Traces

WERONIKA GĘSICKA/ GAMLA KYRKANS GRUND

 

Landskrona Foto Festival sammanför den omtalade konstnären Weronika Gęsicka (f. 1984 i Polen) med en av stadens mest magiska platser: Gamla kyrkans grund. Tidigare låg S:t Johannes Baptiste kyrka på platsen, den uppfördes cirka 1420 och revs på 1700-talet, nu finns endast spåren av kyrkan kvar. I projektet TRACES arbetar Gęsicka med spåren efter den amerikanska familjeidyllen, som den skildrades på 1950- och 60-talet. En passerad epok som lever i vårt kollektiva minne och kan undersökas via efterlämnade ledtrådar, till exempel fotografier.

 

Är det på riktigt eller är det på låtsas? I Gęsickas verk ser vi familjer som lekfullt umgås, familjer skildrade i en estetik som beskriver ett familjeideal som rådde under efterkrigstiden i framförallt USA. Konstnären har köpt de flesta av originalfotografierna hon arbetat med från en bildbank. Vi vet inte om ursprungsbilderna är av riktiga familjer eller om det handlar om iscensatta genrebilder; skådespelare som ger en show för kameran. Sådan information har tiden sköljt bort. Genom att manipulera bilderna har Gęsicka lagt ett lager av fiktion på det som tycks oss dokumentärt. Vad familjerna gör: ritar, pusslar, bygger, har hon bland annat låtit dem bli – de är ritade, pusslade eller byggda. Verklighetsanspråk blandas med fantasi och surrealism, på så vis kommenteras bilden av familjen och hur vi skapar våra minnen – genom att göra berättelser av fragment. Serien har rönt stor uppmärksamhet och har presenterats i branschtidningar och internationell media, till exempel: The New York Times, Foam Magazine, The Guardian och Internazionale.

 

Fotografiet är vår tids bildleverantör, vi lever i en våg av bilder. Gęsicka är en av de konstnärer som ibland väljer att arbeta med redan existerande bildmaterial – det som är vårt bildarv – hämtat ur olika arkiv. TRACES är verk som kommenterar en passerad epok och låter den komma i dialog med oss. Gęsicka är utbildad på Konsthögskolan i Warszawa samt Högskolan för fotografi i samma stad, hon bedriver idag sin verksamhet från Warszawa och Wloclawek. År 2008 mottog hon ett stipendium från Riksantikvarieämbetet i Polen. Vidare har hon till exempel vunnit Foam Talent (2017), mottagit Spotlight Award på Belfast Photo Festival (2017), Lens Culture Emerging Talent Awards (2016) och varit nominerad till Prix HSBC pour la Photographie (2017) och Prix Levallois (2016).