ELENA SUBACH- Grandmothers on the Edge of Heaven / FRAGILITY ( LAMKIST)

PLATS: Renässansträdgården Tycho Brahe Museet, Ven KARTA. Ingår i festivalbiljett.

I småstäder och byar i västra Ukraina har länge religiösa evenemang ägt rum där hundratals människor deltar, de allra flesta kvinnor. Högtiderna går under namnet ’pilgrimsfärder’ och här blev Elena Subachs två huvudsakliga passioner tillfredsställda, nämligen mode och fotografi. Kvinnorna bar mestadels billiga kinesiska klänningar, köpta till överkomliga priser på lokala marknader, men de bar dem med värdighet. Hon tog bilder med sin kamera.

Så småningom insåg hon att far- och mormödrar hade sin egen klädstil. Och de var tvungna att klä sig enligt traditionen för att inte bli dömda i andra människors ögon. Vanligtvis var klänningarna inskrivna i kvinnornas testamenten – att begravas i. De bar med andra ord på förväntningar om ett bättre liv efter döden. Men även de lokala kulturerna i sin helhet är dömda att dö, av globalisering och av ren och skär fattigdom.

Elena Subach

Grandmothers on the Edge of Heaven spänner över klyftan mellan två länder och två politiska system. Innan Rysslands angrepp på Ukraina var Elena Subachs projekt enbart en poetisk hyllning till den äldre generationen. Nu har projektet vuxit till att visa världen detta land och dess folk, skönhet, särprägel och bräcklighet. Fokus på ordet ’bräcklighet’ är påtagligt även i hennes projekt Fragility (Lamkist). Ömtåliga växter sammanfogade med rester av gamla kläder och textilier skapar ambivalenta symboler för förstörelse och tillväxt, beskrivningar av världen runt omkring oss.

Elena Subach, född i Tjervonohrad i Ukraina, tog en examen i nationalekonomi, men gick över till att arbeta som textildesigner. Hon började fotografera 2012. Hon bor i Lviv.