7.12-29.2 Nadja Bournonville Intercepted

Lokal Tyghuset Öppettider Torsdag – Lördag kl. 12-17 Stängt 26.12 Fri entré

I Lewenhauptstipendiaten Nadja Bournonvilles senaste arbete Intercepted får vi följa med i en osannolik släkt- och spionhistoria. Fotografier, text- och ljudverk bildar en komplicerad väv av händelser och utsagor där ett hemligt blått bläck löper som en tråd genom utställningen. Två röster ljuder över berättelsen: Fotografen och hennes gammelfaster, spionen Eva de Bournonville, sida vid sida och ofta integrerade med varandra.

Som fotograf är du alltid ett vittne, men också – precis som Eva de Bournonville – en slags spion om du så vill. Men en opålitlig sådan, eftersom kameran ofta står i vägen för den sanna historien. Genom fotografens lins blir vissa minnen tydliga, medan andra tillåts försvinna bort i glömskan. Information göms mellan raderna som vi bara anar men oftast inte får tag i.

Första världskriget avslutades 1918 – det var ett krig i vilket Nadja Bournonvilles gammelfaster spelade en mycket liten roll – som en av de sämsta spionerna som anlitades av tyskarna. Fastern, Eva de Bournonville, befann sig vid krigets början i ekonomiska svårigheter och blev därför ett lätt byte för tyskarna när hon utlovades lättförtjänta pengar om hon begav sig till London och tjänstgjorde som spion. Men karriären blev kort: efter tolv vykort skrivna med osynligt bläck fick MI6 tag på henne och hon dömdes till döden. Efter sex år i fängelse fick hon dock lov att återvända till Sverige, där hon levde tills hon blev 108 år gammal.

Hösten 2016 besökte Nadja Bournonville The National Archives i Kew, London. Där återfanns allt från rättegångsprotokoll till personliga brev ur fängelset. Meningar från förhörsprotokoll och brev blir till bildtexter i utställningen. Även om det vid en första blick verkar som om alla fakta finns samlade, förblir både Evas motiv och hennes historia suddig och oklar. Nya detaljer tillkommer, andra historier berättas, perspektiv förvrids och det som står skrivet har strukits över och korrigerats i marginalen.

Styrelsens motivering till att Nadja Bournonvilles erhåller Claës Lewenhaupts stipendium 2018:

Nadja Bournonvilles bilder är surrealistiska drömmar. Vackra. Lockande. Märkligt realistiska. Aldrig otäcka, absolut inte romantiska men ibland lätt obehagliga utan att vi förstår varför. De påminner oss om något, om någon. De stannar kvar.

Läs mera om Claës Lewenhaupt stipendiet här.

Onus probandi – Nadja Bournonville

Nadja Bournonville, född 1983 i Sverige, bosatt i Berlin. Bournonville studerade konstnärligt fotografi på The Glasgow School of Art, och tog sin examen 2006. Bournonville ställer regelmässigt ut i Sverige och utomlands, samt har fått ett flertal stipendier och utmärkelser såsom Maria Bonniers stipendium, Gute Aussichten och Stiftung Kunstfonds ettåriga arbetsstipendium. Bournonville har publicerat fem böcker.