9.8-14.9.21 SVENSKA FOTOBOKSPRISET 2021

PLATS: Landskrona stadsbibliotek Öppettider: mån kl 10-13, tis-ons kl 10-18, tors-fre kl 10-15, lör kl 10-13, sön stängt. För mera info gå till bibliotekets hemsida.

Svenska Fotobokspriset 2021 visas på Landskrona bibliotek 9 augusti – 14 september. Utställningen följer bibliotekets öppettider.

En fotobok är föränderlig och spännande, uppslukande, absorberande och komplex. Den har en aura omkring sig som skapar en känsla av laddad närvaro eller mystik. Varje bok är en plats för associationer, och berättelser med kulturella betydelser och poetiska utrymmen. Det finns inga gränser för vad en fotobok kan vara.

Till årets Svenska Fotobokspris kom det in drygt 100 fotoböcker. En del av böckerna är utgivna på etablerade förlag, både svenska och utländska, andra på mindre förlag eller utgivna av fotografen själv på eget förlag. De inskickade bidragen visar att fotobokens potential som kreativ form är bestående. Böckerna är kraftfulla och initiativrika både på vedertagna och oväntade sätt. Fotoboken genomsyras av en kraft och fortsätter att utvecklas, dela berättelser och inspirera.

Under de 25 gånger som Svenska Fotobokspriset delats ut har många fotoböcker, fotografer, formgivare och förlag prisats.

I samband med jubileet 2021 vill Fotoförfattarna lyfta fram flera olika författarskap på djupet och juryn har denna gång utsett inte bara en utan tre vinnare.

Tre vinnare utsedda till Svenska Fotobokspriset 2021.

Fotograf Martin Bogren på sitt kontor i Malmö. Photography: Åsa Sjöström

Bild: Xenia Nikolskaya, foto: Alexei Kostromin. Martin Bogren, foto: Åsa Sjöström. Nadja Bournonville, självporträtt.

Xenia Nikolskaya
The House My Grandfather Built (Nikolskaya-Lund Publishing)
Formgivare: Amparo Baquerizas
Textförfattare: Xenia Nikolskaya

Martin Bogren
Hollow (Adamanthea Publishing)
Formgivare: Laure Gilquin
Texförfattare: Caroline Bénichou

Nadja Bournonville
A worm crossed the street (Fotohof edition)
Formgivare: Joachim Bartsch
Textförfattare: Dikten Alfabet, Inger Christensen

Svenska Fotobokspriset delas ut av Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund. Priset är öppet för alla fotoböcker. Till 2021 års pris anmäldes drygt 100 böcker. En oberoende jury om fem personer utsåg i år inte bara en utan tre vinnare. Vinnande fotografer erhåller ett stipendium på 40 000 kronor. Priset delades 2021 ut för 25:e gången. Läs mer på: svenskafotobokspriset.se