Anaïs López – The Migrant

PLATS: Landskrona Konsthall. Slottsgatan, 261 31 Landskrona. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Anaïs López, född 1981, är en bildkonstnär från Amsterdam. Hon vann Landskrona Foto & Artproof Portfolio Award i 2018.

2012, på ett hotellrum i Singapore söker en svart fågel med orange näbb – en Javamajna – upp Lopez. Javamajnan har valt just henne att berätta sitt livs historia för. Lopez lyssnar och av den lilla starfågelns berättelse har hon skapat verket The Migrant (Migranten).

Anaïs López

Lopez är utbildad inom konstnärliga och dokumentära uttryckssätt och praktiker. The Migrant är en studie i berättande. Med lika delar dokumentär och fabel, med fantasi och humor, berättar Lopez Javamajnans historia. The Migrant är en modernt berättad historia som återknyter till traditionella sagor, där djuren lär människan. Vad är utanförskap och hur skapar man sig ett tryggt liv? Hur hittar man en plats att kalla hem?

För skildringen används flera olika plattformar och tekniker. Lopez har använt fotografier, video och text men även klassiska hantverk som handtryckta silkesskärmar och formklippta popup-bilder. Verket tar form i en bok, en interaktiv webbdokumentär och en radiodokumentär. En historia blir flera när den blir upplyst från många håll. Lopez skapar fiktiva samarbeten med experter och personer vars liv har kommit i kontakt med Javamajnan. Fotografen byter perspektiv, zoomar in och ut. Utställningen är en bro mellan privat och offentligt, mellan stad och land och visar på konsekvenser av en snabb urbanisering. Javamajnan är en hotad art. Hotad av en annan art: Människan. Vi är både de som tränger ut andra arter och de som försöker rädda dem.