Carolina Agüero – ”Photographic Compilation of the local Identity of Valparaíso”

PLATS: Sofia Albertina Kyrka. Landskrona. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Valparaíso är en av Chiles viktigaste hamnstäder, belägen vid Stilla havets kust två timmars bilfärd nordväst om huvudstaden Santiago. Folkmängden uppgår till cirka 250.000 invånare. Staden är uppbyggd på fyrtiotvå kullar som enligt det stora uppslagsverket på nätet ”alla är olika varandra”. Detsamma kan sägas gälla människorna i Valparaiso. 

Först genom att erkänna existensen av en människa med en annan sexuell tillhörighet kan vi acceptera den människan, hävdar Carolina Agüero. De sexuella och homosexuella minoriteterna i Valparaiso har organiserat sig i olika organisationer och sociala fronter och bedrivit en lång kamp för att försvara mänskliga rättigheter och icke-diskriminering. Men trots framstegen finns det fortfarande en tyst minoritet som utsätts för dubbel diskriminering: transsexuella, lesbiska och transformister. De kämpar med att vara missanpassade och instängda.  

Carolina Aguero

”Fotografisk sammanställning av Valparaísos lokala identitet” ägde rum 2009–21. Projektet reflekterar sammansättningen av befolkningens identiteter, värdesätter dess transformationer och genrer genom den fotografiska bilden. Karaktärerna har modigt poserat och visat upp sina liv, erkänt sina respektive identiteter som subjekt. I utställningen finns tre grundläggande teman: Transpersoner: ”Utopia – min kropp är inte min kropp”; Berättelser om lesbiska kvinnor: ”Den ofullkomliga bilden mellan ditt ord och mitt” samt Transformism: ”Evolution i sammet”.  

Carolina Agüero, född 1986 i Puerto Montt i södra Chile, började studera fotografi 2008 på Instituto Profesional ARCOS i Valparaiso – och senare skulptur vid konstskolan Camera Lucida, där hon numera undervisar. Hon har haft utställningar i USA och Europa och mottagit ett antal prestigefyllda utmärkelser.