Festival 2017.

Foto: Vinnaren Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award 2016 is Duccio Doretti, Italien

Läs mer om förra årets Dummy Awards här!

Läs mer om Breadfield här!

BESÖKSINFO

 

Landskrona Foto Festival pågår i sin helhet i Landskronas stadskärna. Huvuddelen av våra utställningar och artist talks är på Landskrona konsthall, Landskrona museum, Landskrona teater, Landskrona Citadell och i Tyghusets Exercishall. Dessutom finns utställningar i mindre gallerier, och butikslokaler. Vi har även utomhusutställningar runt om i centrum bl.a. på Kasernplan och i Teaterparken.

ÖPPETTIDER: UTSTÄLLNINGAR

Fredag 8/9: 12:00-22:00 (Landskrona konsthall öppnar kl. 20:00)

Lördag 9/9: 10:00-22:00

Söndag 10/9: 10:00-18:00

Måndag 11/9 – Söndag 17/9: 12:00-17:00 (torsdag öppet till 20)

ENTRÉ OCH BILJETTER

Förköp av dags- och helgpass görs via Landskrona Foto´s webbshop eller på plats på Landskrona museum och Landskrona konsthall. Mer info kommer.

RES HIT

Med flyg till Copenhagen Airport (CPH), Malmö (MMX) eller Helsingborg (AGH).

Från Copenhagen Airport går direkttåg till Landskrona (riktning Helsingborg/Göteborg) med ca 65 minuters resa. Ta tåget till Landskrona station (ligger mellan Lund och Helsingborg).

Busshållplats Rådhustorget ligger i mitten av Landskrona centrum, precis utanför Landskrona museum. Hit reser du med busslinje 2, 3 och 5.Kommer du från Stationen är linje 3 ditt bästa alternativ med trafik från var 6:e minut och under 10 minuters resväg. Du planerar och köper din resa enkelt i Skånetrafikens app reseplaneraren. Besök www.skanetrafiken.se för mer information om tåg- och busstrafiken till Landskrona.

OM LANDSKRONA:

Landskrona är en stad med ca 44 000 invånare som ligger i södra Sverige med Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn som grannar. Hit tar du dig enkelt med antingen bil, tåg eller flyg. Kastrup, Malmö och Ängelholm/Helsingborgs flygplatser ligger alla på nära avstånd. Läs mer om Landskrona här!

 

VOLONTÄR

Landskrona Foto Festival behöver dig!

Landskrona Foto Festival är Skandinaviens främsta möteplats för konstfotografi. Utställningarna och programmet kretsar i år kring frågor om klimatförändringar, identitet och verklighet.

Att vara volontär på Landskrona Foto Festival är som att gå en intensivkurs i modern konstfotografi – Helt gratis. Du kommer att få träffa några av världens främsta samtida fotografer, curatorer och fotoproffs. Så värt!

Och som om det inte vore nog får du dessutom en stor fest, en massa snygg merch, mat när du jobbar, värdskapsutbildning och självklart möjlighet att se alla fantastiska utställningar, lyssna på artist talks och gå på Friday: Focus.

Som volontär kan man ha följande ansvarsområden:

GUIDE / VAKT

Du är den som festivalbesökaren ser som värd för just den utställning du vaktar. Du ska kolla festivalpass, svara på besökarnas frågor och vara allmänt supertrevlig.

LEVANDE INFOTAVLA

Under invigningshelgen är det extra viktigt att vi får hjälp med att visa våra besökare runt i stan. Var ligger citadellet, var ligger teaterparken, när börjar Pecha Kucha? Sånt måste du kunna svara på och såklart hjälper vi dig!

RUNNER

Ibland behöver man som volontär en paus. Då måste vi kunna erbjuda stand-ins som hjälper till och byter av. Eller så kanske en av festivalens inbjudna fotografer eller talare behöver hjälp med något. En räddare i nöden!

Anmäl dig redan idag i formuläret nedan:

Kontakta projektledare Tina Jönsson för mer information: festival@landskronafoto.org

Gå även med i volontärgruppen på Facebook för mer information och nyheter >

Festivalens öppettider: 

Fredag 8 sept 12.00 –  22.00, Lördag 9 sept 10.00 –  22.00, Söndag 10 sept 10.00 –  18.00
Måndag – Onsdag 12.00 –  17.00, Torsdag 12.00 –  20.00, Fredag – Söndag 12.00 – 17.00