PARALLEL – EUROPEISK FOTOBASERAD PLATTFORM

Landskrona Foto deltar i det fyra-åriga projektet Parallel Europeisk Fotobaserad Plattform.

Utmanande och eklektisk trotsar den samtida fotografin gränser och definitioner. Från att ha varit ett kulturellt föremål blev fotografiet ett kulturell-socialt-konstnärligt utövande som engagerar ett brett spektrum av estetiska riktningar, tekniker och aktörer, de flesta överlappande och korsande varandra. All denna mångfald bidrog till att inspirera skapandet av Parallel.

Parallel är en plattform som samlar kreativa europeiska organisationer hängivna att främja tvärkulturella utbyten och mentorskap i ordning att upprätta nya riktlinjer inom samtida fotografi.

Medlemmarna inkluderar museer, gallerier, kulturcentrum, festivaler, konstskolor och utgivare – närmare bestämt 18av de mest livfulla europeiska kulturnaven från 16 olika länder, som kommer att delta i urval och stå som värdar för nya konstnärer och kuratorer, organisera utställningar och främja konstnärligt nätverkande. Den stora och mångsidiga naturen i detta nätverk garanterar en bred geografisk spridning och en fruktbar grund för att främja nya dialoger, tända nya idéer och hjälpa till att öka kreativiteten. Projektet implementeras i två faser: Creative Guidance i form av urval, handledning, lärande och kuratorskap för framväxande skapande personer; Exhibition Platform i form av ett brett utställningsnätverk med utställare, universitet och konstskolor.

Parallel är designad och ledd av Procur.arte och medfinansierad av Europeiska Unionens Creative Europe Program. Landskrona Foto har också stöd från Kulturådet.

Parallel medlemmar:

Procur.arte  Lisboa, Portugal (Project Leader)

Robert Capa Contemporary Center  Budapest, Hungary

Le Château d’Eau  Toulouse, France

Fondazione Fotografia Modena  Modena, Italy

Centro Artes José de Guimarães – A Oficina  Guimarães, Portugal

Format International Photography Festival – Derby Quad  Derby, UK

FotoFestiwal – Foundation of Visual Education  Lodz, Poland

Galleri Image  Aarhus, Denmark

ISSP  Riga, Latvia

Katalog – Journal of Photography & Video  Kerteminde, Denmark

Landskrona Foto  Landskrona, Sweden

Kaunas Photography Gallery  Kaunas, Lithuania

UGM – Maribor Art Gallery  Maribor, Slovenia

The Finnish Museum of Photography  Helsinki, Finland

Organ Vida  Zagreb, Croatia

Photoireland  Dublin, Ireland

YET Magazine Lausanne, Switzerland