CLEMENTE BERNAD – Donde habita el recuerdo

PLATS: Citadellet, Landskrona KARTA. Ingår i festivalbiljett

Clemente Bernad, född 1963 i Pamplona i Spanien är en fotograf verksam i minnets tjänst. Donde Habita el Recuerdo (Där minnet bor) är titeln på bildserien som visas i de gamla fängelsecellerna. I Bernads arbete framträder fotografiets särskilda förmåga att överbrygga tid, att skapa dialog mellan det förflutna och nuet, mellan de levande och döda. Här finns spänningen mellan det nutida demokratiska Spanien och den totalitära och brutala era som inleddes med Francisco Francos kuppförsök den 17 juli 1936. Kuppförsöket ledde till spanska inbördeskriget och under åren som följde försvann hundratusentals spanjorer, torterade och mördade. Anhöriga lämnades i ovisshet. Vilket öde mötte deras söner och döttrar, deras arbetskamrater och vänner? Rättvisa skipades aldrig och illdåden blev dolda trauman som förgiftade samhället.

Clemente Bernad photo by Isidre García Puntí

År 2000 öppnades den första massgraven i nordvästra Spanien. Ben och jord, massgrav efter massgrav träder fram. 2003 började Bernad dokumentera utgrävningarna. Så värdigt han kan skildrar han ett forensiskt arbete som kartlägger en epoks gärningar. Estetiken är lågmäld. Med respekt för det som stals bär Bernad vittnesmål om ansträngningarna med att krossa muren av tystnad som länge omgivit dåden. Arbetet pågår ännu.

På 1980-talet studerade Bernad konst i Barcelona och sedan dess har han arbetat som fotograf. Idag är han en av Spaniens starka och självständiga konstnärliga röster. I sitt arbete är Bernad både medborgare och fotograf. Han intresserar sig för det politiska och det kulturella, det som är sårigt. Han visar brott som begåtts mot individer, familjer och samhällen, mot generationer och gemenskaper.

För att läka ett trauma behöver tiden backas. Donde Habita el Recuerdo är en tribut till de som inte ville och inte kunde glömma. De, vars kärlek och krav på rättvisa höll kvar de som försvann i sitt minne.