Zijah GafiC – Quest for Identity

PLATS: Kasernplan. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Ziyah Gafić föddes 1980 i Bosnien-Hercegovina. Han bor i Sarajevo och är en prisbelönt fotojournalist och medlem i fotoagenturen VII. Gafićs bildserie Quest for Identity (Sökandet efter identitet) är olikt hans tidigare verk. Som dokumentärfotograf har Gafić i över 20 år skildrat konflikter över hela världen via intima och mänskliga stunder. Quest for Identity är istället ett kriminalteknologiskt avbildande av föremål: klockor, nycklar, kammar, glasögon, till och med ett glasöga. Privata fotografier av bröllop, familjer och älskande par grävs fram. Fotografier funna i massgravarna efter Srebrenicamassakern.

Ziyha Gafić photo by Yasminka Del

Gafić intresserar sig för hur våldets struktur och mönster påverkar den nationella och individuella identiteten. Det gäller också hans egen identitet. Likt många andra bosnier har han formats av kriget i det forna Jugoslavien. 2010 gick Gafić genom en kris, han kände en frustration över sitt arbete. Som fotograf ville han frigöra sig från ett subjektivt och berättande perspektiv, han ville dokumentera. Då mindes Gafić en antropolog som 2002 efterfrågat några bilder av artefakter från massgravarna. Kanske kunde de med dessa minnessaker försöka identifiera de döda? Kanske känner någon igen dem? Efter att ha inhämtat tillstånd började Gafić systematiskt avbilda tusentals av de saker som grävts upp.

Folkmordet i Srebrenica, det första på europeisk jord sedan Förintelsen; cirka 8000 bosnier mördades. Hem har förstörts, kroppar förmultnat och överlevande spritts ut. Fotografierna bildar ett arkiv, ett slags uppslagsverk som säger något om de mördade. Om deras drömmar och ambitioner. Arbetet pågår ännu.