Samlingar

© Jean Hermansson

År 2014 förvärvade Landskrona Foto fotografen Jean Hermansons samling bestående av 250 000 negativ och tusentals fotokopior. Han var en av landets mest framstående arbetsplatsskildrare, men fotograferade även i andra länder som till exempel Irland.

Landskrona Foto har även ansvaret för samlingen efter fotografen Astrid Bergman Sucksdorff som dog 2015 efter en synnerligen lång och omväxlande karriär. 1948 var hon med och bildade gruppen De unga som arrangerade utställningen Unga fotografer, som ses som genombrottet för svensk konstfotografi.

Landskrona Fotos tanke med förvärv av fotografers livsverk är att i konkret handling visa vårt intresse av att vara drivande nationellt i frågan om omhändertagande av kulturarvet. Många viktiga samlingar riskerar att gå förlorade.

Sök i Landskrona museums fotoarkiv >

Astrid Bergman Sucksdorff

 
 
Landskrona Foto har även ansvaret för samlingen efter fotografen Astrid Bergman Sucksdorff som dog 2015 efter en synnerligen lång och omväxlande karriär. 1948 var hon med och bildade gruppen De unga som arrangerade utställningen Unga fotografer, som ses som genombrottet för svensk konstfotografi. I gruppen De unga ingick bland annat Christer Strömholm samt flera av de som senare bildade gruppen Tio fotografer. Astrid Bergman Sucksdorffs karriär blev senare mer och mer inriktad på naturfotografi och på publicering av barnböcker där fotografi var en bärande beståndsdel. Hon tilldelades 1984 Astrid Lindgren priset.