2.9.22-31.1.23 utomhusutställning Chow and Lin – The poverty Line

PLATS:Vengatan/Artillerigatan KARTA. Utomhusutställning.

Under åren 2010 –20 färdades Stefen Chow och Huiyi Lin 200.000 kilometer mellan 36 länder och territorier på sex kontinenter för att skapa fallstudier av de val människor tvingas göra som lever på fattigdomsgränsen. Hur mycket mat kan man köpa med de pengar man tjänar under en dag? Liksom: Hur stor del av dagsinkomsten går åt till att handla den mat man är i behov av? 

Matvarorna valdes utifrån tillgänglighet i så många som möjligt av de ekonomier som omfattades av projektet för att förstärka känslan av vår tids globalisering av livsmedelsproduktion och konsumtion. Fotograferingen av maten ägde rum med en dramatisk spotlight-effekt – påminnande om klassiska stillebenmålningar, men med samtida realism. Lokala dagstidningar fick bilda monotona fonder, med rubriker som skriker efter uppmärksamhet, speglande vår oupphörliga besatthet av information i en uppkopplad och distraherad civilisation. 

The Poverty Line ifrågasätter vår förståelse av fattigdom och ojämlikhet. Projektet korsar kulturer och ekonomiska system och konfronterar betraktaren med objektiva, icke-emotionella observationer av var och ens omständigheter, inramade av den bräckliga balansen mellan sociala strukturer, tillväxt och klyftor i en tilltrasslad värld. 

Stefen Chow och Huiyi Lin

Stefen Chow, född 1980 i Malaysia och uppväxt i Singapore, är en prisbelönt regissör och fotograf. Huiyi Lin, född 1980 i Singapore, är utbildad ekonom och marknadsanalytiker. De är baserade i Peking. Boken The Poverty Line, utgiven 2021 av Lars Müller Publishers, uppmärksammades av New York Times och hamnade på Modern Museum of Arts lista över ”Årets fotoböcker”.