José Luis Cuevas – Resistance Exercise

PLATS: Citadellet, Landskrona. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Stillbild från video

I ett trångt och slutet utrymme med vita väggar instrueras en grupp människor att cirkulera under timmar i olika riktningar. En kamera registrerar hur kropparna berör varandra. Rädsla och underkastelse accelererar. Människorna blir svettiga, trötta och sköra, känner behov av att fly.  

Videoverket är en del av det större projektet Observations About Corporal Resistance, det vill säga observationer av kroppsligt motstånd, som genom fotografi, video, installation och performance utforskar den mänskliga naturen som ett sårbart material. Människor nöts ständigt ner av livets hinder, i tid och rum, men framför allt genom den slitning som det socioekonomiska och politiska systemet utgör.  

Inspelat i Mexico City representerar videoverket våldets närvaro i stadens kultur såväl som i José Luis Cuevas eget liv. Han förlorade sin lillebror i tidig ålder och sin far för några år sedan. Han har sett båda på sjukhuset, totalt utsatta – något som gjorde ett bestående intryck på honom och befäste föreställningen att kroppar är försvarslösa. Efter att ha blivit extremt rädd för att förlora fler nära och kära började han tvångsmässigt följa polisens pressmeddelanden. Projektet är ett sätt för Cuevas att klara av sin egen paranoia i en brutal miljö. 

Luis Jose Cuevas

Jose Luis Cuevas föddes I Mexico City 1973. Hans verk har visats på skilda håll i världen, bland annat av Mexicos viktigaste fotofestival FotoMexico och Musée du quai Branly i Paris. Han är grundare av Gimnasio de Arte y Cultura y CAMPO, en utbildningsplattform i Latinamerika. 

Stillbild från video
Sobre la resistencia de los cuerpos