UTSTÄLLNINGAR LANDSKRONA FOTO FESTIVAL
14 – 23 SEPTEMBER 2018

En gång om året, förvandlas lilla skånska Landskrona, till en myllrande fotometropol – Landskrona Foto Festival.

Fotokonsten blir en del av stadsmiljön; i parkerna och affärerna, samtidigt som den intar de kulturella finrummen. Kärleken till fotografiet, engagemanget och satsningen på Landskrona som fotostad når sitt crescendo under tio dagar i september. Det går inte att ta miste på ambitionen: att bli The Capital of Photography in Scandinavia. Festivalen har etablerat sig som vår nationellt viktigaste, och har även fått internationellt genomslag.

I år ställer mer än 120 fotografer ut i ett 20-tal utställningar.

Välkommen till tio dagar av utställningar, artist talks, workshops och mycket mer!

 

Landskrona Foto Friends

Landskrona Foto Festival växer och allt fler vill vara en del av vår Fotofestival. Vi är så glada!

Här kommer vi att uppdatera information om alla de utställningar som visas runt om i Landskrona med omnejd i samband med fotofestivalen.

Foto: ©Yazan Smadi

Is what you see, what you see?

Galleri Grundstof på Art Gallery Peter Plato, Kungsgatan 22, Landskrona

Fotografiets motiv och materialitet existerar i en dialogisk relation till varandra och med åskådaren – de kommenterar och utmanar varandra:

Vad syns vid första ögonkastet? Motivet eller fotografiets materiella existens?

De tre fotograferna är Lotte Agger, Mia Mai Dengsø Graabæk och Sofie Pihl. De arbetar alla med motiv vi känner igen från vardagen men genom deras bearbetningar återger de mer och annat än det vi ser med blotta ögat.

Läs mer

Foto: Sofie Phil, School of Pink

 

 

Circus I Love You

♥ En unik chans att se en av de främsta nycirkusgrupperna i Europa då Landskrona är det enda turnéstoppet i södra Sverige! 

En rolig, hisnande nycirkusföreställning på turné genom Europa. Åtta akrobater från fyra olika länder och i absolut världsklass har slagit sig samman och arbetat fram ett stycke magi som lyckas vara både jordnära och högtflygande: Circus I love you!

Specialpris för besökare till Landskrona Foto Festival!

Med Foto Festivalpass 280 kr (ordinarie 350 kr).

Kasernplan, Landskrona

Läs mer

Galleri 1658

Fotografen Örjan Kristenson arbetade med Christer Strömholms bilder 1985-1999. På Galleri 1658 visar han nu sin samling av hans bilder. Men också en del närgångna porträtt av en av vår tids mest betydelsefulla konstnärer.

Galleri 1658, Norra Kyrkogränd 28, Landskrona

Läs mer

Thor-Björn Johansson – NÄRA

Norra Långgatan 23, Landskrona

Thor-Björn Johansson är vinnare vid Landskronahems fototävling 2018. Han presenterar utställningen NÄRA med utmaningen att personligt skildra ett mycket begränsat område bakom Landskrona gamla järnvägsstation i svartvita silvergelatinfotografier.

Dessutom är det boksläpp för Thor-Björn Johanssons nya konstfotografibok DET SOM VAR – ÄR som blivit en naturlig uppföljning av utställningen med samma namn vid Landskrona Fotofestival 2014.

Thor-Björn Johansson om sitt arbete:

Jag har fotograferat på ett mycket begränsat område i Landskrona bakom den gamla järnvägstationen, bland godsvagnar i en övergiven industrimiljö.

För mig är det intressanta att få uppleva de känslor, minnen och estetik som väcks här med det skiftande ljuset, formerna och symbolerna. 

Jag har fördjupat mina intryck i de svartvita silvergelatinfotografierna genom den långsamma, 
konstnärliga process som arbetet i mörkrummet innebär.

Min utmaning i projektet NÄRA har varit att betraktaren utifrån sin värld ska kunna beröras av de abstraktioner verkligheten visar vid denna tysta plats.

Hans Jonsson – Silver och ljus

Rådhustorget 9, Landskrona

Wet plate collodion fotografi

Hans Jonsson arbetar med av en av de första fotografiska processerna, från mitten av 1800 talet, och är en av pionjärerna i Sverige inom detta område. Den här gången ställer han ut printar från inscannade original plåtar.

Hans Jonsson har varit verksam som fotograf sedan början på 80- talet numera med sin bas i Landskrona. Numera fokuserar Hans på en mycket speciell typ av fotografi som är över 150 år gammal, Wet Plate Collodium eller Våtplåtsfotografi. Hans har gått från den digitala fotografin tillbaka till hantverket, bytt det snabba mot det långsamma.

Hans Jonsson finns bland annat representerad på National Museum, Landskrona Foto, Kumla, Eslöv och Region Örebro län.

Läs mer

RALPH NYKVIST 18.8 – 30.9 2018

Höganäs museum och Konsthall

Ralph Nykvist växte upp på Rönnebergsgatan i Landskrona, lärde sig fotografins grunder på Eko Foto, Kliché & Reklam och Studio Anders Hilding. Med kameran i beredskap har han, i första hand som så kallad gatufotograf, närmat sig sina motiv. Diskret och försynt, med ödmjukhet och vaken blick för de där vardagliga detaljerna och ögonblicken som de flesta av oss missar.

Vernissage 18 augusti kl. 14. Kollegan och vännen Anders Petersen inviger utställningen. Anders Petersen ställer själv ut på Landskrona Foto Festival i Tyghuset.

Läs mer

Black Diamond

Fotograf Sebastian Sardi. 

Galleri Moment, Ängelholm

Jean Hermanson

Visas tom 30 september.

FABRIKEN Bästekille, Kivik.

fabrikenbastekille.se

One Point Five Degrees

Plats: Ven, Prästasvängen

PORTFOLIO REVIEW – anmälan är nu stängd

Landskrona Foto Festival anordnar även 2018 en Portfolio Review för yrkesverksamma fotografer och fotobaserade konstnärer. Det är viktigt att portfoliovisningen har möjlighet att leda till utställningar för deltagande fotografer och vi har ett bra resultat från tidigare år. Flera deltagare har som direkt resultat av vår Portfolio Review blivit inbjudna till bland annat fotofestivalerna i Derby, Aten, Dublin och Leipzig. Dessutom har ett flertal fotoböcker blivit publicerade bland annat på det tyska förlaget Kehrer.

Portfolio review – Unga nordiska fotografer

Även detta har har vi en extra möjlighet för unga nordiska fotografer. Det är samma procedur som för vår ”vanliga” Portfolio Review, men riktar sig endast mot unga nordiska fotografer. Erbjudandet gäller för två fotografer från respektive land – Finland, Norge, Danmark, Polen och Sverige. Deltagandet är kostnadsfritt och de utvalda fotograferna kommer även att få fritt boende i Landskrona under den första festivalhelgen, 14-16 september. Juryn består av samma personer som för vår ”vanliga” Portfolio Review. Portfolio Review för Unga nordiska fotografer är sponsrat av Nordisk kulturfond och Polish Institute.

För andra året i rad är det Beate Cegielska från Galleri Image i Århus, Danmark och Österrikiska curatorn Moritz Neumüller som leder arbetet med Landskrona Foto Festivals Portfolio Review.

Beate Cegielska har sedan 1990 curerat en stor mängd grupp- och soloutställningar av danska och internationella konstnärer i Europa, Syd-Korea, Kina och Indien. Under många år har hon också medverkat som Portfolio Reviewer på olika fotofestivaler runt om i världen.

Moritz Neumüller är chef för utbildningsprogramet European Master of Fine Art Photography i Madrid och driver sedan 2010 Curator Ship – en plattform för fotografering och bildkultur. År 2009 grundade han ArteConTacto – Ett projekt syftande att utforska konst genom alla sinnen. 

Årets Portfolio Review kommer att ske den 15:e och 16:e september i Landskrona stads Rådhus. Det vinnande bidraget kommer att ställas ut i en utställning under Landskrona  Foto Festival 2019. 

Anmälan kommer att ske via picter.com. Sista anmälningsdag 15 juli. 

 

Årets jury

 

Vinnare av tidigare års Portfolio Review

 • 2014 vann Johan Österholm, Malmö
 • 2015 vann Johan Willner, Stockholm
 • 2016 vann Kacper Kowalski, Polen 
 • 2017 vann Anna Ehrenstein från Tyskland. Vi ser fram emot att se hennes arbete utställt under Landskrona Foto Festival 2018!

Foto: © Åsa Sjöström

DUMMY AWARD 2018

Landskona Foto & Breadfield är mycket glada över att få presentera årets Dummy Award vinnare:

Pietro Paolini med dummyn Buscando a Bolìvar!

Paolini, född 1981 i Florens, tog examen från Fondazione Studio Marangoni 2005. 2006 startade han och tre andra fotografer Terraproject, ett kollektiv som dokumenterar sociala och geografiska frågor i Italien. Har ställt ut både i hemlandet och internationellt. Har bland annat bland annat belönats med ett pris inom World Press Photo 2012.

Hedersomnämnaden:

Dani Pujalte (Spanien)

Karoliina Paatos (Finland)

Carlos Chavarria (USA)

Än en gång vill vi tacka alla 227 fotografer som skickade in sin dummy! Bildvisningen med era fotografier är enastående och kommer att visas som en del av Foto Festivalen under våra fotoboksdagar 14-16 september i Exercishallen.

Landskrona Foto Dummy Award arrangerades för första gången 2015 och innebär att en jurybedömd fotograf får sin Fotoboksdummy publicerad via stöd av Landskrona Foto.

Boken kommer att bli tryckt, designad och distribuerad. Dessutom får fotografen själv ett antal böcker att disponera över. 

Vinnaren av Dummy Awards kommer att bjudas till Landskrona under Foto Festivalen. Som en del av årets festivalprogram kommer vinnaren att göra en publik presentation av sitt fotoboksprojekt.

Har du några frågor? Kontakta festival@landskronafoto.org

VOLONTÄR

Landskrona Foto Festival behöver dig!

Landskrona Foto Festival är Skandinaviens främsta mötesplats för konstfotografi. 

Att vara volontär på Landskrona Foto Festival är som att gå en intensivkurs i modern konstfotografi – Helt gratis. Du kommer att få träffa några av världens främsta samtida fotografer, curatorer och fotoproffs. Så värt!

Och som om det inte vore nog får du dessutom en stor fest, en massa snygg merch, mat när du jobbar, värdskapsutbildning och självklart möjlighet att se alla fantastiska utställningar, lyssna på artist talks och gå på Friday: Focus.

Som volontär kan man ha följande ansvarsområden:

GUIDE / VAKT
Du är den som festivalbesökaren ser som värd för just den utställning du vaktar. Du ska kolla festivalpass, svara på besökarnas frågor och vara allmänt supertrevlig.

RUNNER
Ibland behöver man som volontär en paus. Då måste vi kunna erbjuda stand-ins som hjälper till och byter av. Eller så kanske en av festivalens inbjudna fotografer eller talare behöver hjälp med något. En räddare i nöden!

UPP- OCH NEDPACKNING AV VERK
Tillsammans med vår utbildade personal kommer du att vara med och hantera festivalens fotokonst och vara behjälplig vid upp- nedpackning, med mera.

Anmäl dig till volontär 

Vårt anmälningsformulär kommer att öppnas via en extern hemsida. Anmäl dig som volontär via denna länk >>>

Har du några frågor? Kontakta festival@landskronafoto.org

BESÖKSINFORMATION

Landskrona Foto Festival pågår i sin helhet i Landskronas stadskärna. Huvuddelen av våra utställningar och artist talks är på Landskrona konsthall, Landskrona museum, Landskrona teater, Landskrona Citadell och i Tyghusets Exercishall. Dessutom finns utställningar i mindre gallerier, och butikslokaler. Vi har även utomhusutställningar runt om i centrum bl.a. på Kasernplan och  på Gamla kyrkans grund.

 

ÖPPETTIDER: UTSTÄLLNINGAR 2018

 • Fredag 14 september klockan 12:00-22:00
 • Lördag 15 september klockan 10:00-20:00
 • Söndag 16 september klockan 10:00-18:00
 • Måndag 17 september – Söndag 23 september klockan 12:00-17:00

 

BILJETTER OCH ENTRÉPRISER

Förköp av dags- och helgpass görs via Landskrona Foto´s webbshop eller på plats under festivalen på Landskrona museum och Landskrona konsthall.

 • Endagspass fredag, lördag, söndag (14-16 sept) 190 kr
 • Weekendpass fredag-söndag (14-16 sept) 380 kr
 • Endagspass måndag – söndag (17-23 sept) 100 kr

LANDSKRONABOR OCH SVALÖVSBOR GÅR GRATIS

Även i år erbjuder vi gratispass till alla landskrona- och svalövsbor. Detta är vi mycket glada över!

Hämta ditt festivalpass på:

 • Landskrona museum
 • Landskronahems huvudkontor
 • Landskrona bibliotek
 • Landskrona Konsthall
 • Svalövs bibliotek

Du kan hämta ut ditt festivalpass mellan den 1 – 23 september. På Konsthallen kan du hämta ut ditt pass från den 14 september.

Tack till Landskronahem AB och LSR Landskrona – Svalövs Renhållnings AB som möjliggör detta.

 

FESTIVALCENTRET

Festivalcentret är vår hub för möten och frågor. Mitt i myllret av Fotoboksdagarna i Exercishallen hittar du oss redo att svara på dina frågor. Det är också här du hämtar ut dina förbeställda festivalbiljetter samt pressackreditering.

Observera att Festivalcentret är öppet enbart under första helgen 14 – 16 september.

 

SKOLPROGRAM

Ladda ner skolprogrammet här


A WAY AWAY
Swedish Photographers Explore the World 1862–2018, Visning 45 min, Landskrona museum. Läs mera om utställningen här

Landskrona Foto: View Chile, Visning 45 min, Landskrona museum. Läs mera om utställningen här

Fotoverkstad
Bygg en reseobscura och upptäck världen, Verkstad 45 min, Landskrona museum

I tillägg till visning av A WAY AWAY eller View Chile kan du och din klass få ännu mer ut av besöket under Landskrona Foto Festival. I verkstaden bygger vi vår egen camera obscura som fungerar som en liten resekamera att upptäcka världen med. Vi viker enligt tekniker från origami och arbetar i kartong. När du sedan är klar går det även att pynta kameran på eget vis efter eget uttryck och formspråk.

Gideon Mendel, Drowning World, Visning 60 min, Landskrona citadell. Läs mera om utställningen här

Under och eftervisningen passar vi på att diskutera och reflektera kring klimatförändringarna.
Vi utgår ifrån egna tankar och funderingar som kom upp under visningen som underlag för diskussionen. Pedagogen som är med hjälper till att föra samtalet för att få igång och frambringa elevernas egna reflektioner kring ämnet.

ÖPPETIDER FÖR VISNINGAR

Utställningarna visas 17-21 september 2018, 8.30 – 16.00 måndag-fredag. Under festivalens öppettider erhåller även gruppdeltagare ett festivalpass till alla utställningar som är giltigt på aktuell visningsdag.

BOKNING OCH INFORMATION

Carita Hermansson
0418-47 31 23
mån 8-16, tis 8-12, ons 8-12, tor 8-12

KOSTNAD

Att boka en visning är kostnadsfritt för skolor inom Landskrona, Kävlinge och Svalöv kommun.
För övrig information om kostnad och bokning kontakta Carita Hermansson 0418-47 31 23.

 

LANDSKRONA FOTO REKOMMENDERAR BOENDEN

Vi rekommenderar följande boenden i Landskrona med omnejd. Ange Landskrona Foto Festival när du bokar, så får du en bättre deal.

 

HOTEL ÖRESUND

Hotel Öresund är ett privatägt hotell, med anor från 1700-talet, som ligger i hjärtat av Landskrona med närhet till både nöje och affärer. För den som vill njuta av stillhet och lugn finns havet och det vackra Citadellområdet inte mer än ett stenkast bort.

Tfn: 0418 47 40 00

bokning@hoteloresund.se

hoteloresund.se

 

HOTEL CHAPLIN

Hotel Chaplin är ett charmigt hotell på Östergatan i centrala Landskrona. 400 meter från hotellet börjar gågatorna med alla trevliga butiker, restauranger och caféer. Här finner man också Teatern, Museet, Konsthallen, Skulpturparken, Citadellet, Blomstergatan, Walk of Fame, Sveriges äldsta kolonier och havet. 100 meter från hotellet stannar bussen från/till Järnvägsstationen.

Tfn: 0418 163 35

hotelchaplin@gmail.com

hotelchaplin.se

 

STF LANDSKRONA VANDRARHEM

Bo mitt i parkernas stad. I en stor villa med lummig trädgård ligger STF Landskrona Vandrarhem. Huset byggdes i 1900-talets början, med vackra trägolv och många detaljer bevarade. Gratis parkering och promenadavstånd till mysiga restauranger, Citadellet och butiker.

Tfn: 0418 120 63

svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-landskrona-vandrarhem

 

HAMNHOTELLET KRONAN

På mysiga Hamnhotellet Kronan bor du i en elegant byggnad från slutet av 1800-talet, sekelskiftesatmosfären återspeglas i bl.a. kakelugnar och stuckaturer. Hotellet ligger nära havet och Landskronas historiska hamn.

Tfn: 0418 44 63 60

info@hamnhotelletkronan.se

hamnhotelletkronan.se

 

HANKSVILLE FARM

En gammal gård på slätten är nu ett litet B&B, med campingplats och bistro. Med lugnt läge och med utsikt över de omgivande fälten. Med fågelsång och andra läten från naturen. Med vandringsstråk och andra möjligheter till ett aktivt liv. Med perfekt läge i Skånes mitt och närhet till många besöksmål. Med 20 minuters gångväg från buss och till tåg.

Tfn: 0704 24 53 76

info@hanksville.se

www.hanksville.se

 

COMFORT HOTEL, HELSINGBORG

Tfn: 042 37 19 50

co.helsingborg@choice.se

www.nordicchoicehotels.se

 

FIRST HOTEL KÄRNAN, HELSINGBORG

Tfn: 042 212 08 20

info@hotelkarnan.se

hotelkarnan.se

 

HOTEL TORNET, HELSINGBORG

Tfn: 042 450 19 00

reservations@hoteltornet.se

hoteltornet.se

 

H5 HOTEL, HELSINGBORG

Tfn: 0769 04 23 16

info@h5hotel.com

h5hotel.com

 

AIRBNB

airbnb.com

 

ATT RESA TILL LANDSKRONA

Med flyg till Copenhagen Airport (CPH), Malmö (MMX) eller Helsingborg (AGH).

Från Copenhagen Airport går direkttåg till Landskrona (riktning Helsingborg/Göteborg) med ca 65 minuters resa. Ta tåget till Landskrona station (ligger mellan Lund och Helsingborg).

Busshållplats Rådhustorget ligger i mitten av Landskrona centrum, precis utanför Landskrona museum. Hit reser du med busslinje 2, 3 och 5. Kommer du från Stationen är linje 3 ditt bästa alternativ med trafik från var 6:e minut och under 10 minuters resväg. Du planerar och köper din resa enkelt i Skånetrafikens app reseplaneraren. Besök www.skanetrafiken.se för mer information om tåg- och busstrafiken till Landskrona.

 

OM LANDSKRONA

Landskrona är en stad med ca 44 000 invånare som ligger i södra Sverige med Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn som grannar. Hit tar du dig enkelt med antingen bil, tåg eller flyg. Kastrup, Malmö och Ängelholm/Helsingborgs flygplatser ligger alla på nära avstånd. Läs mer om Landskrona här >>>

OFFICIELL INVIGNING 14/9 KL. 19:30

Officiell invigning av Landskrona Foto Festival 2018. Med tal av konstnärlig ledare Christian Caujolle och kommunfullmäktiges ordförande i Landskrona Gunlög Stenfelt. På engelska. Landskrona Konsthall.

Välkomna!

PORTFOLIO REVIEW

Portfolio Review för yrkesverksamma fotografer och fotobaserade konstnärer den 15 – 16 september.

Plats: Rådhuset, Landskrona