EYES AS BIG AS PLATES

KAROLINE HJORTH, RIITTA IKONEN, LAGUNEN

 

We need to learn to see not just with Western eyes but with Islamic eyes and Inuit eyes, not just with human eyes but with golden-cheeked warbler eyes, coho salmon eyes, and polar bear eyes, and not even just with eyes at all but with the wild, barely articulate being of clouds and seas and rocks and trees and stars” – Roy Scranton.

 

Konstnärerna Karoline Hjorth (f. 1980 i Norge) och Riitta Ikonen (f. 1981 i Finland) använder den amerikanske poeten Roy Scrantons ord (ovan) för att förklara kärnan i ” Eyes as Big as Plates”, deras gemensamma fotoprojekt. Med en estetik som går i dialog med nordiska folksagor, myter och legender – med fantasi och berättelse – vill de båda konstnärerna göra seendet större och visa på förmågan att inta fler och för oss oväntade perspektiv. I porträtten vävs människan in i naturen, den vi alla kommer ifrån, lever av och ska återgå till. Hjorth och Ikonens arbete är en bön om ett helande i relationen mellan människa och natur.

 

En äldre kvinna bär en krona av kvistar, en äldre man försvinner in i ett stenlandskap, flera av de porträtterade bär likt superhjältar mantlar av olika sorters växtlighet: rabarberblad, ormbunkar, gräs. Det är som om de avbildade har vuxit upp ur landskapet eller som om landskapet har vuxit upp kring dem. Verken är skapade i samarbete med dessa äldre personer, de är till exempel pensionerade bönder, fiskare, operasångare, hemmafruar, konstnärer, akademiker. Ikonen och Hjorth har valt att arbeta med gamla människor för att poängtera deras betydelse för våra samhällen. Konstnärerna kom i kontakt med dem på alla möjliga platser, genom vänner och familj, via tidningsannonser; de har träffat dem i hårdvaruaffärer, på nudelbarer, vid simbassänger eller seniorcentra. Fotografierna är tagna i de nordiska länderna men också i Frankrike, Storbritannien, USA, Japan, Sydkorea och Tjeckoslovakien.

 

Serien har rönt framgångar och fått stor uppmärksamhet. I detta nu turnerar ”About Eyes as Big as Plates” med Norges Nationalmuseum och bilderna har ställts ut i prestigefulla utställningslokaler i städer över hela världen, till exempel New York, Bogota och Reykjavik. Också i internationell media har bilderna förekommit flitigt, till exempel tidningar och tidskrifter som The Huffington Post, Helsinki Times och Life Magazine (Hong Kong), har skrivit om och visat serien.

 

Hjorth och Ikonen arbetar tillsammans från början till slutet av den process som krävs för varje verk, Ikonen skapar de bärbara skulpturerna i bilderna och Hjorth fotograferar. Projektet är pågående sedan 2011, hittills har konstnärsduon producerat 60 porträtt och det har delvis finansierats med hjälp av crowdfunding, ”About Eyes as Big as Plates” finns på Kickstarter.

 

Karoline Hjorth har examina i konst och journalistik från University of Westminster i London, hon har mottagit Deloitte Award på National Portrait Gallery i London och hon ställer ut och publicerar sig internationellt. Riitta Ikonen fick sin utbildning i konst och kommunikation från the Royal College of Art. Hon ställer ut och föreläser över hela världen och var nominerad till Ars Fennica, vilket är Finland största pris konstpris.