VALPARAISO

ANDERS PETERSEN, ALBERTO GARCIA ALIX / TYGHUSET

 

Anders Petersen och Alberto García-Alix var åren efter varandra, 2014 respektive 2015, innehavare av residensen för Valparaísos internationella fotofestival. Petersen och Garcia-Alex är två av världens mest namnkunniga och prisbelönta fotografer. De är sprungna ur olika kulturer och har olika temperament men också flera likheter. Båda arbetar till exempel konsekvent i svart/vitt. Under Tyghusets tak presenterar Landskrona Fotofestival de fotografiska essäer Petersen och García-Alix tog under sina vistelser i Valparaíso.

Petersen föddes 1944 i Stockholm, och García-Alix 1957 i staden León i Spanien. Petersen var elev vid Christer Strömholms numera legendariska fotoskola. Han är en av representanterna för den linje i svensk fotohistoria som delvis kom ur skolan, som bröt med tidigare traditioner; bildspråket blev mer expressivt och konstnärligt, det osedda skildras, världens detaljer, människor i mellanrum och utanförskap. García-Alix bildsfär har varit liknande men han har också arbetat med de stora modetidskrifterna och är känd för sina porträtt i motorcykelmiljöer. Han är en av rösterna i en ny generation av spanska bildskapare, konstnärer och författare, som blev tongivande från och med 1980-talet och framåt.

Valparaíso är en stad med 42 kullar som ligger intill havet vid Chiles kust, här bor strax under 300000 invånare och staden är präglad av sitt koloniala arv. Petersen och García-Alix har båda vandrat bland stadens kullerstenar och gränder, mött människor och djur, sett det moderna och det omoderna. I dessa möten finns en längtan, en intimitet med staden, ett försök att upptäcka dess själ.

Läs mer om Festival Internacional Fotografia Valparaiso