Irina Werning – Back to the future

Har du nånsin önskat dig att gå några år tillbaka och och få kontakt med en yngre utgåva av dig själv? Skulle det vara roligt eller bara läskigt?

I “Tillbaka till framtiden” sammanställer Irina Werning gamla fotografier från folks barndom med detaljerade nyskapelser. Resultatet är en surrealistiskt tidsresa-kopia som fångar en känsla av personens biografi. Upprörande detaljerad i rekvisita, bildkvalité, färgbalans och uttryck är porträtterna på en gång nostalgiska och charmerande, de illustrerar att – även med tidens påverkan – är vi dem vi är, folk förändras, men förändras inte.

 

Werning börjar med att träffa sina modeller, sedan väljer hon ur kartonger eller album gamla bilder som säger något om modellerna.

 

Första bilden i varje par visar modellens barndom. Den andra bilden är en åter-iscensättning: samma person, samma position, med likadana, men något större kläder, och med ansiktsuttryck som svarar till originalet.

 

Länk: ”http://irinawerning.com/back-to-the-fut/back-to-the-future/” Irina Werning är perfectionist – strävar efter att rekonstruera varje detalj, inklusive varje bilds unika atmosfär således att den enda verkliga förändringen är den som skapats av tidens gång.

”Så fort mina modeller kommer i sina utstyrslar verkar de gå tillbaka till det första ögonblicket, de blir oftast väldigt nostalgiska och skrattar åt sig själva och hur de förändrats. Det har hänt att jag fått människor att gråta också, dessa minnen är ofta väldigt viktiga, bilderna bär på en enorm historia och väcker alla dessa känslor till liv.”

 


Biografi:

Irina växte upp i Buenos Aires. Hon har kandidatexamen i ekonomi och mastersexamen i historia. Hon började resa i Asien och Mellanöstern hamnade i London. Där bodde hon i sju år och tog mastersexamen in fotjournalistik. Nu är hon tillbaka i Buenos Aires och satsar på personliga långtidsprojekt. Hon älskar att bygga och hitta på scener för sina modeller och kan tillbringa timmar i verkstaden.