LeSIA Maruschak – MARIA

PLATS: Citadellet, Landskrona KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Lesia Maruschak föddes i Saskatoon i Canada 1961. Fram till 2016 arbetade Maruschak i en högt uppsatt position i Canadas regering. Men en cancerdiagnos fick henne att återvända till konsten och fotografiet, som var hennes intresse i ungdomen. I sin konstnärliga gärning strävar hon efter att ta ett emotionellt och intellektuellt ansvar för enskilda individers minnen och öden, genom att förvandla dessa till konst och synliggöra dem. Inte minst märks det i Project Maria (Projekt Maria).

Lesia Maruschak

Project Maria utgår från ett fotografi av Maria F, en flicka som överlevde svältkatastrofen Holodomor (1932-33) i sovjetiska Ukraina. Maria minns hur hennes syster låg död och kall bredvid henne i sängen. Hennes far arresterades och misshandlades och kom hem bara för att dö. Hennes mor somnade innan kvällsmaten för att aldrig vakna igen. Fyra miljoner människor svalt ihjäl under Josef Stalins terrorvälde. Av många betraktas Holodomor som ett folkmord, en utrensning av ukrainare. Efter svältkatastrofen kom Maria till Canada där hon tillbringade resten av sitt liv.

Maruschak är själv av ukrainsk härkomst och hörde berättelser om minnen från Holodomor i barndomen. Minnen som aldrig lämnade henne. Project Maria består av installationer som har framställts med blandteknik. Äldre fotografier har bearbetats digitalt och Maruschak har arbetat med tempera eller vax för att ge bilder och artefakter en tidlös och berättande kvalitet. Så mejslas Marias öde fram och Maruschak gestaltar relationen mellan det förflutna och vår tid.

Lesia Maruschack – Maria’s Doll