Rafał Milach – Strike

”Fotografi som ömsesidig penetration av blickar.” Så beskriver Karolina Gembara, en av bokens tre författare, bilderna i Rafał Milachs Strike. Sedan 2019 har Milach, tillsammans med sexton andra fotografer, skapat Archive of Public Protests (APP), en plattform för dokumentation av sociala handlingar och gräsrotsinitiativ som motsatt sig politiska beslut verkställda i strid med demokratiska principer och mänskliga rättigheter. Strike är en del av detta arkiv. I boken medverkar även forskare, journalister och aktivister.  

Strike är ett visuellt register över protesterna som började i Polen 22 oktober 2020 och som fortsatte i olika former under de följande månaderna, i Kartuzy, Lubaczów, Warszawa, Kraków . . . Boken, som kan sägas kanalisera en anda av motstånd, solidaritet och bistånd, undersöker en av de viktigaste bildningsprocesser som det samtida polska samhället har upplevt. Som ett resultat av strejkerna fortsätter strävan efter politisk självorganisering. Men som en annan av bokens författare, Iwona Kurz, skriver: ”Det slutgiltiga resultatet är okänt, men den fotografiska dokumentationen av protesterna utgör en tydlig uppmaning till alla våra fantasier.”  

Rafał Milach, född 1978, är professor vid Krzysztof Kieślowski Film School i Katowice, Polen, och vid Silesian University i Opava, Tjeckien. Han är medlem av Magnum Photos sedan 2018. Hans verk har ställts ut över hela världen och han är representerad på prestigefyllda museer. Hans prisbelönta fotoböcker inkluderar The Winners, 7 Rooms och The First March of Gentlemen. Intäkterna från försäljningen av Strike kommer delvis att doneras till organisationer som kämpar för kvinnors rättigheter.