Plats: Landskrona Foto, Kavallerigatan 4. Tid: Lördag 10/4 kl 13.00-14.15. Samtalet kommer att hållas på engelska. Evenemanget är gratis men du behöver anmäla om du kommer. Vi vill gärna få din anmälan senast den 5 maj via formuläret.
Hur skildrar man en katastrof som både är synlig och osynlig? Hur påverkar bilder vårt kollektiva minne av en tragedi?
Den 11 mars 2011 drabbades Japans Tōhoku-region av en kraftig jordbävning med magnitud 9,0, följd av en massiv tsunami som på sina håll nådde 30 meters höjd. Förödelsen var enorm, och katastrofen förvärrades ytterligare av kärnkraftsolyckan vid Fukushima Daiichi, som ledde till omfattande radioaktiva utsläpp. Sammanlagt miste 19 765 människor livet, 2 553 rapporteras fortfarande saknade, och över 20 000 är hemlösa än i dag.
I samband med utställningen Reflektion 11/03/11 – sju japanska fotografer speglar katastrofen bjuder vi in till ett samtal där fotograferna Obara Kazuma, Suzuki Mayumi och Iwane Ai delar med sig av sina erfarenheter av att dokumentera efterdyningarna av tsunamin och kärnkraftskatastrofen i Fukushima. Medverkar i samtalet gör också Linda Selander som tidigare har arbetat konstnärligt i förhållande till Tjernobyl.
Utställningen lyfter fram fotografers försök att gestalta både den fysiska förstörelsen och de långsiktiga effekterna av radioaktivitet – något som varken syns eller känns, men som påverkar liv i generationer. Under samtalet diskuteras de etiska och konstnärliga utmaningarna med att dokumentera en pågående katastrof, den visuella representationens begränsningar och fotografins roll i att skapa ett historiskt vittnesmål.
Samtalet leds av utställningens curatorer Philippe Séclier och Marina Amada.
Obara Kazuma
I mars 2011, efter den tredubbla katastrofen i Japan, lämnade Obara Kazuma sitt jobb för att dokumentera följderna i Tohoku. Han blev den första fotojournalisten att ta sig in i Fukushima Daiichi och återvände flera gånger för sitt långsiktiga arbete med kärnkraftsfrågor. Detta ledde honom till att studera fotojournalistik i London. Efter examen fokuserade han på Tjernobyls offer och vann World Press Photo-priset 2016 för Exposure.
Iwane Ai
Iwane Ai flyttade till USA 1991 för att studera fotografi i Kalifornien. Hon återvände till Japan 2006 och blev frilansfotograf med fokus på förbisedda samhällen. På Hawaii upptäckte hon en Kodak Cirkut-kamera som en gång använts vid begravningar av japanska immigranter, många från Fukushima. För att återuppliva detta arv tog hon med kameran till Japan och fotograferade Fukushima-invånare framför sina hem och gårdar i den numera förbjudna zonen.
Suzuki Mayumi
Suzuki Mayumi växte upp i en familj med djupa fotografiska rötter; hennes farfar grundade en fotoateljé 1930, senare övertagen av hennes far. Efter studier vid Nihon University blev hon frilansfotograf. När tsunamin 2011 förstörde hennes hemstad Onagawa och hennes föräldrar försvann, fann hon endast sin fars skadade kamera och några begravda fotografier. Genom att fotografera landskapet med kameran kände hon en återkoppling till sina föräldrar. Sedan dess har hon skapat intima, självbiografiska berättelser.
Lina Selander
är konstnär och professor i Konst med inriktning på narrativitet och installation på Konstfack. Selanders filmer och installationer tar ofta sin utgångspunkt i historiska brytpunkter. Det kan handla om relationen mellan minne och perception, fotografi och film eller språk och bild. Selanders verk återkommer till en fascination inför de fenomen och teknologier som möjliggjort bild, och på så vis låtit historien dokumenteras.
Marina Amada
Marina Amada är en oberoende curator och medgrundare av konstkollektivet Spectrum. Hon har kurerat utställningarna Tokyosai (Magasins Généraux, 2024), Synchronicity (Kyoto Art Center, 2022) och Kazuma Obara’s Fill in the Blanks (Kyotographie, 2021). Hon sitter i styrelsen för föreningen NPO Ichijigahaku, som sedan 2011 har arrangerat workshops för barn i katastrofdrabbade regioner.
Philippe Séclier
Den tidigare journalisten Philippe Séclier är intresserad av fotografi i alla dess former. Bland hans publikationer finns La longue route de sable (Éditions Xavier Barral, 2005), Atlas Tadao Ando (Atelier EXB, 2021) och senast Real Road Test (Atelier EXB, 2024). Han är också medredaktör för Des oiseaux-serien på Atelier EXB och verksam som utställningscurator.
