Under invigningshelgen kan man besöka fotoboksmarknaden med nationella och internationella förlag i Exercishallen vid Kasernplan i Landskrona centrum. Här möter man även fotografer som signerar sina böcker. Speciellt för i år är att Landskrona Foto har i samverkan med Institut Français bjudit in France Photobook som deltar på marknaden med åtta olika franska fotoboksförlag.
PLATS: Exercishallen KARTA. Öppettider: Fredag 6.9. 12.00–22.00, Lördag 7.9. 11.00–20.00 Söndag 8.9. 11.00–17.00. KÖP FESTIVALBILJETT HÄR
.
FRANCE PHOTOBOOK
France PhotoBook förenar de främsta franska oberoende förlagen av fotoböcker och samlar för närvarande 30 förlag spridda över hela Frankrike. Med stöd av det franska kulturministeriet strävar föreningen efter att säkerställa att fotoböcker erkänns som ett eget publiceringsområde och att främja utgivning av kreativ fotografi i Frankrike och utomlands.
André Frère Éditions
André Frère Éditions, grundat 2013, producerar mellan 6 och 8 titlar per år. Förlaget publicerar välkända fotografer, såväl som nyupptäckta talanger.
Med varje ny utgåva försöker vi nå läsare som söker den exceptionella boken. Både genom valet av fotografer vi publicerar och genom att låta design och tillverkningsmetod göra varje bok till ett unikt objekt.
Atelier EXB
Atelier EXB publicerar böcker som har ett visuellt förhållningssätt till nya former av fotografi, samtida konst och vetenskaper. Förlaget grundades 2002 av Xavier Barral och togs över 2020 av de fem medlemmarna i teamet (Jordan Alves, Nathalie Chapuis, Yseult Chehata, Charlotte Debiolles och Perrine Somma). Förlaget låter i varje bok stil och innehåll mötas för att berätta en unik historia. De väcker nyfikenhet genom bilden som leder till upptäckten av nya konstnärliga röster, ämnen som är i resonans med dagens värld. Vad säger den fotografiska bilden om vår värld?
Estetiska val och redaktionellt innehåll står i centrum, utformade i nära samarbete med stora namn på den konstnärliga scenen liksom med framväxande talanger för att skapa publikationer där olika perspektiv möts mellan konstnärer och författare från hela världen.
Hittills har förlaget gett ut över 200 kritikerrosade titlar.
Éditions Bessard
Pierre Bessard har levt flera liv: i Frankrike, Kina och Sydkorea. Han har varit reporter-fotograf på AFP, chef för fotoavdelningen på VSD-magazinet, dokumentärfilmare (CAPA/ARTE) och fotojournalist för nyhetsbyrån REA. Han har mottagit flera priser, stipendier och bidrag (Villa Médicis hors les murs, etc.).
I november 2011 grundade han Éditions Bessard, ett fordrande oberoende förlag som arbetar nära med konstnärer och grafiska formgivare. Kvalitet, excellens och originalitet är kärnan i den redaktionella linjen. Hittills har Éditions Bessard publicerat mer än 100 böcker och Zine Collection.
Bessard lyfter fram framväxande konstnärer men publicerar också världsberömda sådana som Max Pam, Joan Fontcuberta, Pieter Hugo, Bill Henson, Ren Hang och Ed Templeton.
Editions de Juillet
Vi är Richard och Yves från Editions de Juillet. Sedan 2004 har vi designat och producerat böcker tillsammans, från grafisk design till tryckning.
Våra olika yrken, grafisk designer och fotograf, gör att vi kan producera verk som håller hög kvalitet. Vi distribueras och säljs i franskspråkiga bokhandlar under sektionen för konstböcker. Vi träffar regelbundet vår läsekrets på mässor och festivaler (Rencontres d’Arles, Paris Photo…).
Images Plurielles
Images Plurielles, ett förlag baserat i Marseille, är engagerat i att framhäva människan och territoriet, och att ge en unik blick på världen omkring oss. Deras redaktionella linje behandlar samtida historia, minne, geopolitiska konflikter och även resor genom ’författarens öga’.
La Maison de Z
La Maison de Z, grundat 2015, är ett förlag som specialiserar sig på visuell konst och en plattform som täcker olika intressen, inklusive samtida fotografi och oberoende publikationer. Vi ser publicering som ett sätt att utforska det intrikata samspelet mellan minne och verklighet. Från koncept till design, från visuella bilder till material, har vi ständigt utmanat gränserna för papper som ett medium samtidigt som vi undersöker essensen av konstböcker som ett mediespråk.
Rue du bouquet
Ett oberoende förlag skapat 2016 av Samantha Millar Hoppe. Rue du bouquet är dedikerat till skapandet av fotoböcker, i nära samarbete med fotografer, grafiska formgivare och författare.
Varje bok, som föds ur önskan att framhäva arbetet hos de valda fotograferna, är designad som ett unikt objekt med uttrycksfull grafik och vittnar om en redaktionell strategi som främjar möten mellan konstnärer.
Light Motiv
Light Motiv, grundat 2011 av Eric Le Brun, ett oberoende förlag specialiserat på fotoböcker och baserat i Lille, Frankrike. Den redaktionella avsikten navigerar mellan ett dokumentärt och ett imaginärt tillvägagångssätt medan den utforskar text-bild-resonanser. Våra böcker tar upp samtida frågor, såsom miljö, territorier, identiteter, samt de synliga och osynliga förändringar som sker både hos individer och i samhällen. Varje berättelse befinner sig i skärningspunkten mellan språk och sätter personliga upplevelser i perspektiv till kollektiva sociala berättelser.
SKANDINAVISKA FÖRLAG
Breadfield Press
Breadfield Press är ett oberoende Malmö-baserat fotoboksförlag som framför allt fokuserar på mindre projekt. De begränsar sig inte till speciella teman eller områden utan utforskar fältet mellan fotografi och boken som enhet. Framför allt är de intresserade av verk med många lager, projekt som har en fast grund i en stark ”berättelse” men med ett unikt förhållningssätt. Ett fotografiskt projekt är sällan linjärt utan har många komplexa beståndsdelar; intellektuellt, intuitivt och forskande som är viktigt att man tar i beaktande, från första idéutkast till färdigt verk. Breadfield Press initierade och driver även det internationella bokpriset Landskrona Foto & Breadfield Dummy Award. Deras böcker distribueras nationellt som internationellt.
Blackbook Publications
Blackbook Publications är ett förlag och ett konstnärskollektiv, etablerat i Göteborg 2009. Sedan starten har de gett ut böcker och annat tryckt material med intressanta konstnärer från den skandinaviska scenen för samtida fotografi. Sammantaget har Blackbook Publications gett ut cirka 30 böcker av olika karaktär. Deras tanke är att ge ut böcker som inte bara är en tryckt variant av ett verk, utan ett eget verk i sig. Blackbook Publications medlemmar har tagit emot många fina utmärkelser och visat sina verk på stora institutioner runt om i Sverige och världen.
Disko Bay
Disko Bay, grundat 2018, är ett oberoende förlag för fotoböcker baserat i Köpenhamn. Vi arbetar nära med fotografer, designers och tryckerier för att kurera och skapa unika böcker i begränsade upplagor. Vårt mål är att främja dansk fotografi på den internationella scenen och inom området för fotoböcker.
Sailor Press
Sailor Press vill erbjuda ett alternativ till publicering som begränsas av institutioners eller större förlags begränsningar. I nära dialog och samarbete med konstnärerna utvecklar vi publikationer som utforskar såväl konstnärens verk som boken som medium. Bokens innehåll och boken som objekt är lika viktiga. Sailor Press är grundat och drivs av bokdesignern Matilda Plöjel och vill utforska fältet mellan konst och grafisk design.
KATALOG
KATALOG ges ut två gånger om året och sammanställs av en ständigt skiftande redaktionsgrupp med varierande fokus för varje nummer. Med världsomspännande distribution kan läsare överallt njuta av 96 sidor med hög kvalitet i både tryck, fotokonst och texter på engelska och skandinaviska. Med nu 35 år i tryck är KATALOG en enastående källa till kunskap och inspiration för fotografer, forskare, förmedlare samt konstälskare. Mottot ’Connect, Share & Enjoy’ uppmuntrar till att teckna en prenumeration.
NevaBooks
Hos NevaBooks finns fotoböcker och fotoillustrerade böcker som är valda med stor omsorg. NevaBooks samarbetar med bokförlag och bokutgivare över hela världen för att kunna erbjuda böcker om och med foto som sticker ut, allt från de finaste handbundna samlarutgåvor till massproducerade handböcker.
VARIOUS TABLE
FREDAG 6 SEPTEMBER
Kim Jansson, kl.12.00-22.00
Kim Jansson är en bildkonstnär med fokus på fotografi och rörlig bild, och är aktuell med fotoboken Searching for Light. Hon reste med båt från Bergen till Berlevåg i nordligaste Norge för att ankomma då ljuset återvände efter polarnatten. Under båtresan och i Berlevåg dokumenterade hon skiftet mellan mörker och ljus och platsens dramatiska väderskiftningar.
Jonas Dahlström, kl.12.00-14.00
I sin bok ”07:27:47” (Kerber Verlag) fångar Jonas Dahlström det grafiska samspelet mellan ljus och skuggor, människor och arkitektur. Med ett minimalistiskt bildspråk låter han betraktaren reflektera över förhållandet mellan staden och den enskilda människan.
John Webb/Christer Järeslätt, kl.14.00-16.00
John S. Webb kom till Sverige 1974, efter att ha arbetat och studerat som fotograf i England. Han har publicerat cirka 16 fotoböcker. Johns arbete kretsar kring människans relation till land och natur. Hans första bok Still Movements gavs ut självständigt 1977, och hans senaste, Singapore Sand, publicerades förra året. Det är denna bok han kommer att ta med sig till Landskrona. Singapore Sand är resultatet av elva besök i Singapore, fotograferade under en period av 10 år. Singapore är en före detta brittisk koloni, och Johns farbror fängslades där av japanerna under andra världskriget medan han tjänstgjorde i R.A.F. Singapore är idag en mycket modern, rik, oberoende liten asiatisk östat med en mycket hög utbildningsstandard och en extrem befolkningstäthet. Varje bit mark är viktig, och en intensiv politik för att återvinna land från havet har pågått i många år. Singapore har förbjudits av vissa omgivande länder att importera sand och grus på grund av de höga nivåerna av utvinning och utveckling.
Singapore Sand tilldelades Sveriges Kulturråds distributionsstöd 2023 för att boken skulle bli tillgänglig i alla svenska folkbibliotek.
John har bott i Lund, Helsingborg, Höganäs och bor för närvarande i Malmö. Han arbetade i många år för den nu nedlagda tidskriften Aktuell Fotograf, undervisade vid Lunds universitet, vid Fotohögskolan/Högskolan för Fotografi (nu Valand) vid Göteborgs universitet och vid Malmö Högskola (nu universitet).
Christer Järeslätts fotografi liknas ibland vid måleri med stora mättade färgfält. Dock vilar den i dokumentär tradition och berättar en historia om de platser han fotograferar. Bilderna har en förväntansfull stämning. Perspektivet påminner om japanska träsnitt vilket delvis kanske kan förklaras med att Japan ofta är motivet. Sommaren 2024 presenterar han sin senaste bok Snow (Yuki på japanska). Boken med motiv från norra Japan är en fristående fortsättning på Hakodate som publicerades 2022.
Tira Books, kl.16.00-18.00
(Tira=ett gammalt stockholmskt slangord, betyder titta)
Tira books tycker om bildberättelser. Den fotografiska bilden är en oslagbar historieberättare. Vi arbetar helst med fotografer som brinner för det personliga berättandet.
Anders Petersens mörkrum
I över trettiofem år har Anders Petersens fotolabb varit en knutpunkt för den typ av fotografi som man kan kalla subjektiv dokumentär. I Anders Petersens mörkrum får vi ta del av hans tankar om varför man fotograferar. Labbet har varit en bas för många andra fotografer och här berättar även de om sin syn på labbet och på Petersens arbete.
Banka riktigt hårt
En bok om längtan, tid och identitet som utspelar sig på 1970-talet i Uppsala. En plats där generationerna kunde mötas och vi unga levde ut våra liv. En tid med framtidshopp och tillförsikt.
Per Hanstorp, kl.18.00-20.00
Per Hanstorp, född i Linköping men verksam i Göteborg som fotolärare och fotograf. Han driver Nordiska Fotoskolan, en ettårig fotolinje på Nordiska Folkhögskolan i Kungälv.
Till Landskrona har han med sig tre fotoböcker. Den nya boken December samt Outside på eget förslag och Spring Signs, ””snöhögsboken” från Journal förlag.
Kim Ramberghaug & Jessika Thörnqvist, kl.20.00-22.00
Kim Ramberghaug & Jessika Thörnqvist är en konstnärsduo och sedan 2011 arbetar de tillsammans under sina egna namn och som . De arbetar undersökande med främst fotografi i längre serier, men också med ljud och collage. I sitt delade konstnärskap intresserar de sig för bokformatet som publiceringspraktik och parallellt visningsrum.
På Landskrona Foto Festivals fotoboksmässa kommer de att delta med alla våra gemensamma publikationer och kanske med särskilt fokus på sin senaste utgivning La Petite Ceinture (violet) – Paris par Arrondissement – Jeu de l’Oie.
LÖRDAG 7 SEPTEMBER
Dogwalk Books, kl.11.00-20.00
Dogwalk Books / Platform https://dogwalkplatform.com är tillägnad tvärvetenskapliga socialt engagerade praktiker, som är fokuserade på relationella förhållningssätt till konst, forskning och kollektivitet. Vi ser denna plats som en plats som aldrig är helt genomförd eller fixerad till en specifik form, plats och/eller tid, utan snarare som en öppen inbjudan till det olösta, störande och ständigt rörliga.
Platformens utrymme är öppet för samarbeten och bidrag. Vi arbetar för att samla in och publicera ett brett utbud av perspektiv på aktuella sociala och politiska diskurser som är rotade i det förflutna lika mycket som i nuet, samtidigt som vi söker efter strategier för gottgörelse, civilt styre och samhällsbyggande.
OEI, kl.12.00-14.00
OEI är en tidskrift för extra-disciplinära rum och av-disciplinerande ögonblick – experimentella former av tänkande, montage mellan konst, litteratur, teori och dokument; kritiska undersökningar, infrastrukturella poetiker och historiografier. OEI grundades 1999 och har utkommit med 105 nummer. Förlaget OEI editör grundades 2002 och har publicerat runt 150 titlar med undersökande poesi, estetiska dokument, fotoböcker, bookworks och teori. I serien OEI BOOKS publiceras omfattande visuella/textuella konstnärliga forskningsprojekt i bokform.
OEI är ett konstnärligt och litterärt projekt som drivs av Jonas (J) Magnusson & Cecilia Grönberg
Jan Töve, kl.14.00-16.00
Jan Töve (f.1958) är verksam i Hökerum utanför Borås. Han sedan 90-talet varit verksam som frilansfotograf vid sidan av egna projekt. Hans fotografi utgår från landskapet i vid bemärkelse där människa, miljö och samhälle kommenteras eller ingår. Jan arbetar nästan alltid tematiskt med olika projekt, vilket kommer till uttryck i böckerna Riverside (Nya Vyer, 2007) Silent Landscape (Nya vyer, 2012), Faraway Nearby (Hatje Cantz, 2017) Night Light (eget förlag, 2020), Grusväg (eget förlag, 2022) och Blackwater (eget förlag 2024).
Jan är styrelseledamot i Fotoförfattarna/SFF
Linda Bergman, Boris Press, kl.14.00-16.00
Boris Press är ett förlag med fokus på fotografi och text. Förlaget drivs av Linda Bergman, som är konstnär, skribent och redaktör.
Alfredo Blasquez, kl.16.00-18.00
Alfredo Blasquez är bildkonstnär, fotograf och redaktör från Mexiko. Hans arbete har berört hållbarhets- och utbildningsfrågor. I mer än tio år har han varit engagerad i plastinsamling och återvinningsinitiativ i kustsamhällen i Mexiko.
Trinidad Carillo, kl.18.00-20.00
Carrillo är aktuell med artist boken Oneiromance (konsten att spå i drömmar). Den innehåller 96 färgfotografier samt 13 hypnagogiska texter från 2015-2020. Vissa av texterna har blivit sånger som hon framför som Pentapolar Birds, hennes musikaliska praktik. Oneiromance är utgiven av henne tillsammans med Skogens förlag. Carrillo är en svensk-peruansk konstnär utbildad vid Högskolan för Fotografi i Göteborg. Hon är representerad av Statens Konstråd med permanenta installationer i Stockholm, Sundsvall och Göteborg. Hon har ställt ut i Europa, Amerika och Korea.
SÖNDAG 8 SEPTEMBER
Lena Willhelmsson, kl.11.00-17.00
Kvinnor bakom kameran 1848–1968 är en bildbiografi om de kvinnliga yrkesfotografernas historia i Sverige. Det är berättelsen om hur fotograf tidigt blev ett kvinnoyrke, och om hur kvinnor på bred front slog sig fram i samhället som entreprenörer med egna ateljéer. Detta är också den första skildringen som lyfter fram kvinnors avgörande roll i den svenska fotografins historia.
Mirror selfies
Som fotograf har jag alltid fascinerats av speglingar och reflektioner, av motiv i andra motiv och har lekt med avbildningar av mig själv, något som fått mig att fundera över om jag når upp till de krav jag ställer på mig själv, om jag räcker till. Finns jag överhuvudtaget? Hur det är att inte passa in i standardnormen, att vara kortare än sin lillasyster. Mina självporträtt handlar om att bevisa att jag finns.
Lena Wilhelmsson är fotograf och curator verksam i Lund, tidigare anställd på Dunkers kulturhus i Helsingborg och Malmö Museer.
Annika Legzdins, kl,12.00-14.00
Annika Thörn Legzdins är fotoförfattare, konstnär och gallerist och är utbildad på Akademin för Fotografi, Institutionen för konst, Konstfack, Stockholm, 1996-1999 och Kungl. Konsthögskolan 2014-2016. Thörn Legzdins har givit ut fyra böcker där den senaste boken Ephemera fick utmärkelsen Svensk Bokkonst. Hon har haft flera offentliga gestaltningsuppdrag och ställer ut både i Sverige och utomlands och har tills nyligen varit ordförande för Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund.
Lytlewode press, kl.14.00-17.00
The Lytlewode Press är ett av Australiens ledande privata förlag, med en historia av att producera kvalitets volymer under flera årtionden om etablerade och outsiderkonstnärer. Lytlewode Press har baser i England och Sverige och representeras exklusivt i Australien av Art Bitch Pty. Ltd.
Familjen Littlewood har handlat med sällsynta böcker, australisk konst och manuskript i sammanlagt sjuttiofem år, inte bara i Australien utan även i Storbritannien och Europa. Lytlewode Press har ställt ut på många internationella mässor för sällsynta- , foto- och konstböcker, bland annat: Polycopies (FR); KG+ PHOTOBOOK FAIR, KYOTOGRAPHIE, Kyoto (JP); MEL Melbourne Photobook Fair (AU); PHOTO 2024 Photobook Market (AU); Melbourne Art Book Fair (AU); Bergen Art Book Fair (NO); Fotobok GBG (SE); Ballarat International Foto Biennale Book Fair (AU); Melbourne Rare Book Fair (AU) och The Oxford Fine Press Book Fair (UK).
Lytlewode Press har publicerat eller publicerar för närvarande verk av konstnärer, författare och fotografer såsom: Ian Armstrong, David Boyd, James Calder, Victor Cobb, Brian Dunlop, David Frazer, Derham Groves, Pro Hart, Edward Heffernan, Leigh Hobbs, Tony Irving, Robert Jacks, Allan Jordan, Sir Lionel Lindsay, Norman Lindsay, Raymond Lindsay, Caitlin E. Littlewood, Karal Ann Marling, John Olsen, Hilary Paynter, Geoffrey Ricardo, John Shirlow, Andrew Sibley, Irena Sibley, Richard Spare, Wendy Stavrianos, Wainburranga (även känd som Paddy Fordham) och Keith Wingrove.
Fotoboksmarknaden arrangeras med generöst stöd av Institut Français