Naturen och dina egna överraskningar

Aktivitetskort som vill väcka barnens nyfikenhet genom att låta dem uppleva fotografierna i utställningen genom lek och engagemang.

Barn är omgivna av kameror, och de har förmodligen redan fotograferat världen omkring dem. Men hur kan fotografi användas för att undersöka naturen? Och vad kan vi egentligen få ut av att gå nära naturen och utforska detaljerna? Vi ser vad som händer när man studerar växter och djur på nära håll i en lek med fotografi och fototeknik.

Till denna utställning finns två olika aktiviteter att välja mellan.

1 Barn och vuxna kan göra miniatyrbilder i små bildramar och sedan uppleva magin när projektorn projicerar deras bilder på väggen.

2 Med färgad kartong kan man isolera och framhäva delar av naturen, som när man till exempel fotograferar en svamp med färgad bakgrund och får ett uttryck som påminner om något av verken i utställningen. På sätt och vis lyfter man naturen ur sitt sammanhang, och får möjlighet att studera små detaljer på nära håll. Kanske blir man då överraskad av naturens och fotografierts skönhet?

I båda aktiviteterna hämtar vi inspiration från och interagerar med fotografierna i utställningen.

Målgrupp: Barn 6-12 år och deras vuxna.

Kunskapsmål: Målet med detta material är att väcka barnens nyfikenhet för naturen och fotografiska tekniker. De kommer att inspireras att använda sin mobilkamera mer kreativt och ges utrymme att analysera fotografierna i utställningen och sina egna fotografiska experiment Barnen får verktyg att se och förstå naturen på ett nytt sätt..

Aktivitetskorten finns att hämta i galleriet under utställningen Snöflingor och andra överraskningar