Silvia Rosi – ENCOUNTER

PLATS: Landskrona konsthall. Slottsgatan, KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Silvia Rosi föddes 1992 i Italien och är idag verksam i London. 1988 hade hennes far flyttat från Togo i Västafrika till Italien, med förhoppningen om att kunna fortsätta sina studier och sin yrkeskarriär i Europa. När Rosis mor anlände ett år senare arbetade fadern med att plocka tomater. Det enda arbete han kunnat få. Rosi tillhör en generation konstnärer, där flera har föräldrar som migrerat. Encounter betyder både “möte” och “sammandrabbning”, vilket beskriver verket väl. Föräldrarnas uppbrott blir Rosis arv. Från en helt annan plats försöker hon sammanföra sig själv med föräldrarnas historia och den togolesiska kulturen.

Fotografierna är bland annat självporträtt där Rosi ikläder sig rollen som sin mor och far. Verket berättas genom både stillbild och rörlig bild. I en video visar Rosis mamma och mormor hur man knyter tygringar för huvudbärarteknik, för att kunna bära tunga saker på huvudet. En kunskap som i Togo ärvts från mor till dotter i generationer. Rosis valda stil för fotografierna är det färgstarka porträttet med målad bakgrund och rekvisita. En estetik som följer den konvention för familjebilder som sedan länge varit vanlig i västafrikanska fotostudior.

Rosis far reste vidare från Italien till Nederländerna. Hennes mamma följde inte efter. Fotografen har aldrig träffat fadern och hennes mor talar sällan om det förflutna. Encounter handlar därför också om en upplöst familj. Vad gick förlorat? Går det att skapa ett fiktivt familjealbum? Kan man sammanföra det som splittrats i fotografiet? Rosis berättelse om arv och kultur är både djupt personlig och samtidigt universell.

Preview event at Jerwood Space, London. Jerwood/Photoworks Awards 2020, Silvia Rosi and Theo Simpson, supported by Jerwood Arts and Photoworks. Photo © Hydar Dewachi