19.6-29.8.21 JOHN ALINDER PORTRÄTT 1910-32

Lokal: Landskrona Foto, Tyghuset  Öppettidertorsdag – söndag kl. 12-17 Fri entré

Ofta blickar de avbildade på John Alinders porträtt rätt in i kameran. Som om de ser oss. Som om deras blick kan resa de cirka hundra år som ligger mellan deras tid och vår. Som om de säger: Nu lever du men en gång levde vi.  

Fotograf John Alinder föds i Sävasta i Altuna socken 22 december 1878. Han är bondson som förblir byn trogen under sin levnad men angående hur han lever är han rebell. Föräldragården, jordbruket han förväntas ta över, tackar han nej till. Ingen liten sak på den tiden. I stället ägnar Alinder sig åt diversearbete, framförallt fotografi.  I över trettio år skildrar han bygden och de som lever där.  

Och som han gör det, egensinnigt, varmt och levande. Agnes, Lily eller Jarl heter till exempel de avbildade och de kommer från platser som Berga, Mälby och Flosta. De är barn placerade på stolar, personer uppflugna i träd, de är arbetare, konfirmander och gamla damer; ofta avbildade mot en fond av lövverk och spretig grönska genombruten av sol. Alinders porträttkonst ger utrymme för slumpens magi och både befriar och definierar de porträtterade.  

Sedan medarbetare för Landskrona Foto såg Alinders bilder har man arbetat för en separatutställning med dessa och i sommar blir det verklighet. Från och med den nittonde juni kan du möta en annan tids människor, i Landskrona, via Alinders blick och kamera.  

John Alinder utställningen är producerad i samverkan med Upplandsmuseet.