Anton Kusters – Blue Skies Project

PLATS: Citadellet, Landskrona KARTA Ingår i festivalbiljett.

Anton Kusters föddes i Belgien 1974, där han studerade statsvetenskap och fotografi. Numera är han en internationellt framgångsrik fotograf med en verksamhet som utgår från hemlandet och Japan. I norra tornet på Citadellet visas Kusters Blue Skies Project (Blå himlar-projektet) i vilket ett ljudverk av Ruben Samama ingår.

Anton Kusters, self portrait

Antalet koncentrationsläger i Nazi-Tyskland uppgick till 1078, det första öppnades 1933 och vid krigsslutet 1945 stängdes de. Mellan den 6 mars 2012 och den 13 september 2017 reser Kuster till varje plats där ett läger funnits, för att fotografera himlen ovanför. Fotografierna är tagna med direktbildskamera och framkallas omedelbart. Vid varje tillfälle tar Kusters tre polaroidbilder, alltid med samma exponering. Stämplat på varje bild är koordinaterna för platsen och det uppskattade antalet offer för just det lägret.

Flera av dessa läger är spårlöst borta. Inte ens de boende i området vet att de har existerat. Med GPS hittar Kusters dit och en väderapp visar när himlen är blå.

Ljudverket av musikern Ruben Samama gestaltar koncentrationslägrens tidslinje. De var aktiva i 4432 dagar och det är så länge verket ljuder. Varje offer har en ton.

Kusters visualiserar ett trauma som tidsmässigt försvinner allt längre från oss. Hans 1078 himlar, tillsammans med Samamas ljudverk hedrar Förintelsens offer. De väcker känslor av hågkomst och förlust när tid passerat. Även dessa polaroid-bilder kommer att blekna, försvinna i det förflutna. Blue Skies Project poängterar att vi lever under samma himmel. En himmel som i tysthet bevittnar världens fasor.