CHARLOTTE YONGA – Naam Na La

Plats: Utomhusutställning mellan museet och konsthallen KARTA

Naam Na La (2021-) är en fotoserie som utforskar temat kärlek i en visuell dialog mellan porträtt- och landskapsfotografi. Bilderna skapades i Senegal av den fransk-kamerunska fotografen Charlotte Yonga i samband med hennes residens på Fondation Blachère. Verket skildrar relationer mellan människor, och mellan människa och natur, och tar med betraktaren på en poetisk, drömlik resa präglad av stor ömsinthet.

På det senegalesiska språket wolof översätts ”naam na la” som ”jag blir nostalgisk inför dig” – vilket vanligtvis skulle uttryckas som ”jag saknar dig” eller ”jag längtar efter dig”.

”För mig”, säger Yonga, ”speglar denna fras hur kärleken berör mig, och hur jag omedvetet har velat uttrycka den: en kärlek upplevd i sin vidsträckta och eviga form, inklusive dess brister. En kärlek som må vara osäker, otydlig och vacklande, men som lever kvar i kroppar och gester och i färgerna som strålar genom dess tomhet och fyllighet…

Vyer över hav och växtlighet interfolieras i berättelsen som andningshål, som metaforer för hopp, fruktbarhet och evighet.”

Detta verk, som presenteras som en del av Landskrona Foto Festival 2024, är direkt kopplat till utställningen ”Where to Land the Eye”, kurerad av Christine Eyene på Landskrona Konsthall. Det bjuder in till en blickens geografiska vandring – från Sverige till Senegal – och låter oss med fotografins hjälp möta olika sociala miljöer, och länka samman det som är nära med det som är avlägset, mellan ”här” och ”där”, via känslor som förenar oss alla, såsom kärlek.

Charlotte Yonga, född 1985 i Paris, är en fransk-kamerunsk konstnär som bor och arbetar i Barcelona (Spanien) och Paris (Frankrike). Genom ett konstnärskap där hon sammanför foto, video och teckning bjuder Yonga in oss att utforska verklighetsinspirerade fragment, intima scener och upplevelser av annorlundaskap där komplexa sanningar kommer i dagen. I ett subtilt växlande mellan fantasi och verklighet krypterar hon det uppenbara, suddar ut skiljelinjerna och lyfter därigenom fram det tvetydiga – det som utmanar gränserna för våra kollektiva och individuella uppfattningar.