Jean Hermanson

Efter fotografen Jean Hermansons bortgång 2012 övertog Landskrona Foto hans bildsamling.

Jean Hermanson var en av Sveriges mest framträdande fotografiska skildrare av arbetslivets villkor. Han gjorde också en stor mängd dokumentationer av livsvillkoren i främmande länder såsom Vietnam, Spanien, Guinea Bissau och Irland.

Bildsamlingen består av drygt 300 000 negativ och diabilder samt 3000 printar.

Under hela februari månad visas ett bildspel med Jean Hermansons fotografier från Kockums i storformat (30m) på gamla Kockumsområdet i centrala Malmö. I bildspelet ingår även rörligt material från filmen Båtbyggarnas testamente som Jean gjorde tillsammans med Torgny Schunnesson. Varmt välkomna ner till Beijerskajen vid Varvsstaden i Malmö. 17:00-24:00 och 04:00-07:30. Projektet är genomfört av Nils-Petter Löfstedt.

HIMLENS MÖRKRUM

HIMLENS MÖRKRUM (2017) är en dokumentär av Nils-Petter Löfstedt om fotografen Jean Hermanson och hans bilder.

I den här hyllade dokumentären får vi ta del av Jean Hermansons enorma bildskatt, och inte minst lära känna människorna på hans fotografier.

Efter sig lämnar han ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden. Jeans två barn ärver sin pappas arkiv och påbörjar sökandet efter ett nytt hem till alla hyllmeter fotohistoria. När inget alternativ känns tillräckligt seriöst får det hamna hos Nils Petter Löfstedt så länge.

Nils Petter beslutar sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten. Drömmen växer om att finna människorna som Jean en gång fotograferat samt hitta en plats där Jeans kulturarv kan förvaltas. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna. Det blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade.

Mera information om Himlens Mörkrum hittar ni här