SOFIA KARIM – TURBINE BAGH

PLATS: Landskrona Konsthall. Slottsgatan. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

När arkitekten och konstnären Sofia Karim i London år 2018 nåddes av beskedet att hennes älskade morbror, fotojournalisten Shahidul Alam, fängslats och misshandlats i hemlandet Bangladesh för att ha ifrågasatt regimen, föll hennes värld samman. Vad kunde hon göra? Vid samma tid var hon delaktig i en protestaktion planerad för Tate Moderns turbinhall i solidaritet med Shaheen Bagh – den stora och historiskt viktiga motståndsrörelsen ledd av muslimska kvinnor mot den indiska regeringens Citizenship Amendment Act. Hon kom på idén att skapa samosa-förpackningar, både för att sprida budskapet om morbroderns försvinnande och om Shaheen Bagh. Projektet döptes till Turbine Bagh

Samosa, de friterade, fyllda degknytena, förekommer över större delen av världen, liksom på indiska restauranger i Sverige. Med hjälp av returpapper och moderns enkla skrivare skapade Sofia Karim, med hjälp av konstnärer från Indien och Bangladesh, samosa-omslagspapper med politiska budskap som hon delade ut till gatuförsäljare och samtidigt lade ut på Instagram. Turbine Bagh har sedan dess utvecklats till ett konstnärskollektiv och plattform för aktivism i syfte att frige politiska fångar i Indien och Bangladesh och blivit en symbol för den långa och svåra kampen mot fascism, hindunationalism och kastförtryck. Samosa-omslagspapper med fotografier och bilder från konstnärer över hela världen fortsätter att produceras. 

Sofia Karim by David Gonzalez

Sofia Karim är baserad i London. Hennes verk har ställts ut på ledande museet och gallerier, bland annat Victoria & Albert Museum. Förra året nominerades hon till Jameel Prize: Poetry to Politics, världens ledande utmärkelse för samtida konst och design inspirerad av islamisk tradition.