Jean Hermanson

Efter fotografen Jean Hermansons bortgång 2012 övertog Landskrona Foto hans bildsamling.

Jean Hermanson var en av Sveriges mest framträdande fotografiska skildrare av arbetslivets villkor. Han gjorde också en stor mängd dokumentationer av livsvillkoren i främmande länder.

Jean Hermanson (1938–2012) växte upp i Norrahammar i Småland, men vid 18 års ålder flyttade han till Stockholm för att arbeta som fotograf på Ateljé Welinder. I slutet av 1960-talet reste han runt i Sverige med kamera i handen. Fotoboken Byggnadsarbetare kom ut 1969. Tillsammans med författaren Folke Isaksson åkte han på en lång resa i det svenska industrilandskapet 1969–70. Detta resulterade i böckerna Dom svarta och Nere på verkstadsgolvet . På 1970-talet gjorde han ett antal resor till Irland, Guinea-Bissau, Vietnam och Spanien. Senare gjorde han dokumentärfilmer om nedläggningen av två varv, Öresundsvarvet i Landskrona och Kockums i Malmö. Fotografierna har fått ett historiskt och dokumentärt värde utöver den politiska dynamiten som de innehöll när de först publicerades. De är berättelser om en tid, ett samhälle och en klass som mest försvunnit idag.

Jean Hermansons arkiv bevaras nu på Landskrona Foto. Bildsamlingen består av drygt 300 000 negativ och diabilder samt 3000 printar.

HIMLENS MÖRKRUM bilder ur arkivet

På omslaget: Folke Iivari, Norrbottens järnverk 1969

10 bilder, 10 berättelser från 10 fabriker i vårt avlånga land. Efter den uppmärksammade och Guldbagge nominerade filmen ”Himlens mörkrum” om och med fotografen Jean Hermanson djupdyker vi nu i hans bildarkiv och lär känna människorna bakom de oerhört starka fotografierna. ”Människor blir vackra när de arbetar” säger Jean Hermanson. Följ med på en varm och angelägen resa genom Sverige och möt människorna som varit med och format vårt land. En film av Nils Petter Löfstedt. En samproduktion mellan SVT, Film i Skåne AB och Stavro Filmproduktion. Producerat år 2020.

”Halvvägs in i Nils Petter Löfstedts Sverigeresa vill man dra iväg ett massutskick till hela sin vänskapskrets och påbjuda det som ett obligatorium att se filmen”. Skriver Johan Croneman i DN kultur. 

Se filmen här. Himlens mörkrum – bilder ur arkivet SVT2 HD fredag 1 maj kl 20:00-20:44

Under hela februari månad visades ett bildspel med Jean Hermansons fotografier från Kockums i storformat (30m) på gamla Kockumsområdet i centrala Malmö. I bildspelet ingår även rörligt material från filmen Båtbyggarnas testamente som Jean gjorde tillsammans med Torgny Schunnesson. Projektet är genomfört av Nils-Petter Löfstedt.

Bok utgiven av Historiska Media. Palme och arbetarna – Fotografier av Jean Hermanson under valrörelsen 1968

Under valåret 1968 reste fotografen Jean Hermanson runt i Sverige och samlade material till en bok om byggnadsarbetare. Han ville skildra arbetets villkor och porträttera människor på arbetsplatser. En unik möjlighet gavs när han fick följa den unge utbildningsministern Olof Palme vid dennes besök på byggarbetsplatser i Stockholmsområdet. Veckorna innan valet åkte de två tillsammans i Jean Hermansons lilla folkvagn på en rundresa som kommit att bli historisk. Läs mera om boken här.

HIMLENS MÖRKRUM

HIMLENS MÖRKRUM (2017) är en dokumentär av Nils-Petter Löfstedt om fotografen Jean Hermanson och hans bilder.

I den här hyllade dokumentären får vi ta del av Jean Hermansons enorma bildskatt, och inte minst lära känna människorna på hans fotografier.

Efter sig lämnar han ett arkiv där det mesta varit helt dolt för omvärlden. Jeans två barn ärver sin pappas arkiv och påbörjar sökandet efter ett nytt hem till alla hyllmeter fotohistoria. När inget alternativ känns tillräckligt seriöst får det hamna hos Nils Petter Löfstedt så länge.

Nils Petter beslutar sig för att försöka slutföra de oavslutade projekten. Drömmen växer om att finna människorna som Jean en gång fotograferat samt hitta en plats där Jeans kulturarv kan förvaltas. Resan i Jeans fotspår leder till många spännande möten mellan nuet och det förflutna. Det blir en resa genom ett Sverige som är märkligt lik det som Jean Hermanson en gång fotograferade.

Mera information om Himlens Mörkrum hittar ni här

Jean Hermanson och Dublins barn – det första och sista arbetet.

Jean Hermanson och Dublins barn är en utställning som producerats i anslutning till Landskrona Fotos förvärv av Hermansons samlade livsverk.

I slutet av 60-talet reser fotografen Jean Hermanson (1938 – 2012) till Dublin. Hans plan är att med kameran som redskap följa i James Joyces fotspår. Men istället för att återskapa Leopold Blooms dygnsvandring väljer han att rikta kameran åt barnens håll. Barnen blir Hermansons ledsagare in i gatans värld av både mörker och lek, och hans dokumentation av deras liv formar sig till ett omfattande och rikt arbete med en stark känsla för deras upplevelser.

Fotografierna från Dublin var Hermansons första stora fotografiska arbete. Men det skulle dröja nästan femtio år innan han mot slutet att sitt liv började sortera i det innehållsrika materialet. I utställningen på Landskrona Museum visas även denna kreativa process; kontaktkartorna presenteras jämsides med Jean Hermansons bilder av den irländska huvudstaden.

Organiserad av: Landskrona Foto och Landskrona museum. Produktionsår: 2016 Curator: Jenny Lindhe i samarbete med Nils Petter Löfstedt.