Britta Jaschinski – Wildlife Or Commodity?

PLATS: Skyltfönster Storgatan/Slottsgatan. KARTA.

Britta Jaschinski. Foto av Ghita.

Britta Jaschinski föddes i Tyskland 1965. På 1990-talet flyttade hon till Storbritannien för att studera fotografi och idag arbetar hon i London. 

Bildserien Wildlife Or Commodity? ifrågasätter människans jakt och handel med vilda djur. Med sin unika bildjournalistiska stil har hon under årtionden skildrat exploateringen av levande och döda djur. Hon har vunnit flera av de mest prestigefulla, internationella fotopriserna och hennes verk publiceras regelbundet i tidskrifter som The National Geographic.  

Under Landskrona Foto Festival visas ett urval av Jaschinskis bilder. Fotografierna föreställer delar av djur som människan använder på olika sätt. Elefantfötter som ska bli pallar, noshörningshorn som ska malas ner och säljas som potensmedel och djurhuvuden som ska pryda väggar. Hennes fotografier är brutala, men illustrerar på ett effektivt sätt hur grymt människan behandlar andra arter. Hur vi orsakar lidande och förnedring. “Sanningen är viktig” säger Jaschinski. 

2017 bildade Jaschinski tillsammans med några andra väletablerade fotografer ”Photographers Against Wildlife Crime”. Målet är att under vår livstid få slut på den illegala handeln med vilda djur. Kriminell exploatering av djur är världens fjärde största organiserade brottslighet. Den giriga efterfrågan på statusprodukter av djurdelar gör att många arter hotas av utrotning. Jaschinski menar att striden snart är förlorad. Snart är alla elefanter, noshörningar, tigrar, lejon och giraffer slutsålda.  

Elephant Footstools av Britta Jaschinski.