river claure – warawar wawa

PLATS: Kasernplan, Landskrona. KARTA. Inkluderad i festivalbiljett

En dag, i ett infall, googlade River Claure namnet på sitt hemland: ”Bolivia”. Sökningen gav de förväntade bilderna: lamor, berg, människor i traditionell klädsel med flöjtar – fotografier tagna genom en exotiserande, främmande blick, som om kulturerna i Anderna är frusna i tiden. I verkligheten utvecklas och frodas ju kulturer i dagens föränderliga värld. Det slog honom att den förenklade bilden av boliviansk kultur och identitet på olika sätt påverkar landets medborgare hur de reflekterar över sig själva.

En tid senare, när han läste Antoine de Saint-Exupérys klassiska bok Lille Prinsen, ställde han sig frågan: Tänk om en av historiens mest lästa barnböcker inte utspelade sig i Saharas öken utan i Anderna? Och tänk om huvudkaraktären, snarare än en blond prins, var ett mörkhårigt andinskt barn?

Lille prinsen är en berättelse som hyllar barndom och lek. Och River Claure lekte. Han inspirerades berättartekniskt av kvinnorna bland Bolivias ursprungsbefolkning aymara och deras teknik att väva. Svarta och vita trådar vävs intrikat samman för att skapa en tredje färg, grå – ch’ixi. Men denna grå färg är bara en illusion. Och eftersom aymaraspråket inte innehåller ordet ’prins’ döpte han projektet till Warawar Wawa (’stjärna’ och ’barn’), en konstnärlig tolkning som förkroppsligar Andernas andlighet och lämnar eurocentriska föreställningar därhän. Genom sin lins förvandlar Claure den lille prinsen till en son av stjärnhimlen.

River Claure

River Claure, född 1997, har under större delen av sin karriär utforskat postkoloniala teman. Han har tilldelats ett antal prestigefyllda utmärkelser och hans verk har ställts ut över hela världen.