Anthony Luvera – Agency

Under medeltiden blev Coventry ett centrum för textilhandeln i England. Idag finns där invånare som knappt har råd med kläder på kroppen. Under inbördeskriget på 1640-talet användes staden som en förvisningsort och fängelse för rojalister och fortfarande används uttrycket ”att bli skickad till Coventry” för att beteckna förvisade, eller personer som frysts ut. Det senare sker genom att inte prata med dem, undvika deras sällskap och agera som om de inte existerar.  

Agency är ett verk av den socialt engagerade konstnären Anthony Luvera. Skapat i samarbete med människor som upplevt hemlöshet i katedralstaden Coventry är Agency en fortsättning av konstnärens arbete över hela Storbritannien med människor som upplevt hemlöshet. Under 2021 bjöd Luvera in deltagarna i projektet att använda engångskameror för att dokumentera såväl sina upplevelser som platser i staden som var viktiga för dem.  

Deltagarna inbjöds även att använda professionell kamerautrustning för att skapa sina självporträtt inom konstnärens pågående serie Assisted Self-Portraits. Konstnären bistår med stativ, blixtaggregat, fjärrutlösare och dator. Men det slutliga valet av porträtt görs av deltagaren. Genom att bjuda in människor som saknar egen bostad att använda fotografi för att representera sig själva och sina erfarenheter vill Agency utmana förutfattade meningar om hemlöshet. 

Anthony Luvera

Anthony Luvera är docent i fotografi vid Coventry University och redaktör för Photography For Whom?, en tidskrift om socialt engagerad fotografi. Han skapar även offentliga utbildningsprogram för National Portrait Gallery, Royal Academy of Arts, Photographers’ Gallery, Barbican Art Gallery, Tate Britain, Magnum liksom fotoprojekt i lokalsamhällens tjänst.