MARIANNE MARIC / KONSTHALLEN

 

Marianne Marić föddes 1982 i Mulhouse i östra Frankrike, numera bor hon både på födelseorten och i Paris.

Marić beslöt sig för att bli konstnär efter en incident i barndomen; hon var tio och såg François Truffauts film ”Vilden” och inspirerades att rymma hemifrån, till skogen. Nästa dag återlämnade en skogsvaktare henne till föräldrarna. Vid tillfället lovade hon sig själv att söka sig till konstnärsyrket för att kunna leva ut sina fantasier utan att någon stoppade henne.  

 

Filles de l’Est (Flickor från öst) är en personlig bildserie tagen med ett innanför/utanför-perspektiv. Marićs far, och hans halva av släkten, är från Bosnien. År 2012 kom Marić till Sarajevo för att inneha ett fotoresidens vid ett konstgalleri. Då påbörjades arbetet med serien, som är ett pågående projekt, där Marić porträtterar flickor och kvinnor från forna Jugoslavien. Marić kom till ett sargat Bosnien och Hercegovina, ett land under återuppbyggnad vars smärtsamma förflutna hon delade. När Marić var tolv dog hennes syster Yéléna hastigt, efter det spreds en tystnad i familjen. Med sin konstnärliga praktik ville Marić bryta tystnaden och konfrontera sin och familjens historia. Liksom landet helades ville hon hela sig själv genom att undersöka och återskapa minnen och berättelser.

 

Marić har etablerat sig som en konstnär som låter flera olika media smälta samman: Tidvis avbildar hon den kvinnliga kroppen som om vore den skulptur eller arkitektur. Hennes konst plockar upp strömningar från mode, underhållning och rör sig mellan mörker och livslust. Marić arbetar i en tradition av symbolism och surrealism, hon är en bildskapare förankrad i fotohistorien samtidigt som hon förnyar den.