Zora J Murff – Bold As Brass (or, Third Year Review)

PLATS: Landskrona Foto, Tyghuset. KARTA. Ingår i festivalbiljett.

Jag pratar enbart för mig själv. Jag försöker inte tala för alla svarta konstnärer, alla svarta människor, inte heller säger jag att min upplevelse av att vara färgad är den enda upplevelsen av att vara färgad, du fattar? Jag säger bara att jag är en person som bor i USA, ett rasifierat samhälle. I det samhället är jag kategoriserad som svart och med det följer en hel del bagage. Låt oss prata om det. 

Zora J Murff utforskar vit överhöghet och dess inverkan på livet för svarta människor i Amerika, inklusive hans eget. Med hjälp av tidigare erfarenheter inom psykologi och socialt arbete, tillsammans med ett nyanserat visuellt språk som kombinerar fotografi med skulpturer, collage och självbiografiska berättelser, konfronterar han USA:s obekväma förhållande till makt, privilegier, våld och ras och undersöker det fotografiska mediets delaktighet i hela detta ifrågasatta skådespels historia.  

Uttrycket ”bold as brass” har inget med ’mässing’ att göra utan betecknar symboliskt nog, sett till Zora J Murffs karaktär, någon som utstrålar extremt självförtroende – och härstammar från Londons borgmästare på 1770-talet, Brass Crosby, som trotsade parlamentet. 

Zora J Murff, född 1987, är baserad i Arkansas där han undervisar vid universitetet i Fayetteville. År 2020 valdes han ut som en av åtta konstnärer till Museum of Modern Arts serie ”New Photography, Companion Pieces”. I samband med att Bold as Brass (or, Third Year Review) ställdes ut i New York vid årsskiftet släppte Aperture hans omtalade fotobok True Colors (or, Affirmations in a Crisis).