Roger eberhard – Human Territoriality

PLATS: Slottsparken. Slottsvägen. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Roger Eberhard, född 1984 i Schweiz, har studerat fotografi i USA och konst i Zürich. Idag lever och verkar han i Zürich och Berlin. I sitt fotografiska arbete har Eberhard intresserat sig för vår arts platser och rum. I serien Human Territoriality (Människans territorialitet) lägger han speciellt fokus på människans dragna och upplösta gränser.

Roger Eberhard photo by Daniel Disipio

Fotofestivalen ställer ut Eberhards fotografier under bar himmel, i det fria. Du står i Slottsparken, i Landskrona, i Skåne, i Sverige; namn på avgränsade områden som inte alltid funnits och inte alltid kommer att finnas. Det är just det som Eberhards bildserie diskuterar. Gränser är ofta godtyckliga och föränderliga, men vi existerar inom dem och de har stor påverkan på våra liv.

Palmer och sand från Bangladesh. Ruiner på Krim i Ukraina. En gata i Berlin, där gränsen mellan öst och väst en gång gick. Det viktiga i bilderna är på sätt och vis osynligt. Eberhard har ”porträtterat” skingrade gränser. Vissa av dessa gränser har långsamt rört på sig med tiden, på grund av naturliga förändringar i landskapet eller människors ingrepp. Andra har försvunnit när imperier har fallit och förskjutningar av politisk och religiös makt har omskapat gränsdragningarna. 2020 har Eberhards serie fått särskild aktualitet, vi befinner oss i en tid när vi inte längre rör oss lika enkelt mellan orter och nationer. Det Eberhards fotografier förmedlar, att gränser kan vara på både gott och ont, är mer märkbart än tidigare.

Roger Eberhard, Nobistor