Jean Hermanson

Efter fotografen Jean Hermansons bortgång 2012 övertog Landskrona Foto hans bildsamling.

Jean Hermanson var en av Sveriges mest framträdande fotografiska skildrare av arbetslivets villkor. Han gjorde också en stor mängd dokumentationer av livsvillkoren i främmande länder såsom Vietnam, Spanien, Guinea Bissau och Irland.

Bildsamlingen består av drygt 300 000 negativ och diabilder samt 3000 printar.

HIMLENS MÖRKRUM

HIMLENS MÖRKRUM (2017) är en dokumentär av Nils-Petter Löfstedt om fotografen Jean Hermanson och hans bilder.

I den här hyllade dokumentären får vi ta del av Jean Hermansons enorma bildskatt, och inte minst lära känna människorna på hans fotografier.

Efter sig lämnar han ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden. Jeans två barn ärver sin pappas arkiv och påbörjar sökandet efter ett nytt hem till alla hyllmeter fotohistoria. När inget alternativ känns tillräckligt seriöst får det hamna hos Nils Petter Löfstedt så länge.

Nils Petter beslutar sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten. Drömmen växer om att finna människorna som Jean en gång fotograferat samt hitta en plats där Jeans kulturarv kan förvaltas. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna. Det blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade.

HIMLENS MÖRKRUM – UTSTÄLLNINGSTURNÉ 2019

I utställningen Himlens mörkrum, som har samma namn som dokumentärfilmen av Nils Petter Löfstedt, presenteras ett 15-tal av Jean Hermansons porträtt.

Utställnings- och filmprojektet är ett samarbete mellan fotografen Nils Petter Löfstedt, Landskrona Foto och Folkets Hus och Parker.

TURNÉPLAN 2019

Norra Norrland, plats meddelas senare, vecka 2-5, Nyköpings kommun, plats meddelas senare, vecka 8-10, Lysekils Folkets Hus, vecka 12-13 och Folkets Hus Lilla Edet, vecka 15-16.