ÅRETS UTSTÄLLNINGAR LANDSKRONA FOTO FESTIVAL
14–23 SEPTEMBER 2018

Landskrona Foto Festival 2018 infaller den 14–23 september. Välkommen till tio dagar av utställningar, artist talks, workshops och mycket mer. Hemsidan uppdateras kontinuerligt så håll utkik!

Foto: © Weronika Gęsicka I Traces

 

LANDSKRONA FOTO FESTIVAL OCH NORDIC LIGHT UTLYSER PRAKTIKPLATSER MED KURATORSINRIKTNING

Landskrona Foto Festival och Norska festivalen Nordic Light söker praktikanter med inriktning Kuratorsassistent. I arbetsuppgifterna ligger att assistera chefskuratorerna vad gäller planering och hängning av utställningar, hjälpa till att planera och genomföra program och events samt dagliga kontorssysslor.

Ansökningsperioden är nu avslutad och urvalsprocessen påbörjad. Vid frågor vänligen kontakta festival@landskronafoto.org 

Vi letar efter någon med relevant utbildning (inriktning Konsthistoria, Kurering, Fotografi eller Visuellt uttryck) som är nyligen utexaminerad eller är ung kurator. Praktikplatsen är till för de som söker kunskap och inblick arbetet och organisationen i en fotofestivalsvärld. Du kommer att ha möjlighet att arbeta tillsammans med internationella fotografer och kuratorer, liksom att knyta värdefulla kontakter för din framtida karriär.

För att blir aktuell för platsen måste du ha ett intresse i fotografi, vilja att interagera med allmänheten, vara stresstålig och kunna hantera både administrativa, liksom mer praktiska arbetsuppgifter.

Vi erbjuder en unik erfarenhet och referensbrev för din framtida karriär, liksom fritt boende under praktikperioden och ett arvode på 1000 Euros.  Du kommer att vara stationerad under sex veckor under Landskrona Foto Festival 2018 (mellan 20-30 september) eller under Nordic Light 2018 (mellan 3 april – 6 maj). Sista ansökningsdag är 25 februari 2018.

För att söka praktikplatsen måste du vara baserad i något av de Nordiska länderna (Island, Sverige, Norge, Danmark eller Finland) eller ha Nordisk ursprung men baserad utomlands.

Praktikplatsen är sponsrad av Nordiska Kulturfonden. 

 

PORTFOLIO REVIEW – anmälan öppen

Landskrona Foto Festival anordnar även 2018 en Portfolio Review för yrkesverksamma fotografer och fotobaserade konstnärer. Det är viktigt att portfoliovisningen har möjlighet att leda till utställningar för deltagande fotografer och vi har ett bra resultat från tidigare år. Flera deltagare har som direkt resultat av vår Portfolio Review blivit inbjudna till bland annat fotofestivalerna i Derby, Aten, Dublin och Leipzig. Dessutom har ett flertal fotoböcker blivit publicerade bland annat på det tyska förlaget Kehrer.

Portfolio review – Unga nordiska fotografer

Även detta har har vi en extra möjlighet för unga nordiska fotografer. Det är samma procedur som för vår ”vanliga” Portfolio Review, men riktar sig endast mot unga nordiska fotografer. Erbjudandet gäller för två fotografer från respektive land – Finland, Norge, Danmark, Polen och Sverige. Deltagandet är kostnadsfritt och de utvalda fotograferna kommer även att få fritt boende i Landskrona under den första festivalhelgen, 14-16 september. Juryn består av samma personer som för vår ”vanliga” Portfolio Review. Portfolio Review för Unga nordiska fotografer är sponsrat av Nordisk kulturfond.

För andra året i rad är det Beate Cegielska från Galleri Image i Århus, Danmark och Österrikiska curatorn Moritz Neumüller som leder arbetet med Landskrona Foto Festivals Portfolio Review.

Beate Cegielska har sedan 1990 curerat en stor mängd grupp- och soloutställningar av danska och internationella konstnärer i Europa, Syd-Korea, Kina och Indien. Under många år har hon också medverkat som Portfolio Reviewer på olika fotofestivaler runt om i världen.

Moritz Neumüller är chef för utbildningsprogramet European Master of Fine Art Photography i Madrid och driver sedan 2010 Curator Ship – en plattform för fotografering och bildkultur. År 2009 grundade han ArteConTacto – Ett projekt syftande att utforska konst genom alla sinnen. 

Årets Portfolio Review kommer att ske den 15:e och 16:e september i Landskrona stads Rådhus. Det vinnande bidraget kommer att ställas ut i en utställning under Landskrona  Foto Festival 2019. 

Anmälan kommer att ske via picter.com. Sista anmälningsdag 15 juli. 

 

Årets jury

 • Alejandro Castellote
 • Iréne Attinger
 • Irina Chmyreva
 • John Fleetwood
 • Monica Allende
 • Rebecca Simons
 • Vangelis Ioakimidis
 • Yuting Duan
 • Karen Irvin

 

Vinnare av tidigare års Portfolio Review

 • 2014 vann Johan Österholm, Malmö
 • 2015 vann Johan Willner, Stockholm
 • 2016 vann Kacper Kowalski, Polen 
 • 2017 vann Anna Ehrenstein från Tyskland. Vi ser fram emot att se hennes arbete utställt under Landskrona Foto Festival 2018!

DUMMY AWARD

Landskrona Foto Dummy Award arrangerades för första gången 2015 och innebär att en jurybedömd fotograf får sin Fotoboksdummy publicerad via stöd av Landskrona Foto.

Boken kommer att bli tryckt, designad och distrubierad. Dessutom får fotografen själv ett antal böcker att disponera över. 

Vinnaren av Dummy Awards kommer att utses av en tillsatt jury, under sommaren 2018, varpå denne kommer att bjudas till Landskrona under Foto Festivalen. Som en del av årets festivalprogram kommer vinnaren att göra en publik presentation av sitt fotoboksprojekt.

Läs mer och anmäl ditt bidrag via picter.com/landskrona/dummy-award-2018/ 

Anmälan stänger 15 juni 2018

Har du några frågor? Kontakta festival@landskronafoto.org

Foto: © Tony Kristensson

VOLONTÄR

Landskrona Foto Festival behöver dig!

Landskrona Foto Festival är Skandinaviens främsta möteplats för konstfotografi. 

Att vara volontär på Landskrona Foto Festival är som att gå en intensivkurs i modern konstfotografi – Helt gratis. Du kommer att få träffa några av världens främsta samtida fotografer, curatorer och fotoproffs. Så värt!

Och som om det inte vore nog får du dessutom en stor fest, en massa snygg merch, mat när du jobbar, värdskapsutbildning och självklart möjlighet att se alla fantastiska utställningar, lyssna på artist talks och gå på Friday: Focus.

Som volontär kan man ha följande ansvarsområden:

GUIDE / VAKT
Du är den som festivalbesökaren ser som värd för just den utställning du vaktar. Du ska kolla festivalpass, svara på besökarnas frågor och vara allmänt supertrevlig.

RUNNER
Ibland behöver man som volontär en paus. Då måste vi kunna erbjuda stand-ins som hjälper till och byter av. Eller så kanske en av festivalens inbjudna fotografer eller talare behöver hjälp med något. En räddare i nöden!

UPP- OCH NEDPACKNING AV VERK
Tillsammans med vår utbildade personal kommer du att vara med och hantera festivalens fotokonst och vara behjälplig vid upp- nedpackning, med mera.

Anmäl dig till volontär 

Vårt anmälningsformulär kommer att öppnas via en extern hemsida. Anmäl dig som volontär via denna länk >>>

Har du några frågor? Kontakta festival@landskronafoto.org

BESÖKSINFORMATION

En gång om året, förvandlas lilla skånska Landskrona, till en myllrande fotometropol – Landskrona Foto Festival.

Fotokonsten blir en del av stadsmiljön; i parkerna och affärerna, samtidigt som den intar de kulturella finrummen. Kärleken till fotografiet, engagemanget och satsningen på Landskrona som fotostad når sitt crescendo under tio dagar i september. Det går inte att ta miste på ambitionen: att bli The Capital of Photography in Scandinavia. Festivalen har etablerat sig som vår nationellt viktigaste, och har även fått internationellt genomslag.

 

ÖPPETTIDER: UTSTÄLLNINGAR 2018

 • Fredag 14 september klockan 12:00-22:00
 • Lördag 15 september klockan 10:00-20:00
 • Söndag 16 september klockan 10:00-18:00
 • Måndag 17 september – Söndag 23 september klockan 12:00-17:00

 

BILJETTER OCH ENTRÉPRISER

Förköp av dags- och helgpass görs via Landskrona Foto´s webbshop eller på plats under festivalen på Landskrona museum och Landskrona konsthall.

 • Endagspass fredag, lördag, söndag (14-16 sept) 190 kr
 • Weekendpass fredag-söndag (14-16 sept) 380 kr
 • Dagpass måndag – söndag (17-23 sept) 100 kr

 

LANDSKRONA FOTO REKOMMENDERAR BOENDEN

Vi rekommenderar följande boenden i Landskrona med omnejd. Ange Landskrona Foto Festival när du bokar, så får du en bättre deal.

 

HOTEL ÖRESUND

Hotel Öresund är ett privatägt hotell, med anor från 1700-talet, som ligger i hjärtat av Landskrona med närhet till både nöje och affärer. För den som vill njuta av stillhet och lugn finns havet och det vackra Citadellområdet inte mer än ett stenkast bort.

Tfn: 0418 47 40 00

bokning@hoteloresund.se

hoteloresund.se

 

HOTEL CHAPLIN

Hotel Chaplin är ett charmigt hotell på Östergatan i centrala Landskrona. 400 meter från hotellet börjar gågatorna med alla trevliga butiker, restauranger och caféer. Här finner man också Teatern, Museet, Konsthallen, Skulpturparken, Citadellet, Blomstergatan, Walk of Fame, Sveriges äldsta kolonier och havet. 100 meter från hotellet stannar bussen från/till Järnvägsstationen.

Tfn: 0418 163 35

hotelchaplin@gmail.com

hotelchaplin.se

 

STF LANDSKRONA VANDRARHEM

Bo mitt i parkernas stad. I en stor villa med lummig trädgård ligger STF Landskrona Vandrarhem. Huset byggdes i 1900-talets början, med vackra trägolv och många detaljer bevarade. Gratis parkering och promenadavstånd till mysiga restauranger, Citadellet och butiker.

Tfn: 0418 120 63

svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-landskrona-vandrarhem

 

HAMNHOTELLET KRONAN

På mysiga Hamnhotellet Kronan bor du i en elegant byggnad från slutet av 1800-talet, sekelskiftesatmosfären återspeglas i bl.a. kakelugnar och stuckaturer. Hotellet ligger nära havet och Landskronas historiska hamn.

Tfn: 0418 44 63 60

info@hamnhotelletkronan.se

hamnhotelletkronan.se

 

HANKSVILLE FARM

En gammal gård på slätten är nu ett litet B&B, med campingplats och bistro. Med lugnt läge och med utsikt över de omgivande fälten. Med fågelsång och andra läten från naturen. Med vandringsstråk och andra möjligheter till ett aktivt liv. Med perfekt läge i Skånes mitt och närhet till många besöksmål. Med 20 minuters gångväg från buss och till tåg.

Tfn: 0704 24 53 76

info@hanksville.se

www.hanksville.se

 

COMFORT HOTEL, HELSINGBORG

Tfn: 042 37 19 50

co.helsingborg@choice.se

www.nordicchoicehotels.se

 

FIRST HOTEL KÄRNAN, HELSINGBORG

Tfn: 042 212 08 20

info@hotelkarnan.se

hotelkarnan.se

 

HOTEL TORNET, HELSINGBORG

Tfn: 042 450 19 00

reservations@hoteltornet.se

hoteltornet.se

 

H5 HOTEL, HELSINGBORG

Tfn: 0769 04 23 16

info@h5hotel.com

h5hotel.com

 

ATT RESA TILL LANDSKRONA

Med flyg till Copenhagen Airport (CPH), Malmö (MMX) eller Helsingborg (AGH).

Från Copenhagen Airport går direkttåg till Landskrona (riktning Helsingborg/Göteborg) med ca 65 minuters resa. Ta tåget till Landskrona station (ligger mellan Lund och Helsingborg).

Busshållplats Rådhustorget ligger i mitten av Landskrona centrum, precis utanför Landskrona museum. Hit reser du med busslinje 2, 3 och 5. Kommer du från Stationen är linje 3 ditt bästa alternativ med trafik från var 6:e minut och under 10 minuters resväg. Du planerar och köper din resa enkelt i Skånetrafikens app reseplaneraren. Besök www.skanetrafiken.se för mer information om tåg- och busstrafiken till Landskrona.

 

OM LANDSKRONA

Landskrona är en stad med ca 44 000 invånare som ligger i södra Sverige med Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn som grannar. Hit tar du dig enkelt med antingen bil, tåg eller flyg. Kastrup, Malmö och Ängelholm/Helsingborgs flygplatser ligger alla på nära avstånd. Läs mer om Landskrona här >>>