Maja Daniels – Elf dalia

PLATS: Tyghuset. Kavallerigatan 4, 261 31 Landskrona KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Maja Daniels, född 1985 i Uppsala, är årets vinnare av Svenska Fotobokspriset. Hon är utbildad i Paris, London och Göteborg och idag utgår Daniels verksamhet från de två sistnämnda städerna. Men släktrötterna har hon i Älvdalen i norra Dalarna. Bildserien Elf Dalia innehåller fotografier Daniels producerat mellan 2011 och 2017.

Maja Daniels photo by Joshua Aylett

1935 hörs älvdalska i Sveriges Radio. Rösten tillhör fotografen och tusenkonstnären Tenn Lars Persson, som pratar om sagor och myter, om trolldom och mystik. Språket är en variation av fornnordiska och har mystiskt överlevt till våra dagar. I sitt arbete har Daniels lyft in äldre bilder från bygden, några hämtade ur Tenn Lars arkiv. Hennes egna fotografier för en dialog med dessa arkivbilder och kommenterar dem. Så väver Daniels en berättelse som blir en fortsättning på andras berättelser, en historia som blir till i skärningspunkten mellan dokumentation och fiktion och som knyter ihop dåtid med nutid.

1668 anklagas en flicka från Älvdalen för att ha gått på vatten. Då inleds häxprocesserna i Sverige och bara i Älvdalen bränns tjugo kvinnor och en man på bål efter vittnesmål från barn. Mörker och ljus, ödesmättade händelser och vardag formar vår kultur. Med sociologens blick porträtterar Daniels älvdalingar och deras platser, hon undersöker sociala relationer, människor och klass. Vad bär språket och bildspråket på? Varför överlevde älvdalskan? Daniels avtäcker och visar en andlig tradition, folkmystiken, symbolernas, jordens och förfädernas tradition. Kanske behöver denna återuppväckas i vår tid, för rötter och identitet, för överlevnad?

Maja Daniels, Untitled image from Elf Dalia (Mack 2019)