23.05.24 Residensfotografen Marta Djourina berättar om sitt arbete i Landskrona

Plats: Biografen, Landskrona Foto, Datum: Torsdag 23 Maj 2024. Tid: kl 17.30-18.30.

Presentationen är på engelska.

Möt vårens residensfotograf Marta Djourina och hör henne berätta om sitt konstnärliga arbete och projektet hon genomför i Landskrona.

I sin konstnärliga praktik undersöker Djourina olika slags ljusfenomen. Ljus är hennes ämne, liksom ett verktyg och föremål för undersökning. Somliga av hennes arbeten har biografiska element där hon använder sig av egenproducerade hålkameror skickade med post, fäster dem på brevduvor eller bygger en från en resväska som hon sedan tar med sig på resa. I andra arbeten undersöker hon ljus från levande organismer som svampar och alger. Djourina använder sig ofta av äldre fotografiska tekniker för att låta idén om subjektets närvaro bli en del av sina arbeten.

Under residensperioden arbetar Djourina med vattenfotogram i Öresund, något hon tidigare gjort i Svarta havet, Bulgarien, Rockaway Beach nära New York och i Seine, Paris. 

Vattenförhållandena i Öresund är ovanliga. Salthalten är i ständig förändring, vilket Djourina avbildar med hjälp av ljuskänsligt papper direkt i vattnet. Med sin experimental-dokumentära ingång arbetar hon vidare med teman som hon tidigare undersökt i arbeten som ”Fluid Touch” (2023) och ”Sole” (2020).

För frågor kontakta Inga Linn Härdelin på ingalinn.hardelin@landskrona.se