5.11.21 KENT KLICH- FILMVISNING

I relation till pågående utställning med fotograf Kent Klich visar vi i vår biograf ett urval av hans filmer. Filmvisningen tar 75 minuter och börjar kl 18.00 kl 19.15 kl 20.30 under kulturnatten den 5 november.

Beth’s Diary (2006) 30 minuter

Gjord i samarbete med Beth, en dansk sexarbetare vars liv Kent Klich dokumenterat under de senaste trettio åren, vilket resulterat i tre böcker och flera utställningar. Filmen ingår i boken Picture imperfect (2007), en av tre böcker om Beths liv. De andra böckerna i trilogin är The Book of Beth (1988) och Where I am now (2012).

Killing Time (2011) Videoinstallation. I samarbete med Anders Refn., 12 min

Titeln relaterar till väntan, en omständighet för människor i ockuperade områden eller omringade genom blockader. Väntan förknippas även med överhängande död för enskilda individer, skildrade i de bilder från mobiltelefoner och videor tagna av människor boende i Gaza som gavs till Kent Klich av överlevande familjemedlemmar. En av dem var advokaten Gareeb Abed, som filmade sig själv med sin mobiltelefon, väntande. Han dödades medan han arbetade vid polisens högkvarter i Rafah den 27 december 2008, första dagen av den israeliska offensiven Operation Cast Lead.

The Greenhouse (2015) I samarbete med Dror Feiler. 23 min

I gryningen den 9 januari 2009 avlossades en anti-stridsvagnsmissil mot familjen Salhas hem i Beit Lahiya, norra Gaza. Dess ihåliga laddning trängde genom taket, fortsatte in i ett av rumen, ner i golvet och lämnade ett litet hål. Tre minuter senare briserade en bomb och förstörde huset. Modern i familjen, Salha, Randa, 35 år, hennes son Diya´, 14, dottern Rana, 12, sonen Baha´Eldien, 5, och dottern Rola, 2, dödades, tillsammans med Randas syster, Fatma Fayez El Haw, 22 år. Fayez Salha, fadern I familjen, fick flytta med en överlevande familjemedlem till en lägenhet i närheten. På platsen för deras gamla hem byggde han ett växthus.

The Horse (2016–17) Från serien GZA. I samarbete med Dror Feiler. 8 min

GZA, Gazas internationella flygplats, öppnade 1998, bombades och stängdes år 2000 på order av den israeliska regeringen. Serien GZA utforskar platsen som en krossad dröm om obegränsad rörlighet. Videoinstallationen The Horse spelades in på det dammiga fält som tidigare var landningsbanan. Enligt en beduinisk legend skapade Allah hästen av vinden och gav den förmågan att flyga utan vingar. I videon rör sig hästen över skärmarna, påminnande om Eadweard Muybridge’s klassiska fotografiska experiment från 1870 -talet. I Muybridges stop motion-studie – med titeln Animal Locomotion ­– dokumenterades hur hästens fyra hovar samtidigt lämnar marken när den galopperar. Den ser faktiskt ut att flyga, om än bara för en kort stund.

Kent Klich är född 1952 i Sverige och bor i Danmark. Han har studerat psykologi vid Göteborgs universitet och fotografi på International Center of Photography i New York. Han var med i bildbyrån Magnum Photos 1998 till 2002. Kent Klich har fått internationellt erkännande med projektet om Beth, en dansk sexarbetare vars liv han dokumenterat under de senaste trettio åren, vilket resulterat i tre böcker och flera utställningar. Andra uppmärksammade projekt inkluderar El Niño (1999) Children of Ceausescu (2001), och Gaza Works, en serie om livet på Gazaremsan med målet att erbjuda alternativa bilder till massmedias kortlivade, vanligtvis sensationslystna bevakning – och samtidigt öka kunskapen om orättvisor och de kränkningar av mänskliga rättigheter som sker i området. Gaza Works visades på Hasselblad Foundation i 2018 och på det Nationale Fotomuseum, Det Kgl. Bibliotek, Köpenhamn i 2017.