Sim Chi Yin – One day we’ll understand inkl. Remnants och Requiem

PLATS: Landskrona konsthall. Slottsgatan, KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Sim Chi Yin, född 1978 i Singapore, är verksam i Peking och London. Hon är doktorand i krigsstudier på Kings College och medlem i världens mest prestigefulla bildbyrå, Magnum. Här på Konsthallen presenteras Sim Chi Yins multimediaprojekt One day we’ll understand (En dag kommer vi att förstå). Där ingår stillbildsserien Remnants (Lämningar) och video- och ljudverket Requiem (Dödsmässa). Verken är Sim Chi Yins bidrag till att avtäcka dolda spår från Malayakrisen, 1948 – 1960. Konflikten uppstod mellan den brittiska kolonialmakten och motståndet som leddes av den malaysiska vänstern. Perioden har blivit föremål för politisk revisionism och är en tystad del av Sim Chi Yins släkthistoria.

Sim Chi Yin photo by Joel Low

Shen Huanscheng, Sim Chi Yins farfar, var malaysisk kommunist som kämpade mot den koloniala regeringen. Han deporterades och avrättades av kinesiska nationalister 1949. Det revolutionära arv som hennes farfar representerar uppfattas helt olika beroende på perspektiv. I vissa kretsar är Shen Huanscheng en frihetskämpe och ett monument har rests till hans ära. För andra är han en terrorist. I sin egen familj blev han en onämnbar person.

Sim Chi Yin tillhör en generation av fotografer som skapat en ny genre. Hon kombinerar bildjournalistikens dokumentationsfotografi med konstens livlighet och strävar samtidigt efter akademisk noggrannhet.

I One day we’ll understand undersöker Sim Chi Yin hur skilda narrativ tävlar om sanningen, hur individer tvingas navigera i ett historiskt skeende när deras liv obönhörligen blivit brickor i ett storpolitiskt spel och hur en övermakt kan urholka rättigheter genom att utlysa nödläge. Hon har sökt upp de som minns, de som inte glömt hennes farfar, berättelserna och sångerna. Med landskapsfotografier, stillbilder av artefakter och dokument, med rörlig bild och ljud fyller Sim Chi Yin ut mellanrummen mellan tidens fragment och gör Malaysias och sin familjs historia lite mer hel.