Jean Hermanson

Jean Hermanson var en av Sveriges mest framträdande fotografiska skildrare av arbetslivets villkor. Han gjorde också en stor mängd dokumentationer av livsvillkoren i främmande länder.

Jean Hermanson (1938–2012) växte upp i Norrahammar i Småland, men vid 18 års ålder flyttade han till Stockholm för att arbeta som fotograf på Ateljé Welinder. I slutet av 1960-talet reste han runt i Sverige med kamera i handen. Fotoboken Byggnadsarbetare kom ut 1969. Tillsammans med författaren Folke Isaksson åkte han på en lång resa i det svenska industrilandskapet 1969–70. Detta resulterade i böckerna Dom svarta och Nere på verkstadsgolvet . På 1970-talet gjorde han ett antal resor till Irland, Guinea-Bissau, Vietnam och Spanien. Senare gjorde han dokumentärfilmer om nedläggningen av två varv, Öresundsvarvet i Landskrona och Kockums i Malmö. Fotografierna har fått ett historiskt och dokumentärt värde utöver den politiska dynamiten som de innehöll när de först publicerades. De är berättelser om en tid, ett samhälle och en klass som mest försvunnit idag.

Jean Hermansons arkiv bevaras nu av Landskrona Museum. Bildsamlingen består av drygt 300 000 negativ och diabilder samt 3000 printar.