LANDSKRONA FOTO FRIENDS

Landskrona Foto Friends är en en plattform som visar en rad intressanta fotoutställningar som äger rum i och runt Landskrona samtidigt som festivalen. Tänk på att öppettiderna kan variera.

Det glädjer oss att presentera följande utställningar:

HDK-Valand på Borgmästaregatan 3, Landskrona We’ve been sent a strange sign 
4.9-20.9

Öppettider: Fredag 4/9, Vernissage 12–22 Lördag 5/9, 10–18 Söndag 6/8 10-18 Lördag 12/9 12-17 Söndag 13/9 12-17 Lördag 19/9 12-17  Söndag 20/9 Finissage 12- 17)  

Spirande svampar. Ett ansikte utan anletsdrag. Papper impregnerade av ljus. Ett hemsökta stadslandskap. I denna utställning möter vi verkligen udda tecken i form av konstverk från 25 nyligen examinerade studenter från HDK-Valands kandidat och mastersprogram i fotografi.   

I utställningen återfinns fotografier som vi är vana att se dem, som printar från negativ och digitala filer, men vi möter också verk som utmanar gränserna för vad fotografi kan vara; kameralös fotografi, digitala animationer, brev och arkivmaterial, teckningar och skulpturala experiment.  Precis som de konstnärliga metoderna är utställningens teman många och inkluderar miljöångest, utforskning av historiska händelser och skeenden, geo- och könspolitiska frågor och den queera blicken. Vi färdas genom fysiska och mentala landskap i urbana och lantliga miljöer, genom institutionella arkiv och intima scener. 

Utställningen återspeglar funderingar som vi bär på i vårt kollektiva medvetna, vid sidan av den stora utmaning vi delar nu – den pandemi som världen försöker bekämpa. Medan vi navigerar genom en osäker tid kvarstår vårt fundamentala behov av att utforska vår mänsklighet. I denna utställning gör vi det genom tecken, genom fotografi, i alla dess former.  

De medverkande konstnärerna är:  Alexander Gustaf-Thompson, Anna Jarosz, Björn Engberg, Caitlin E. Littlewood, Cecilie Penney, Charlotta Hammar, Elton Wååg, Emma Sandström, Eric Sundevåg, Frida Braide, Hanna Antonsson, Jenny Johansson, Josef Kovac, Lars Dyrendom, Lauren Spencer, Lisa Sterner, Marie Flarup Kristensen, Mathilda Frykberg, Matilde Søes Rasmussen, Monika Balu, Oskar Kardemark, Petronella Åslund, Sophie Forsgren, Stefano Conti, Theo Elias 

.

x

Höganäs Museum och Konsthall
The Need – Anna Clarén
29.8 – 27.9 (se Höganäs museum för öppettider)

Behovet av att vara behövd är individens känsla av betydelse och mening, förankrad i upplevelsen av att vara en del av ett sammanhang utanför sig själv.

Behovet av att vara behövd är ett av våra mest grundläggande önskemål. Vi vill känna oss betydelsefulla i andras ögon, även om det bara är för en enda person. Vi vill känna att vi har en viktig roll, vare sig det är i en organisation, i en familj eller i någon annans liv. Behovet av att vara behövd är förankrat i en längtan av att få bidra till något större, bortom oss själva. När känslan av bidrag eller medverkan försvinner förlorar vi syfte och riktning i livet.

Anna Clarén (1972) räknas idag som en av de mest inflytelserika samtida fotograferna. Hon är även lärare på Nordens Fotoskola Biskops-Arnö. Anna är känd för sina personliga, intima, utlämnande fotografier. Under ytan finns ett slags obehag, i bilderna uppstår en underliggande berättelse som lämnar få oberörda, en berättelse om att vara människa.

Utställningen The Need visas på Höganäs konsthall under perioden 29 augusti till 27 september 2020. Fotografierna i utställningen är hämtade från tre serier: Holding (Journal, 2006), Close to home (Max Ström, 2013) och When everything changed (Max Ström, 2018).

.

Citadellet / Slottet 7
07:27:47 – Jonas Dahlström
NÄRA / NEAR – Thor-Björn Johansson
55°51’45.3″N12°49’5.3″E – Annika Liljengren
4.9 – 13.9 (följer under denna period Landskrona Foto Festivals öppettider)

07:27:47 – JONAS DAHLSTRÖM
07:27:47 är titeln på Jonas Dahlströms fotobok som publiceras på tyska Kerber Verlag i början av september. Hans bilder fångar den estetik som uppstår i samspelet mellan ljus, skuggor och arkitektur. Men de yttre landskap som avbildas kan också ses som projektioner av ett inre landskap, en berättelse om individens roll i en anonym miljö. Jonas Dahlström (1975) bor i Malmö och studerar fotografi på Sörängens Folkhögskola.

NÄRA / NEAR – THOR-BJÖRN JOHANSSON
Thor-Björn Johansson har fotograferat på ett mycket begränsat område i Landskrona. Mestadels bland gamla godsvagnar i en övergiven industrimiljö. På nära avstånd i sitt närområde vill han visa de abstraktioner som verkligheten bjuder på. Thor-Björn Johansson (1949) tog examen vid Christer Strömholms Fotoskola i Stockholm 1972 och fick tidigt uppdrag inom industrin. Han har även gjort egna sociala reportage. Det analoga mörkrumsarbetet ser Thor-Björn som en viktig del i den konstnärliga processen. Sedan 90-talet är inriktningen konstfotografi, med årliga utställningar och fotoböcker som Mörkrum (2013) och Det som var-är (2018).

55°51’45.3″N12°49’5.3″E – ANNIKA LILJENGREN
Gråen skapades i slutet av 1700-talet som ett fästningsverk för att försvara Landskronas hamninlopp. En storslagen vansinnig idé att bygga på havsbottnen för att stänga ute havet. En idé som förbrukade såväl ekonomiska resurser som människokraft. Annika Liljengren visar med sina bilder en historisk plats som inte längre fyller den funktion som den var uttänkt till, en plats som nu präglas av icke-systematik, övertagen av djur och växtlighet. Annika Liljengren (1966) bor sedan 10 år i Landskrona. Hon har studerat vid Gamleby Fotoskola och är även aktuell i utställningen Access Denied på Galleri Axel.

x

Galleri Direkt
HÖJ! – Håkan Karlsson, Jacob Karlzon & Örjan Kristenson
4.9 – 20.9 (se Galleri Direkt för öppettider)

Karlsson, Kristenson och Karlzon ställer ut tillsammans på Galleri Direkt, under arbetsnamnet Håkan, Örjan och Jacob – HÖJ förkortat.

Som en uppmaning. HÖJ! Är det för högt? Då är du antagligen för gammal.

Håkan Karlsson

Jacob Karlzon är inte främst känd för sina bilder utan som en av landets främsta jazzpianister. Örjan Kristenson fick 1997 Christer Strömholms Hasselbladsmedalj, eftersom Kristenson arbetat med Strömholms bilder i över 10 år. Håkan Karlsson bär ansvaret för nättidningen Landskrona Direkt och är tillika en driven gatufotograf.

x

Galleri Tapper-Popermajer
In and out of the African Savannah. Maasai versus Couture – Ewa-Mari Johansson
29.8 – 27.9 (se Galleri Tapper-Popermajer för öppettider)

x

Galleri Gamla staden
Erich Hörtnagl
(se Galleri Gamla staden för öppettider)

Erich Hörtnagl studerade regi, filmfoto och klippning på den berömda filmskolan Centro Sperimentale di Cinematografia i Rom 1976-1979. Han regisserade flera kortfilmer i Italien. Hörtnagl bor i Sverige sedan 1979 och har arbetat som regissör och producent, line-producer, regiassistent och produktionsledare inom flera stora film- och TV-produktioner.

x