Hrair Sarkissian – Unexposed

PLATS: Citadellet, Landskrona. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Hrair Sarkissian. Photo by Anouk Sarkissian.

Hrair Sarkissian, född 1973 i Syrien. Han växte i princip upp i sin fars fotostudio i Damaskus, där han vistades som barn och sedan arbetade i 12 år. 2008 flyttade Sarkissian till Amsterdam för att studera fotografi och konst. Idag är Sarkissian en väletablerad konstnär som framförallt skildrar Mellanöstern och Kaukasus tillsammans med den växande diaspora av människor från området som har flytt eller migrerat.

Serien Unexposed utforskar vad förföljelse och fördrivning kan få för konsekvenser i någons vardag. Fotografierna visar människor du endast skönjer. Ett par händer, konturer av ett huvud eller en kropp upplysta av strimmor och fläckvisa punkter av ljus. Personerna på bilderna är ättlingar till armenier som konverterade till islam för att undkomma folkmordet som ägde rum i Osmanska riket 1915. Idag har flera av dem återupptäckt sina rötter och konverterat tillbaka till kristendomen. De accepteras varken av det turkiska samhället eller den armeniska gemenskapen och tvingas dölja att de är kristna armenier. Sarkissians porträtt av dessa personer blir även porträtt av den identitets-radering de utsatts för. 

Sarkissian fotograferar med analog teknik, han använder en mellanformatskamera och film. Berättelserna är ofta melankoliska och sorgliga. Med teknisk skicklighet och tilltalande estetik ger Sarkissian sina bilder en försiktig skönhet som framkallar den desperation som präglar de avbildades liv. Medan individerna lever i skuggan sätter Sarkissian fullt ljus på hur det kan vara att leva med ett politiskt, religiöst och socialt arv som påverkar vad av en som får synas.

Hrair Sarkissian – Unexposed