Project Pressure- Edward Burtynsky, Simon Norfolk, Peter Funch, Noémie Goudal, Klaus Thymann

PLATS: Utomhusutställning, Hotel Öresund. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Project Pressures mission är att synliggöra klimatkrisen. Etablerade fotografer får i uppdrag att utföra expeditioner på olika platser i världen. Projektet startade 2008 och syftet är att sätta press på regeringar och individer för att vi ska ändra vårt beteende. Så att vi kan slita mindre på planeten och bidra till en bättre framtid.

Fotograferna har fått i uppdrag att tolka temat “Meltdown” (nedsmältning, sammanbrott, härdsmälta). Arbetet har gjorts tillsammans med klimatforskare och etablerade institutioner som The World Glacier Monitoring Service (WGMS) och The National Aeronautics and Space Administration (NASA).

2019 presenterade Project Pressure Voices for the future (Röster för framtiden). Ett konstprojekt där bilder av smältande isberg projicerades på FN:s högkvarter i New York, till ljudet av sex unga klimataktivisters röster.

Project Pressure har utvecklat ett sätt att mäta sitt eget koldioxidavtryck – titta här!

Edward Burtynsky, Kanada 1955. Fotografierna är tagna med drönare över det storslagna isländska landskapet. Smältvatten strömmar från glaciärerna, vilket innebär att mänskligheten håller på att förlora en av sina källor till färskt vatten.

Simon Norfolk, Storbritannien 1963. I oktober 2014 markerar Simon Norfolk den tidigare gränsen (från 1965) av Lewis-glaciären i Mount Kenya, med eld. Glappet mellan eld och is visar hur glaciären krympt, en betydande minskning.

Peter Funch, Danmark 1974. Funch har använt vykort och äldre fotografier av bergstoppar med glaciärer. Det finns något sentimentalt och nostalgiskt i att se glaciärernas tidigare utsträckning. De tycks trona uppe på bergen innan nedsmältningen började.

Noémie Goudal, Frankrike 1984..Goudal leker med fotografiets och glaciärernas förgänglighet. Hon har gjort en installation med ett foto tryckt på biologiskt nedbrytbart papper som löses upp i vatten. Bilden har placerats framför det landskap den föreställer och vi kan på en och samma gång se hur både glaciären och fotografiet smälter. Goudal vill betona instabiliteten och de snabba förändringarna också hos det som tycks evigt och stabilt.

Klaus Thymann, Danmark 1974. Klaus Thymann strävar efter att utmana föreställningar om var glaciärer finns och betonar vikten av att behandla klimatförändringar som en global fråga, snarare än bara centrerad kring polerna. Att klarlägga och utforska vita fläckar på kartan är viktiga delar av hans praxis, som belyser hur temperaturförändringar och deras effekter på våra resurser inte är jämnt fördelade över världen.

Noémie Goudal
Glaciér 2, 2016. © Noémie Goudal