RESIDENS

Två gånger om året välkomnar Landskrona Foto Residens en fotograf eller konstnär som arbetar med fotografi och / eller linsbaserade medier, som vill främja och utmana sin praxis till Landskrona för att delta i ett projekt relaterat till staden.

VÅRENS RESIDENS 2021

Vårens residensansökan avslutades den 31.1 2021. Vi fick 230 ansökningar från 52 olika länder.

Vi är så glada att meddela att Crystal Bennes har valts ut som fotograf för vårens Landskrona residens 2021. Juryn, bestående av Vivek Mariappan, Evita Goze, Petra Stenwall-Thompson och Jenny Nordquist är mycket imponerade av Crystals arbete och hennes förslag i att göra en konstnärlig undersökning av den konstgjorda ön Gipsön utanför Landskrona hamn. Vi ser så mycket fram emot hennes ankomst och att se resultatet av hennes arbete.

Hedersomnämnande är Michael Swann och Joseph Obanubi.

Vi vill tacka alla er som har ansökt om att få delta i vårt residensprogram.


Crystal Bennes – George Paxton’s Remarkable Trees of Ayrshire

Crystal Bennes är en amerikanskfödd konstnär och författare som bor och arbetar i Skottland. Hennes blandade media-praxis är grundad i långsiktiga projekt som består av arkivforskning, fältarbete och experiment med olika material.

”Jag har velat skapa ett projekt om Landskronas Gipsö ända sedan jag först hörde talas om den. Förhållandet mellan människor, plats & geologi är ett bestående intresse och tidigare projekt har till exempel undersökt effekterna av lokal geologi på den byggda miljön i vissa städer eller miljöeffekterna av industriell utvinning. Som en ö som är artificiellt skapad av avfall som är både industriellt och geologiskt, presenterar Gipsön en unik plats för konstnärlig undersökning. ”Crystal Bennes.

HÖSTENS RESIDENS 2021

Vi är så glada att meddela att kanadensiska fotokonstnären Deanna Pizzitelli (f.1987) har valts ut som fotograf för höstens Landskrona residens 2021.

The spring residency open call was part of PHmuseum 2021 Photography grant.

Hedersomnämnande är Edgar MartinsElena Helfrecht, Felix SchöppnerHarit SrikhaoMarta ZgierskaMartina CireseMichael SwannSarah Mei Herman

Vi vill tacka alla er som har ansökt om att få delta i vårt residensprogram.

I sitt konstnärskap kombinerar Deanna Pizzitelli arkivbilder, porträtt och mörkrumsexperiment för att utforska ämnen som rör förbindelse, lust och osäkerhet. Hennes verk blir delvis arkiv, delvis reseskildring, delvis fakta och delvis fiktion. Genom att använda analoga tekniker och blanda en mängd olika processer, papper och format firar hon mångfalden i det fotografiska språket.

”Den tid och det utrymme som erbjuds i Landskrona gör det möjligt för mig att dyka in i ett nytt stadium av skapandet. Mitt främsta mål – en önskan som har dykt upp under de senaste sex åren – är att driva min praxis till nya nivåer av experimenterande. Jag kommer att genomföra ett utökat porträttprojekt. På många sätt kan hela min portfölj ses som en process med utökad porträtt, där mina karaktärers emotionella landskap utforskas. Ibland uttrycks det som är ämnena i sig själva, även om modellerna oftare lämpar sig för större berättelser om lust, osäkerhet och en allmän känsla av att leva är att navigera i obegriplighet. ” Deanna Pizzitelli

PRAKTISK INFO

Vårt residensprogram är en möjlighet för en icke-svensk fotograf eller konstnär som arbetar med fotografi och / eller linsbaserad media att ha tid och utrymme borta från sin vanliga miljö och skyldigheter. Residensen äger rum under sex veckor. Residensfotografen får ett bidrag på 15000 SEK (cirka 1500 EUR), resekostnader till och från hemlandet (endast ekonomi), en lägenhet i Landskrona och ett kontorsutrymme hos Landskrona Foto. Landskrona Foto förbinder fotografen med regionbaserade fotografer, konstnärer och andra professionella genom möten, mentorskap, utställningsöppningar och andra nätverksmöjligheter.

HUR MAN ANSÖKER

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och följ oss på social media så får du info om nästa ansökan.

TIDIGARE RESIDENS FOTOGRAFER

Vårt residens genomförs med stöd från Kultur Skåne