CONSTANZA WALDERRAMA – EL PUEBLO UNIDO & GRANDMOTHER EXERCISE 1&2

PLATS: Landskrona Konsthall. KARTA. Ingår i festivalbiljett

El Pueblo Unido (”det förenade folket”), även titeln på en känd chilensk protestsång, tar sin utgångspunkt i Anderna. Bergskedjan har stoiskt beskådat en lidandets historia: kolonialism, diktaturers övergrepp, inbördeskrig, perioder av politiskt och statligt våld, kränkningar av mänskliga rättigheter. Men år 2019 vaknade Chile; människor var på gatorna och krävde värdighet, rättvisa och jämlikhet. Anderna blir symbolen för ett förträngt, men samtidigt drömskt och hoppfullt landskap.

Nyckelordet för El Pueblo Unido är ’fragmentering’. Å ena sidan hänvisar verket till en bild av Chile som staten uppvisade som stabil, men i själva verket var fragmenterad. Å andra sidan representerar mångfalden av fragment antalet människor som förenade kämpar för att bygga en ny identitet för landet. De hundratals Post-it-lappar som verket består av är ett vardagligt och billigt material, precis som motivet de återger: ett foto nerladdat från internet. Verket dekonstrueras med dagarnas gång, klisterlappar lossar och faller, lämnar tomma och tysta luckor som gradvis stör landskapets synlighet.

Grandmother Exercise 1 & 2 är ytterligare exempel på Valderramas ”fotografiska förkroppsliganden”. Hennes avlidna mormor gestaltas på post-it-lappar respektive en linneduk. Porträtten hjälper oss att reflektera över minnets bräcklighet och över den degenerativa sjukdom som mormodern blev ett offer för.

Constanza Walderrama

Constanza Valderrama är en chilensk konstnär baserad i Patagonien, som belönades av Chiles National Research Council med ett stipendium för att ta sin Master i fotografi vid Royal College of Art i London. Hennes verk har visats på de mest prestigefyllda gallerierna i staden..