TIME/LIGHT/LOVE –
Swedish Photographic Portraits 1840–2017

Visas på Landskrona museum 8 juni 2017–28 januari 2018

Vi får anta att han var modig – Kungliga Svärdsorden är nämligen fäst på hans uniform och den gavs för visat mod i tjänsten. Kragen är hög, ansiktet tillhör en man mellan fyrtio och femtio, hans namn känner vi inte men han var major i antingen livgrenadjärregementet eller livgardet. Född i cirka slutet av 1700-talet, porträtterad 1840 – det är det tidigaste fotografiet av en svensk person som finns bevarat; en ramad daguerreotyp som nu ställs ut på Landskrona museum.

I väntan på uppförandet av ett fotohistoriskt museum i Landskrona presenterar Landskrona Foto tre unika utställningar med utgångspunkt i samlingar och arkiv. ”TIME, LIGHT, LOVE – Swedish Photographic Portraits 1840–2016” är den andra av dessa. Medan den första utställningen ”AgNO3: Histories of Science and Photography”, som blev en publik- och kritikersuccé, undersökte gagnandet av fotografi för vetenskapliga syften rör sig denna uppföljande utställning kring det intima, det hemliga och det mänskliga.

Det fotografiska mediet skapar möjlighet till annektering av tid och ögonblick. Konstnär Erik Tryggelin begav sig ut i Stockholm i början av 1900-talet och fotograferade för att samla underlag till sitt måleri. En blus med stråveck, hatt och handskar, människors hållning och deras ansiktsuttryck – Tryggelin låter oss se detaljer från en annan tid. John Alinder, lantbrukarsonen som blev bygdefotograf, gick ut i sina omgivningar i Altuna socken. Under gångna somrar placerade han personer mot en fond av natur genombruten av ljus. Det är som om de avbildade har vuxit rätt upp ur marken och de tycks mer levande, moderna och verkliga än på de flesta andra porträtt från den tiden. Även stockholmspolisens porträtt av Ernst Frank kommer att visas; under Franks förbrytarfoto står ”Sedlighetsförbrytare. Brukar uppträda i kvinnokläder”. Frank föddes 1894 i Malmö, han var damkomiker (en sorts tidig drag-artist), handelsbiträde och prostituerad.

Tid, ljus och kärlek; Landskrona museum låter människor med liv lika komplexa som våra egna träda fram ur förliden tid. Jämte våra liv löper berättelsen om våra liv, historier som berättas muntligt, i text och i bild, av oss själva och av andra. Vi dokumenterar och uppfinner varandra, vi drar ifrån och lägger till, vi avslöjar och döljer, vi ger och vi tar. Vår okände major, en gång levande som du och jag, är nu uppslukad av historien – som vi alla ska bli – det är skoningslöst. Dessa fotografier, extraordinära och vackra, skapar möjlighet att jämföra våra liv mot deras och mäta vår tid mot det förgångna.

Foto (fv): Anna Riwkin. Självporträtt som Nefertiti, ca 1930. Moderna museet. Ernst Algot Frank. Polismuseet, Stockholm. 

FOTOGRAFER SOM STÄLLT UT I LANDSKRONA 2000–2017

2000 

Mary Ellen Mark

 

2001

Josef Koudelka

 

2002

Disfarmer

 

2003

Lennart Olsson

 

2004

Antanas Sutkus

 

2005

Hasse Persson

 

2006

Lee Friedlander

 

2007

Åke E:son Lindman

Anders Hilding

 

2008

Walker Evans

Sune Jonsson

 

2009

Kent Klich

 

2010

Nicho Södling

 

2011

Joakim Eskildsen

Gerry Johansson

 

2012

Dawid

 

 

2013

Måla med ljus: Originalfotografier ur Landskrona museums samlingar.

Landskrona Foto Festival: Daido Moriyama, Jacob Aue Sobol, JH Engström m.fl.

 

2014

Regeneration2


Kerstin Bernhard

Focus Turkey

Landskrona Foto Festival: Nan Goldin, Bertien van Manen, Rinko Kawauchi m.fl.

 

2015

Eric Antoine

Jem Southam

View Czech Republic

Duane Michals 

Scarlett Hooft Graafland

Boris Michailov

Landskrona Foto Festival: Tacita Dean, Mia Engberg, Alexia Monduit, Veronique Bourgoin mfl. 

 

2016

Joan Fontcuberta
Landskrona Foto Festival: Elina Brotherus, Omar Victor Diop, Denis Darzacq mfl. Mer än 150 fotografer var representerade i ett 20-tal utställningar under Landskrona Foto Festival 2016. Läs mer 
Landskrona Foto View: Ireland
Mårten Lange
Tore Johnson
Jean Hermanson
AgNO3 – Histories of Science and Photography in Sweden

 

2017

Lars Kleen – Gunnar Smoliansky 

Landskrona Foto View: Finland

VAD GÖR FOTOGRAFER AV SINA FOTOGRAFIER?

Lagring av inramade fotografier, efter och mellan utställningar, är ofta är ett problem för fotografer, såväl av utrymmes- som säkerhetsskäl. Landskrona Foto erbjuder fotografer möjligheten till lagring av utställningsbilder. En förutsättning för detta är att vi gör bedömningen att utställningsbilderna kan vara intressanta att visa i sin helhet eller till delar i Landskrona under de kommande fem till sju åren.

Lagringen är gratis för fotografen och görs i en varmtempererad lagerbyggnad med hög säkerhetsnivå. Om delar av lagrad utställning visas i Landskrona kan detta ske under förutsättning att fotografen godkänner sammanhanget. Ersättningsfrågor avgörs vid varje aktuellt tillfälle.