Hans Jonssons – pop-up studio med våtplåtsfotografering

PLATS: Utomhus mellan Tyghuset & Exercishallen. TID: 6/9 12.00-16.00 7/9 kl 12.00-18.00 8/9 12.00-17.00 KARTA

© Hans Jonsson

Under festivalens invigningshelg har du möjlighet att bli fotograferad med våtplåtsteknik av fotograf Hans Jonsson och få ett unikt porträtt av dig själv att ta med hem.

Wet plate collodion eller våtplåtsfotografi är en gammal fototeknik som började användas under mitten av 1800-talet. Tekniken innebär att man preparerar  glas- eller aluminumplåtar istället för film, ambrotypes eller tintypes. Exponering och framkallning måste ske innan plåten torkat.

Våtplåtsfotografi är ett hantverk som innehåller flera olika moment, som var för sig ställer krav på både tid och tålamod. Hans blandar sina egna kemikalier från grunden, gör sin egen emulsion och skär till sina egna plåtar. Kamerorna är stora och objektiven gamla, sent artonhundratal är bäst.

När man fotograferar på aluminium- eller glasplåtar, blir varje bild ett original, varje plåt är helt unik och den behåller sitt motiv i evigheter. Det är fotografi som närmar sig måleri. Porträtt tagna med hjälp av våtplåt blir något alldeles speciellt. Exponeringstiden är lång och det tycks hända något särskilt med människors uttryck när tiden är lång.

Även om fotograferingen kräver en del förberedelser är själva processen inte särskilt tidskrävande. Det tar cirka tio minuter från preparering av plåten tills man kan se bilden och fixeringen kan ske i dagsljus. Någon har beskrivit våtplåt som en antik form av polarid. Avslutningsvis måste plåten sköljas och lackas.

© Hans Jonsson
© Hans Jonsson