Sackitey Tesa – refashioned everyday objects

PLATS: Järnvägsgatan, Landskrona. KARTA.

Sackitey Tesa. Foto av Jasmine Opare-Darko

Sackitey Tesa är fotograf och stylist som för närvarande bor i Accra i Ghana. Redan som liten fotograferade han. Han lånade och lekte med sin fars gamla Pentax-kamera när pappan var på resa. När Tesa tittade genom kamerans sökare blev världen magisk, vissa saker framträdde tydligare medan andra blev mindre. Han fascinerades av vad som blev kvar av ögonblicket på bilden. Han studerade företagsekonomi men kärleken till fotografiet drog honom till bildyrket. Nu har han arbetat som porträtt- och modefotograf i tre år. 

Tesa gör all styling själv och har skapat sin egen stil inom modefoto.  Hans estetik knyter an till konsttraditionen Objet trouvé, där vardagliga ting och företeelser blir konstverk. Modellerna på Tesas bilder är främst grannar, familj och vänner.  

Kläder och rekvisita tillverkar Tesa av gamla läderväskor, plastförpackningar och diverse upphittade föremål. Han menar att det finns en särskild kraft i återvinning.  

Landskapen och bakgrunderna är slumpmässigt valda, Tesa integrerar den natur och de omgivningar han har runt sig, i sina bilder. Han laborerar med det fula och det vackra i jakt på sin egen unika syn på skönhet. Tesa gillar att experimentera och försöker vara öppen för det okonventionella.  

Sackitey Tesa – Refashioned Everyday Objects