16.10-16.40 4 x BOKSLÄPP MED LOTTA TÖRNROTH, RIKARD LAVING, ELA POLKOWSKA OCH EMANUEL CEDERQVIST I EXERCISHALLEN

Månvarv
Lotta Törnroth

”Ett nytt månvarv gick in, ett nytt månsken i en mörkare höstmånad. De gick ner i ljunglandet.” 

Ur Pappan och havet av Tove Jansson.

Boken Månvarv utgår från familj och familjeförhållanden. Det är en historia om tvåsamhet, ensamhet, sjukdom och sorg. Jag har fotograferat mina föräldrar sedan min far blev sjuk 2005. Ensamma men också tillsammans med mig. Min far dog 2017 och under hans sista tolv år lät han mig fotografera honom utan att egentligen ifrågasätta min intention, och med tiden blev det som att vi tog fotografierna tillsammans. Efter att min far gick bort fortsatte jag arbetet med att fotografera min mor. 

När min far höll på att dö befann jag mig på en ö längst ut i Ålands skärgård, min mor ringde mig och bad mig komma hem för att hinna säga hej då. Natten innan hemfärd var bland de värsta i mitt liv och för att skingra tankarna fotograferade jag fullmånen som var så vacker på den stjärnklara natthimlen i oktober. Jag har återkommit till den månen varje år efter det som tröst.

Efterord: Linda Bergman, skribent och fotograf/konstnär.

Formgivning: Johanna Sevholt & Lotta Törnroth.

Förlag: Blackbook Publications.

Lotta Törnroth (f. 1981 i Solna) är konstnär och arbetar med fotografi, text, skulptur och akvarell. Hon är utbildad på Högskolan för fotografi i Göteborg och på Aaltouniversitetet, högskolan för konst, design och arkitektur i Helsingfors. Törnroth har gett ut två monografier med förlaget Blackbook Publications, och deltagit i utställningar i Sverige och utomlands. 2023 tillbringade hon 6 månader på IASPIS i Stockholm, där hon bland annat arbetade med fotoboken Månvarv.

FEVER
Rikard Laving

Boken tar avstamp i dokumentära analoga fotografier som speglar människor, händelser, stämningar och miljöer. Varje enskilt fotografi rymmer en egen, öppen berättelse men bildar även en gemensam historia i relation till varandra. I boken möts bild och textvärld genom Matilda Södergrans dikter och bildar på så vis ytterligare en berättelse i relation till texten. 

Rikard Laving, född 1978 arbetar genreöverskridande med allt ifrån dokumentära projekt till konstnärligt utforskande av material och tekniker. Ger regelbundet ut fotografisk böcker/publikationer och är utbildad lärare vid Konstfack. Representeras sedan 2016 av franska galleri VU’

Splinter
Ela Polkowska

”Splinter” är en berättelse om människor som lever i ständig oordning och om känslan av oro som deras liv framkallar.

Under ett år besökte jag en familj som bodde i ett hus som borde ha ramlat ihop för länge sedan. Ändå vägrade dess boende att acceptera att endast ordning är legitimt i dagens samhälle. De skapade en värld kring sig själva som liknade ett lager – ett utrymme packat med saker, oavsett om det fungerade eller inte. Varje gång jag kom dit hade saker och ting bytt plats, det verkade som att den ständiga förändringen gav mening åt deras verklighet.

Samtidigt hade jag en känsla av att något var fel, att denna evighetsrörelse och oordning skulle leda till en katastrof. Och på sätt och vis blev det så – bilen som ägdes av familjen krossades, två djur dog och kvinnan lämnade mannen och huset.

Ela Polkowska. Fotograf baserad i Göteborg, Sverige, intresserad av att dokumentera människor, platser och föremål i vardagen som vi annars kanske inte uppmärksammar. Hon studerade konsthistoria och filmvetenskap vid Jagiellonian University i Krakow, Polen. Utexaminerad från Institutet för kreativ fotografi i Opava och HDK-Valand Academy i Göteborg. Polkowska har ställt ut i Aten, New York, Budapest, Lissabon, Riga, Kiev och Krakow och är en av konstnärerna som valts för PARALLEL Photo Platform och Futures Photography Platform.

Paler Ash
Emanuel Cederqvist & Sean Gardiner

Paler Ash skildrar askträdet och dess förändrade öde med anledning av askskottsjukan, en svampsjukdom från Asien som för närvarande sprider sig över hela Europa, vilket utgör ett allvarligt hot mot artens framtid. 

Den europeiska asken är ett lövträd som finns över stora delar av kontinenten. Det är vanligt förekommande, kulturellt rikt och ekologiskt viktigt. Även om det är okänt hur allvarligt sjukdomen kommer att påverka arten som helhet – prognoser varierar från hoppfulla till totalt förödande – kommer dess påverkan utan tvekan att vara katastrofal för både arten och den plats där trädet växer.

Fotografierna är centrerade runt Öland (där sjukdomen är väletablerad och synlig) och Dorset, England (där den börjar bli synlig). Dessa platser – relativt öster och väster om trädets geografiska utbredning – fungerar som vaga speglingar av varandra: ett ungefärligt förflutet och en förestående framtid. Tillsammans blir det ett sätt att visualisera hur platsens betydelse förändras, samt en reflektion över effekten av trädets långsamma försvinnande.  

Även om Askskottsjukans uppkomst fortfarande är okänd är dess spridning antagligen resultatet av en kombination av saker – vissa är kanske naturliga, andra går troligtvis att undvika – oavsett är det svårt att inte se askskottsjukans uppkomst som karaktäristisk för den tid vi lever i. Paler Ash är tänkt som både dokument och elegi, samtidigt som det vittnar om trädets närvaro antyder arbetet dess förestående försvinnande.

Emanuel Cederqvist (1983, SE) är en fotograf baserad i Göteborg. Hans arbete har ingått i separat- och grupputställningar i hela Europa, bland annat på Hasselblad Center, Göteborg och Capa Center, Budapest. Cederqvist har en master i fotografi från Göteborgs universitet. Cederqvists arbete bygger på ett intresse för hur vi tolkar och läser landskapets former i ljuset av våra egna minnen, upplevelser och genom vårt gemensamma kulturella arv. 

Sean Gardiner (1986, Storbritannien) är en konstnär baserad i Dorset, England. Han har studerat vid universitet i Brighton och vid Göteborgs universitet. Hans praktik består av ett pågående engagemang vid platsen, vanligtvis sammanför han natur- och kulturhistoria med en undersökning av det fotografiska mediets fysiska egenskaper.