LANDSKRONA FOTO FESTIVAL
14–23 SEPTEMBER 2018

Landskrona Foto Festival 2018 infaller den 14–23 september. Välkommen till tio dagar av utställningar, artist talks, workshops och mycket mer. Hemsidan uppdateras kontinuerligt så håll utkik!

Foto: © Weronika Gęsicka I Traces

LANDSKRONA FOTO FESTIVAL OCH NORDIC LIGHT UTLYSER PRAKTIKPLATSER MED KURATORSINRIKTNING

Landskrona Foto Festival och Norska festivalen Nordic Light söker praktikanter med inriktning Kuratorsassistent. I arbetsuppgifterna ligger att assistera chefskuratorerna vad gäller planering och hängning av utställningar, hjälpa till att planera och genomföra program och events samt dagliga kontorssysslor.

Ansökningsperioden är nu avslutad och urvalsprocessen påbörjad. Vid frågor vänligen kontakta festival@landskronafoto.org 

Vi letar efter någon med relevant utbildning (inriktning Konsthistoria, Kurering, Fotografi eller Visuellt uttryck) som är nyligen utexaminerad eller är ung kurator. Praktikplatsen är till för de som söker kunskap och inblick arbetet och organisationen i en fotofestivalsvärld. Du kommer att ha möjlighet att arbeta tillsammans med internationella fotografer och kuratorer, liksom att knyta värdefulla kontakter för din framtida karriär.

För att blir aktuell för platsen måste du ha ett intresse i fotografi, vilja att interagera med allmänheten, vara stresstålig och kunna hantera både administrativa, liksom mer praktiska arbetsuppgifter.

Vi erbjuder en unik erfarenhet och referensbrev för din framtida karriär, liksom fritt boende under praktikperioden och ett arvode på 1000 Euros.  Du kommer att vara stationerad under sex veckor under Landskrona Foto Festival 2018 (mellan 20-30 september) eller under Nordic Light 2018 (mellan 3 april – 6 maj). Sista ansökningsdag är 25 februari 2018.

För att söka praktikplatsen måste du vara baserad i något av de Nordiska länderna (Island, Sverige, Norge, Danmark eller Finland) eller ha Nordisk ursprung men baserad utomlands.

Praktikplatsen är sponsrad av Nordiska Kulturfonden. 

UTLYSNING / OPEN CALL: LANDSKRONA FOTO FESTIVALS SKYLTRFÖNSTERUTSTÄLLNING ”HITTILLS” / ”SO FAR”

Anmälan för vår Open Call är nu stängd med imponerande 970 ansökningar och 78 representerade länder världen över!

Vinnarna kommer att utlysas under maj månad på vår hemsida och våra sociala medier.

 

Om Open Call / So Far

I Landskrona Foto Festivals skyltfönsterutställning placeras 50 fotografier ut i butiker, hotell och restaurangers skyltfönster runt om i Landskronas centrum. Med skyltfönsterutställningen vill vi lyfta fram fotografiet ut i det offentliga rummet, vilket också är ett av huvudmålen med festivalen i stort. Skyltfönsterutställningen kommer att visas under sommaren, fram till och med Landskrona Foto Festival i september. Vi kommer dessutom att producera en katalog med årets samtliga utställda fotografier.

Synonymer till årets tema: Fram till denna tidpunkt, Tills nu, ännu, än så länge

De vinnande bidragen väljs ut av en jury bestående av:

  • Emma Bowett, Director of Photography på Financial Times FT Weekend Magazine
  • Christian Caujolle, Artistic Director Landskrona Foto Festival
  • Jenny Nordquist, Artistic Director Landskrona Foto Festival samt avdelningschef för Landskrona Foto
  • Simon Berg, Svensk Fotograf och konstnär

Foto: © Sarah Mei Herman, Leah and Kirstie, Ireland 2013 (Landskrona  Foto Festival, Open Call 2017) 

PORTFOLIO REVIEW

Landskrona Foto Festival anordnar även 2018 en Portfolio Review för yrkesverksamma fotografer och fotobaserade konstnärer. Det är viktigt att portfoliovisningen har möjlighet att leda till utställningar för deltagande fotografer och vi har ett bra resultat från tidigare år. Flera deltagare har som direkt resultat av vår Portfolio Review blivit inbjudna till bland annat fotofestivalerna i Derby, Aten, Dublin och Leipzig. Dessutom har ett flertal fotoböcker blivit publicerade bland annat på det tyska förlaget Kehrer.

För andra året i rad är det Beate Cegielska från Galleri Image i Århus, Danmark och Österrikiska curatorn Moritz Neumüller som leder arbetet med Landskrona Foto Festivals Portfolio Review.

Beate Cegielska har sedan 1990 curerat en stor mängd grupp- och soloutställningar av danska och internationella konstnärer i Europa, Syd-Korea, Kina och Indien. Under många år har hon också medverkat som Portfolio Reviewer på olika fotofestivaler runt om i världen.

Moritz Neumüller är chef för utbildningsprogramet European Master of Fine Art Photography i Madrid och driver sedan 2010 Curator Ship – en plattform för fotografering och bildkultur. År 2009 grundade han ArteConTacto – Ett projekt syftande att utforska konst genom alla sinnen. 

 

Årets Portfolio Review kommer att ske den 15:e och 16:e september i Landskrona stads Rådhus. Det vinnande bidraget kommer att ställas ut i en utställning under Landskrona  Foto Festival 2019. 

Anmälan kommer att ske via picter.com och kommer att öppnas under April. 

Mer information kommer inom kort!

 

Vinnare av tidigare års Portfolio Review

  • 2014 vann Johan Österholm, Malmö
  • 2015 vann Johan Willner, Stockholm
  • 2016 vann Kacper Kowalski, Polen 
  • 2017 vann Anna Ehrenstein från Tyskland. Vi ser fram emot att se hennes arbete utställt under Landskrona Foto Festival 2018!

DUMMY AWARD

Landskrona Foto Dummy Award arrangerades för första gången 2015 och innebär att en jurybedömd fotograf får sin Fotoboksdummy publicerad via stöd av Landskrona Foto.

Boken kommer att bli tryckt, designad och distrubierad. Dessutom får fotografen själv ett antal böcker att disponera över. 

Vinnaren av Dummy Awards kommer att utses av en tillsatt jury, under sommaren 2018, varpå denne kommer att bjudas till Landskrona under Foto Festivalen. Som en del av årets festivalprogram kommer vinnaren att göra en publik presentation av sitt fotoboksprojekt.

Läs mer och anmäl ditt bidrag via picter.com/landskrona/dummy-award-2018/ 

Anmälan stänger 15 juni 2018

Har du några frågor? Kontakta festival@landskronafoto.org

Foto: © Tony Kristensson

VOLONTÄR

Landskrona Foto Festival behöver dig!

Landskrona Foto Festival är Skandinaviens främsta möteplats för konstfotografi. 

Att vara volontär på Landskrona Foto Festival är som att gå en intensivkurs i modern konstfotografi – Helt gratis. Du kommer att få träffa några av världens främsta samtida fotografer, curatorer och fotoproffs. Så värt!

Och som om det inte vore nog får du dessutom en stor fest, en massa snygg merch, mat när du jobbar, värdskapsutbildning och självklart möjlighet att se alla fantastiska utställningar, lyssna på artist talks och gå på Friday: Focus.

Som volontär kan man ha följande ansvarsområden:

GUIDE / VAKT
Du är den som festivalbesökaren ser som värd för just den utställning du vaktar. Du ska kolla festivalpass, svara på besökarnas frågor och vara allmänt supertrevlig.

RUNNER
Ibland behöver man som volontär en paus. Då måste vi kunna erbjuda stand-ins som hjälper till och byter av. Eller så kanske en av festivalens inbjudna fotografer eller talare behöver hjälp med något. En räddare i nöden!

UPP- OCH NEDPACKNING AV VERK
Tillsammans med vår utbildade personal kommer du att vara med och hantera festivalens fotokonst och vara behjälplig vid upp- nedpackning, med mera.

Har du några frågor? Kontakta festival@landskronafoto.org